Van Jay-Z tot Lady Gaga: de strafste samenwerkingen van Beyoncé

Muziek |

Zondag 14 mei is een grote dag voor de Belgische muziekliefhebbers: dan treedt Beyoncé op in het Koning Boudewijnstadion. Een hopeloos uitverkocht concert uiteraard. De Amerikaanse wereldster komt in Brussel haar nieuwe album ‘Renaissance’ voorstellen. Een mooie gelegenheid om nog eens terug te blikken op de opmerkelijkste collabs in haar carrière.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Crazy in Love’ met Jay-Z

Jay-Z en Beyoncé vormen ondertussen al bijna 20 jaar lang een van dé powerkoppels in de showbizzwereld. Al meerdere malen leidde dat ook tot een vruchtbare professionele kruisbestuiving. Het begon allemaal in 2003 met de single ‘Crazy in Love’, de eerste single ook op haar debuutalbum als soloartieste: ‘Dangerously in Love’. De titel van het nummer, alsook het refrein werden volgens de legende door Beyoncé bedacht tijdens een spontaan moment. Ze zag zichzelf staan in de weerspiegeling van het glas in de studiokamer en zei: “I look so crazy right now”. Die uitspraak lag aan de basis van het lied. Ook Jay-Z, op dat moment al een mondiaal rapicoon, werd erbij gehaald. Hij bedacht een couplet in het lied en zong het zelf mee in. Best grappig, als je bedenkt dat de tekst over hem gaat. Het was de start van hun bloeiende romance, die tot vandaag standhoudt.

Beyoncé legde ooit uit dat ‘Crazy in Love’ gaat over die eerste momenten in een relatie, waarop je jezelf nog niet 100% durft bloot geven en waarop je nog heel bewust omgaat met de omstandigheden. “Dat je constant denkt: ik kom zo belachelijk over. Of dat je dingen doet waarvan je dacht dat je ze nooit zou doen. Maar je doet het toch, omdat je zo verliefd bent. Crazy in Love”, aldus Queen B.

‘Baby Boy’ met Sean Paul

In datzelfde jaar, dat de grote doorbraak van Beyoncé als soloartieste betekende na haar debuutjaren als deel van R&B-groep Destiny’s Child, werkte de zangeres ook al samen met Sean Paul. Nog zo een levende legende uit de hip hop. De Jamaïcaanse producer en rapper werd erbij gehaald omwille van zijn bijzondere manier van zingen, het zogeheten toasting, waarbij hij op een monotone wijze en in een specifiek ritme een strofe zingt in het nummer ‘Baby Boy’. Dat nummer zette samen het ‘Crazy in Love’ Beyoncé op de kaart als soloperformer.

‘Beautiful Liar’ met Shakira

Queen B staat te boek als feministisch rolmodel en dus kon een duet met een vrouwelijke collega niet achterblijven. In 2007 nam ze samen met het Colombiaanse popfenomeen Shakira het iconische nummer ‘Beautiful Liar’ op. Een mix van Spaans en Engels, van latin vibes en Amerikaanse R&B, met hier en daar ook verrassende oosterse invloeden. Ze zingen over hoe ze verleid worden door dezelfde man. In plaats van voor hem te vechten, besluiten ze er geen tijd meer aan te verspillen. Girlpower! Het nummer verscheen als bonus single op de deluxe edition van Beyoncés tweede soloalbum ‘B-Day’.

‘Video Phone’ met Lady Gaga

2008 was het startschot van een womance tussen Beyoncé en Lady Gaga, twee supersterren uit de Amerikaanse hitparades. In dat jaar brachten ze niet één maar twee gezamenlijke singles uit. Netjes verdeeld over twee albums: ‘Video Phone’ prijkte op ‘I Am… Sasha Fierce’, het derde album van Beyoncé, terwijl ‘Telephone’ op het succesalbum ‘The Fame’ van Lady Gaga stond. Een leuk een-tweetje dat beide zangeressen geen windeieren legde.

‘Fighting Temptation’ met Missy Elliott

Missy Elliott is een van de pioniers in de hiphopscene, met name door haar status als een van de eerste grote vrouwelijke vedetten in die machowereld. Dat inspireerde ongetwijfeld ook Beyoncé in haar ambitie binnen de showbizz. Niet toevallig werkten beide supersterren vaak samen. Zo valt Bey te horen op het tweede en vierde album van Missy: in het nummer ‘Crazy Feelings’ uit 1999 en het nummer ‘Nothing Out There for Me’ uit 2002. Een jaar later, in 2003, werkten ze nog eens samen voor de singles ‘Signs’ van Beyoncé en het nummer ‘Fighting Temptation’ met MC Lyte en Free.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top