De favorieten, de outsiders en de kansen van België: alles wat je moet weten over de finale van het Eurovisiesongfestival

Muziek |

Zaterdagavond vindt in Liverpool de finale van het Eurovisiesongfestival 2023 plaats. 26 landen gooien zich daar in de strijd om Oekraïne op te volgen als laureaat. Onder hen ook België.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Liverpool, heimat van The Beatles, vormt het decor voor deze 67e editie van het prestigieuze Europese liedjesfestival. Het VK eindigde nochtans tweede op de vorige editie, na winnaar Oekraïne. Maar vanwege de oorlog daar kreeg de runner-up uitzonderlijk de eer om het Eurovisiecircus te organiseren. Deze editie staat wel volop in het teken van het geteisterde Oekraïne, met onder andere filmpjes en gastbijdrages. Zo zal Kalush Orchestra, dat het festival vorig jaar won, opnieuw van de partij zijn.

Maar de hoofdmoot van de avond staat natuurlijk in het teken van de liedjeswedstrijd, waarbij 26 landen strijden om de eer van beste song van het jaar. Muziek wordt er gevierd in al zijn facetten. De teksten, de begeleiding, de zang, maar uiteraard ook de vestimentaire en visuele troeven: alles wordt in de strijd gegooid. Kitsch en kunst gaan met elkaar een paringsdans aan.

Scandinavië boven

Bij de bookmakers wordt vooral gegokt op een overwinning voor Zweden, waar Loreen -die eerder al eens deelnam én won in 2012- opnieuw indruk maakt met haar nummer ‘Tatoo’. Ook Finland krijgt flink wat winstkansen toebedeeld met het nummer ‘Cha Cha Cha’ van Käärijä. Scandinavië boven dus. Beide favorieten maakten hun reputatie alvast waar tijdens de halve finale op dinsdag.

Als outsiders worden Spanje, Frankrijk en Oekraïne getipt. Naar hun prestaties is het echter nog een beetje koffiedik kijken, want geen van die drie kwam al in actie tijdens de halve finales. Oekraïne was als laureaat van vorig jaar sowieso geplaatst voor de finale. Frankrijk en Spanje maken net als het VK, Duitsland en Italië deel uit van de Big Five, de vijf voornaamste Europese landen die sowieso gegarandeerd zijn van een plek in de finale. Een voordeel, maar soms ook een nadeel, want geen kans om al eens warm te draaien voor hét grote moment.

België in de top 10?

Die halve finales kunnen soms nuttig zijn om het publiek, de pers en de jury te overtuigen. Zoals Noorwegen, Oostenrijk en Armenië bewezen met uitstekende shows in hun halve finales. Ook Israël en Australië toonden dat ze niet voor niets afreisden naar Liverpool. De Australiërs sprongen er tijdens de halve finale donderdag het meest uit met hun bijzondere mix van metal, eightiespop en soft rock.

Hetzelfde mag gezegd van België. Ook Gustaph scoorde donderdag punten met zijn knalprestatie in de halve finales. Zangtechnisch hoorde hij bij de besten van die avond en ook de show verliep piekfijn. Daardoor sprong Gustaph met zijn discohit ‘Because of You’ bij de bookmakers naar een plek rond de top 10. Vooral de positieve energie en de authenticiteit van onze Belgische inzending werden gewaardeerd door pers en publiek. Een stormachtig applaus werd zijn deel. Zaterdag opnieuw? Het Eurosongfestival doet elk jaar opnieuw dromen, dat is deze keer niet anders.

Bekijk de finale van het Eurovisiesongfestival op zaterdag 13 mei vanaf 20u55 live op Eén, of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Lees ook:
Gustaph maakt indruk in halve finales Eurovisiesongfestival
Gustaph treedt op Eurovisiesongfestival eindelijk vol in de spotlights: "De drang om mij te profileren was er lang niet"
Scandinavië (opnieuw) favoriet voor de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top