Van filmsong naar hitsong!

Films |

‘Highway through the danger zone!’ Wie 'Top Gun' nooit zag, kent de song ‘Danger Zone’ van Kenny Loggins – Kenny who? - niet. Het is een van die songs die groot werd door de film waarin hij gebruikt werd, maar zich intussen vastzette in het geheugen. En zo zijn er nog tientallen songs waarvan het succes recht evenredig is met de populariteit van de film waarin ze voorkwamen.

Door MF

Deel dit nieuws

'Can't Stop the Feeling' - 'Trolls'

Animatiefilm uit 2016, met een cast om u tegen te zeggen: Anna Kendrick, Justin Timberlake, Christopher Mintz-Plasse, Zooey Deschanel, Russell Brand, James Corden en talloze anderen. Timberlake nam niet enkel de titelsong voor zijn rekening, maar was uitvoerend producent voor alle muziek. Hij bracht 'Can't Stop the Feeling' als single uit in mei 2016, nog voor de film uitkwam. Succes? Reken maar van ja! 'Can't Stop the Feeling' verkocht 3,3 miljoen downloads in de VS. En dat is niet alles: het won de Grammy Award voor Best Song Written for Visual Media.‘Superfly’ - ‘Super Fly’

Immens populair blaxploitation misdaaddrama uit 1972. Met Ron O'Neal als Youngblood Priest, een pooier en drugsdealer die probeert te stoppen met de illegale drugshandel. Kreeg een sequel én een remake in 2018. ‘Superfly’, geschreven door Curtis Mayfield, werd uitgebracht in oktober 1972. Het nummer was zo populair dat het later werd gebruikt door talloze andere artiesten, zoals in ‘Egg Man’ van de Beastie Boys, ‘Ready to Die’ van The Notorious B.I.G, en ‘Tilt Ya Head Back’ van Nelly.

'Stayin' Alive' - 'Saturday Night Fever'

Hier hebben wel allemaal al eens op gedanst. Of een poging gedaan tot … Dé film die John Travolta het sterrendom in katapulteerde. Een van de best verkochte soundtracks aller tijden. Het vervolg, 'Staying Alive', werd zes jaar later uitgebracht. Ook daarin speelt John Travolta de hoofdrol, maar die was lang niet zo populair als Saturday Night Fever. De song is van de Gibb-broertjes, aka The Bee Gees. 'Stayin’ Alive' stootte door naar nummer 1 in de hitlijsten, waarmee ze The Beatles overtroffen in ‘meest opeenvolgende nummer één hits’. Het record werd later nog

'Glory' - 'Selma'

Historisch drama gebaseerd op de stemrechtmarsen van 1965 van Selma naar Montgomery. De film kreeg een aantal Oscarnominaties: Best Motion Picture, Best Drama, Best Director, en Best Actor, maar won enkel een beeldje voor de muziek. Blije konijnen? Dat waren John Legend, Common en Rhymefest, die het nummer schreven. Het kreeg vier Golden Globe Award-nominaties en twee Academy Award nominaties en won bij beide award shows Best Original song en Best Song Written for Visual Media. Hitje? Zal wel zijn!

'Kiss Me' - 'She's All That'

Nostalgie uit de nineties! Romantische tienerkomedie met Freddie Prinze Jr. en Rachel Leigh Cook en een box office topper! 'Kiss Me', van Sixpence None the Richer, werd in 1998 als single uitgebracht. Het werd vervolgens gebruikt in de film 'She's All That', en klom naar nummer 2 in Billboard's Hot 100 lijst.

'Kiss from a Rose' - 'Batman Forever'

Nog eens de jaren 1990? Ja, waarom niet. Komt uit een van de populairdere Batmanfilms met Val Kilmer, Tommy Lee Jones, Jim Carrey en Nicole Kidman. Prijsbeestje ook: het productiebudget bedroeg 100 miljoen, maar de film bracht met 336,6 miljoen dollar op. Themesong was van de hand van Seal, en 'Kiss from a Rose' was een absolute hit. Het werd opnieuw uitgebracht in de Batman Forever soundtrack en viel uiteindelijk in de prijzen. Bij de Grammy Award's won het de plaat van het jaar, de song van het jaar en de beste mannelijke popzang. Alstublieft!

'Independent Women Pt 1' - 'Charlie's Angels'

Cameron Diaz, Drew Barrymore en Lucy Liu als protagonisten die voor een privé-detectivebureau werken. Cool filmpje! En wie zien we daar verschijnen in de soundtracknotes?

Destiny’s Child! Met 'Independent Women Pt 1', dat voor het eerst te horen was in Charlie's Angels. Het werd uitgebracht als leadsingle van de soundtrack, en het bleef 11 weken na elkaar op nummer 1 in de Billboard Hot 100 staan. Dit is het enige nummer van Destiny's Child met de zang van Farrah Franklins, maar ook het eerste nummer met de zang van Michelle Williams.

'New York, New York' - 'New York, New York'

Nog even verder terug de tijd gaat het met ‘New York, New York’ een muzikaal drama uit 1977 met Liza Minnelli en Robert De Niro. Het liefdesverhaal tussen De Niro, een saxofonist en Minnelli, een zangeres. 'New York, New York' is nog steeds een heel bekend nummer. Liza Minnelli schreef en vertolkte het nummer speciaal voor de film; het is nog steeds een van de bekendste liedjes over New York City. Het zit in veel andere films en shows zoals 'Arrested Development', 'Madagascar' en 'Blue Bloods'. Frank Sinatra's versie wordt elk jaar gebruikt op Time Square voor de nieuwjaarsviering.

'Take My Breath Away' - 'Top Gun'

'Top Gun', iemand? Nog populairder dan ‘Danger Zone’ is ‘Take My Breath Away’ van Berlin. Het won de Academy Award en Golden Globe Award voor Best Original Song. Verder nog iets over te melden? Het werd geschreven door de bekende Italiaanse componist Giorgio Moroder en Tom Whitlock. One hit wonder? Jazeker, want Berlin splitte een jaar na de release.

'Happy' – 'Pharrell Williams'

Kortom, het zijn allemaal films die je moet gezien hebben! Meteen al starten om je film- en muziekgeschiedenis bij te spijkeren? Dat kan!

'Top Gun: Maverick', 'Trolls' en 'Despicable Me 2' zijn beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus.

https://www.proximus.be/pickx/nl/televisie/proximus-vod/skynetBSKY0001940098949668/despicable-me-2


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top