Hyperactief manusje-van-alles Josh Homme is een halve eeuw oud

Muziek |

Een rockdier pur sang blaast vandaag vijftig kaarsjes uit: niemand minder dan Josh Homme, de frontman van o.a. de rockband Queens of the Stone Age. Daarnaast hanteert de charismatische Amerikaan nog de drumsticks bij Eagles of Death Metal en heeft de creatieve duizendpoot een hand in duizend-en-een andere projecten. Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 1987, toen Homme 14 jaar oud was, vormde hij op de Palm Desert High School een door punkrock beïnvloede heavymetalband genaamd Katzenjammer. Homme was de gitarist van de band. Nadat ze hun naam een paar keer hadden veranderd, onder meer in Sons of Kyuss (ze brachten een EP uit met dezelfde naam), kortten ze hem uiteindelijk in tot Kyuss.

Begin jaren negentig kreeg de band een cultstatus: ze reden vaak urenlang naar afgelegen locaties in de woestijn, zeulden generators mee om elektriciteit op te wekken en zetten de volumeknoppen op 11. Zware, donkere gitaren, dronend en wild van testosteron, echoden doorheen de onmetelijke zandvlakte. Deze evenementen, bekend als ‘generator parties’, werden urban legends binnen de rocksubcultuur. Kyuss bracht vier albums uit (‘Wretch’, ‘Blues for the Red Sun’, ‘Welcome to Sky Valley’ en ‘...And the Circus Leaves Town’), waarvan de laatste drie vaak genoemd worden als hoekstenen voor de ontwikkeling van het stonerrockgenre in de jaren negentig.

Kickstart van Queens of The Stone Age

Uit de asse van Kyuss ontstond in 1996 Queens of The Stone Age, met Homme (gitaar en zang) als frontman en Alfredo Hernández aan de drums. Heavy enough for the boys and sweet enough for the girls”, zo luidt het motto van Homme. Na de eerste EP sluit ook Nick Oliveri (bass en vocals) aan. Dat was de eerste bezetting en die was meteen goed raak. Na de komst van gitarist Dave Catching komt QOTSA in 1998 op de proppen met het self-titled ‘Queens of the Stone Age’-album.

Het ging de heren voor de wind; na het tweede album ‘Rated R’, releaseten ze ‘Songs for the Deaf’, en dat bleek de échte doorbraakplaat. Het feit dat Dave Grohl (Foo Fighters) achter de drums zat, zal er wel voor iets tussen gezeten hebben. ‘Songs for the Deaf’ zette meteen een nieuwe standaard. Het was voor velen de plaat van het jaar. Daarop volgde ‘Lullabies to Paralyze’, ‘Era Vulgaris’, ‘...Like Clockwork’ en ‘Villains’. Later dit jaar volgt met ‘In Times New Roman...’ het achtste studioalbum.

In 2001 maakte Homme met Queens of the Stone Age zijn vuurdoop mee op Rock Werchter. Tot dusver stond de band al zeven keer op de affiche van het muziekfestival, dit jaar volgt de achtste passage.

Het huidige QOTSA is een ongelooflijk goed geoliede machine, die in de loop der jaren toch wat blutsen en builen kreeg te verduren. Homme kreeg gezondheidsproblemen, kampte met een depressie en kwam eind 2017 in het nieuws omdat hij een fotografe een klap uitdeelde tijdens een liveoptreden.

Belgische link

Naast zijn avonturen bij Kyuss en QOTSA was Homme van 1996 tot 1998 nog actief als toergitarist van de rockband Screaming Trees. Sinds 1997 leidt hij ook een muzikaal improvisatieproject met andere muzikanten (meestal uit de Palm Desert Scene) onder de naam The Desert Sessions. In 2009 vormde hij samen met Dave Grohl en John Paul Jones de supergroep Them Crooked Vultures, waarvan later dat jaar het gelijknamige debuutalbum verscheen. In 2016 produceerde, schreef en speelde hij mee op het Iggy Pop-album ‘Post Pop Depression’. Hij was ook betrokken bij acts als Royal Blood, Foo Fighters, Run the Jewels en Arctic Monkeys.

En Homme heeft ook een link met ons land, want in 2005 produceerde hij het album ‘Paradisiac’ van de Belgische rockband Millionaire. De band rond Tim Vanhamel heeft in het voorprogramma gespeeld van Queens of the Stone Age, terwijl Vanhamel ook meespeelde met Eagles of Death Metal. De Zonhovenaar nam de eerste plaat mee op en tourde met Eagles of Death Metal door Amerika en Europa.

Homme dook door de jaren heen ook op in een resem komedieseries, zoals in de Comedy Central-serie ‘Tosh.0’. In december 2014 maakte hij zijn opwachting in de sitcom ‘Toast of London’. Eerder dat jaar was Homme ook al te zien in de sketchreeks ‘Portlandia’. Hij verzorgde ook de themasong van de tv-serie ‘Aqua Unit Patrol Squad 1’ en werkte samen met Mark Lanegan om de themamuziek te verzorgen voor Anthony Bourdains reisshow ‘Parts Unknown’.

In juli 2015 begon Homme een wekelijkse show van een uur met de naam ‘The Alligator Hour with Joshua Homme’ op Beats 1, de radiozender van Apple Music. In 2018 zong Homme het bloedmooie nummer ‘Cruel, Cruel World’ in voor de soundtrack van de populaire videogame ‘Red Dead Redemption 2’, en won zo nóg meer nieuwe zieltjes.

Gelukkige verjaardag, Josh Homme!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top