Colt brengt hun ‘Monologue’: “Onze volgende EP wordt de meest persoonlijke”

Muziek | ‘Monologue’, de webreeks van Pickx waarin artiesten tien minuten krijgen om hun muzikale visie uit de doeken te doen, is terug voor een tweede seizoen. Naast Absynthe Minded, Tourist LeMC en Intergalactic Lovers komt ook het Brusselse duo Colt (voordien Coline & Toitoine) aan het woord. Zij schopten het in 2022 tot de finale van Humo’s Rock Rally met hun genredoorbrekende pop en beitelen sindsdien aan hun plekje in de Belgische muziekscene. Pickx ging met hen in gesprek naar aanleiding van hun ‘Monologue’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dag Coline en Antoine. In jullie ‘Monologue’ zeggen jullie dat jullie altijd samen zijn om muziek te schrijven. Zitten jullie altijd op dezelfde golflengte?

Antoine Jorissen: “Er is nooit veel spanning tussen ons. Niet dat onze muzieksmaken identiek zijn, maar we praten er gewoon veel over, waardoor we altijd wel iets kunnen maken dat we alle twee graag horen. We vertrouwen elkaar, dus als de ene ergens niet mee akkoord is, zit er waarschijnlijk wel wat waarheid in. We luisteren goed naar elkaar.”

Coline Debry: “We voeren soms lange debatten (lacht). Gelukkig zijn we omringd door onze managers of familie en vrienden die scherprechter kunnen spelen. We maken intussen al zo lang samen muziek dat we spontaan een manier hebben gevonden om te communiceren en te werken.”

Welke kwaliteiten stellen jullie bij elkaar het meest op prijs?

Coline: “Ik vind het geweldig dat Antoine altijd zijn beide voeten op de grond heeft. Hij zegt vaak: ‘Maak je geen zorgen, de muziek zal het woord voeren’. Dat vind ik heel sterk. We vullen elkaar goed aan op dat vlak, want ik heb soms de neiging om me te verliezen in mijn gedachten en te stressen om niets.”

Antoine: “Coline is goed in me een schop onder mijn kont geven, om opportuniteiten op te zoeken in plaats van te wachten tot ze ons tegemoet komen. Ze motiveert ons om vooruit te blijven gaan.”

In het nummer ‘Mille vies’, dat op jullie volgende EP zal staan, zingen jullie over het feit dat jullie kinderdromen grotendeels in vervulling zijn gegaan, dat jullie liever jullie eigen levens opnieuw zouden beleven dan het helemaal anders aan te pakken. Maar waar dromen jullie nog van?

Coline: “Onze dromen veranderen altijd. Toen ik een kind was, wilde ik altijd een lied schrijven dat op de radio gedraaid zou worden en wilde ik op het podium staan. Het leek me toen nog onmogelijk, maar het is wel gelukt, dankzij Antoine. We willen altijd maar vooruit en steeds voor meer mensen spelen, maar af en toe moeten we ook eens achterom kijken, zien wat we al verwezenlijkt hebben en beseffen dat dat al heel wat is. De grootste droom die we nu delen, is om te kunnen leven van de muziek. Dat komt steeds dichterbij. We willen ook een album uitbrengen, want tot nu toe hielden we het op singles en twee EP’s.”

Op jullie eerste EP zongen jullie over maatschappelijke thema’s, de opvolger wordt veel persoonlijker. Wat heeft jullie daartoe gemotiveerd?

Coline: “We hebben de klik gemaakt om in het Frans te zingen, daar is wat tijd over gegaan. In het Engels zingen was lang leuk, maar mensen luisterden toen minder naar de tekst. Ik zong wel al over persoonlijke onderwerpen, maar die gingen eerder onopgemerkt voorbij. Nadat ik over mijn coming-out heb gezongen in ‘La salle aux lumières’ waren we ervan overtuigd dat we verder moesten in het Frans. Maar dan moest ik er helemaal comfortabel mee zijn om over die dingen te zingen, en moest ik ook mijn schrijfwerk verbeteren. Dat de volgende EP persoonlijker is, is daar een logisch gevolg van. Alle nummers zijn in het Frans en we openen er beiden onze zielen in.”

Coline, in jullie ‘Monologue’ zeg je dat als je naasten je nooit hadden gezegd dat je goed kon zingen, je de sprong nooit gemaakt zou hebben. Wat hadden jullie gedaan als jullie geen muzikanten waren geworden?

Coline: “Ik zie mezelf wel in de evenementensector werken. Dat zit al in me sinds ik klein ben. Ik hou ervan om evenementen te organiseren rond creativiteit. Dan zou ik wel eerst mijn studies in de communicatie moeten afwerken!”

Antoine: “Ik heb lang getwijfeld tussen wiskunde en muziek. Ik ben altijd al een beetje een nerd geweest en heb een voorliefde voor code schrijven. Dat keert ook wel een beetje terug in de muziek. Maar ik zou zeker in die wereld aan de slag gegaan zijn.”

Waar kunnen we jullie de komende weken live zien?

Antoine en Coline: “Op 6 juni spelen we voor de eerste keer in Parijs in de Hasard Ludique. Dat is weer een droom die uitkomt. In juli staan we op het Feel Good Festival en Festival LaSemo. En we kijken al uit naar wat daarna komt!”

Bekijk het tweede seizoen van 'Monologue' op Pickx.be via deze link en op de Pickx-app

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top