Domhnall Gleeson wordt 40: dit zijn zijn beste rollen tot nu toe

Films | Deze vrijdag mag Domhnall Gleeson 40 kaarsjes uitblazen. Ter gelegenheid van zijn verjaardag blikt Pickx even terug op enkele succesvolle films uit de carrière van deze Ierse acteur en scenarist.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gleeson, die je binnenkort ook kan zien in 'The Patient' via Prime Video, heeft de acteermicrobe niet van een vreemde. Zijn vader is de veelvuldig bekroonde acteur Brendan Gleeson, die je vast wel kent van zijn rol als Alastor Moody in de eerste 'Harry Potter'-films of de rol van crimineel Ken Daley in de zwarte komedie 'In Bruges'. Ook zijn broer Brian Gleeson is in het acteervak gestapt, met bijrollen in reeksen als 'Peaky Blinders' en 'Bad Sisters' (geïnspireerd op de Vlaamse reeks 'Clan').

'Harry Potter and the Deathly Hallows'

Domhnall Gleeson verwierf op zijn beurt faam met de 'Harry Potter'-films 'Deathly Hallows - Part 1', waar hij de rol van Bill Weasly vertolkte. Deze film betekende zijn doorbraak bij een internationaal publiek. Aanvankelijk aarzelde Domhnall om aan de zijde van zijn vader in dezelfde film te acteren, maar na het succes van deze sequel veranderde hij zijn mening. "Ik wilde vermijden dat men later zou zeggen dat ik de rol had gekregen dankzij mijn vader", gaf hij in een interview met Broadway.com toe.

'Star Wars: The Force Awakens'

Dat Domhnall Gleeson een veelzijdige acteur is, kan je zien in deze 'Star Wars'-episode. Hij vertolkt in de film de rol van generaal Hux, de aartsvijand van Kylo Ren (vertolkt door Adam Driver). Het is opmerkelijk hoe verschillend zijn personage is wanneer je vergelijkt met de rol van Bill Weasly in 'Harry Potter'. Hux is een personage dat door zijn gluiperige gedrag meteen afschuw opwerkt en de belichaming is van hoe macht een mens kan corrumperen. Gleeson slaagt erin om zijn personage de juiste dosis venijn te geven zonder te overdrijven.

'The Revenant'

In deze westernthriller vertolkt Domhnall Gleeson de bijrol van kapitein Andrew Henry, leider van een groep pelsjagers die de gids Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) voor dood achterlaten. Naast de briljante cinematografie van Emmanuel Luzbeki is deze film de moeite van het bekijken waard voor het gewaagde acteerwerk van DiCaprio, maar zeker ook van nevenspelers als Tom Hardy en Domhnall Gleeson. "Zijn vastberadenheid geeft het personage extra cachet", oordeelde een recensent van Movieweb.com.

'About Time'

In deze Britse romcom uit 2013 vertolkt Domhnall Gleeson de hoofdrol van Tim, een twintiger die ontdekt dat hij kan tijdreizen. In een van zijn vele trips door ruimte en tijd leert hij Mary (Rachel McAdams) kennen en wordt hij verliefd op haar. Wanneer hij iemand anders helpt tijdens een volgende tijdreis, ontstaat er een tijdsparadox waardoor zijn ontmoeting met Mary nooit heeft plaatsgevonden. Hij zet alles op alles om haar toch opnieuw te ontmoeten. Gleeson toont in 'About Time' dat hij ook romantische rollen met verve kan vertolken. Recensenten lauwerden vooral de chemie tussen de Ierse acteur en Rachel McAdams, die zo de film tot op een hoger niveau tilden.

'Brooklyn'

'About Time' is niet de enige romantische film waarin Gleeson schitterde, ook in 'Brooklyn' zien we de zachte kant van de acteur. Hij vertolkt de bijrol van de Ierse jongeman Jim. Hij wordt verliefd op Eilis Lacey, een vrouw die in Brooklyn, New York, een nieuw bestaan probeert op te bouwen. Zonder dat hij het weet, heeft Eilis al een relatie met een andere man. In deze film weet Gleeson gestalte te geven aan een jongeman die tot over zijn oren verliefd is op een vrouw die hij niet kan krijgen. "Zijn charmante, verlegen vertolking laat ons zien waarom het personage Eilis twijfelt om terug naar Brooklyn te reizen", schrijft het filmblad Deadline in een recensie.

Ontdek Domhnalls nieuwste serie 'The Patient' op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top