Ramkot in ‘Monologue’: “We mogen onze beide pollekes kussen voor ons succes, maar tegelijk streven we altijd naar meer”

Muziek | In het tweede seizoen van ‘Monologue’ komt Ramkot aan bod, de Gentse band rond de broers Tim en Tom Leyman en Hannes Cuyvers. Eind april mocht de rockformatie het voorprogramma verzorgen van het optreden van Metallica in Amsterdam: geen geringe prestatie. Aan de vooravond van dat concert had Pickx nog snel een gesprekje met het trio.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dag heren. Hoe hebben jullie jullie passage in ‘Monologue’ beleefd?

Tom Leyman: “Supercool. Een zeer leuke – weliswaar lange – dag. Er is een groot deel gefilmd in ons repetitiekot, dat gebouwd is in de garage van Tim en mezelf in Gent. Het was de max, Pickx heeft die dag volledig uitgedacht voor ons. En alles verliep zeer professioneel: we waren niet voorbereid op die twee captatiewagens voor onze deur om alles wat we deden in beeld te brengen. ’s Avonds hebben we nog in een lege Vooruit gespeeld: een heel leuke ervaring.”

Eind maart raakte bekend dat jullie het voorprogramma van Metallica mochten spelen in Amsterdam. Wat was jullie eerste reactie toen jullie dat vernamen?

Tim Leyman: “Toen het nieuws bekend raakte in de media, wisten we het al een maand of drie. Althans, we wisten dat we ons moesten vrijhouden voor het voorprogramma van ‘een grote band’. Toen zijn we beginnen gissen wie dat kon zijn. Dat dat Metallica zou worden, was de extreemste verrassing. Onwaarschijnlijk. Dat we naar Radio 2 moesten gaan en we het VRT-journaal zouden halen toen dat nieuws bekend werd, was ook wel een verrassing. Hannes verwoordde het mooi: hoe groot moet een band als Metallica zijn, dat het voorprogramma zoveel aandacht krijgt? Het is fantastisch en is meer dan een jeugddroom die uitkomt.”

Hannes Cuyvers: “Op Metallica hebben Tim en ik gitaar leren spelen, mijn eerste cd’s waren er van Metallica en op mijn eerste bandshirt prijkte Metallica. Het is dus wel echt een jongensdroom.”

Tom: “Tim en ik speelden vroeger Metallica mee toen we begonnen met muziek. Metallica was de eerste band waarvoor ik naar een festival gegaan ben, één dag weliswaar: Werchter 2007. We zien onszelf niet als metalband, maar elke muzikant kan wel iets uit Metallica halen. Je moet geen metalfan zijn om een song van Metallica goed te vinden: die hebben al zó veel gemaakt.”

Hebben jullie persoonlijk contact gehad met James Hetfield en co.?

Hannes: “Eigenlijk is alles via ons Nederlands boekingskantoor gegaan. Zij stonden dan vermoedelijk in contact met het management van Metallica. Een rechtstreeks berichtje van James of Lars hebben we nog niet mogen ontvangen (lacht).”

En komt er eventueel een ontmoeting?

Hannes: “Dat hopen we natuurlijk, maar in zo’n gigantische productie is dat niet evident. Maar we gaan er alles aan doen om ze te kunnen spreken – ook al is het maar tien seconden.”

Tom: “We weten via Brutus – zij hebben wel persoonlijk contact gehad met hen – dat Lars Ulrich een vrij toegankelijke man is. Het is een stiekeme hoop om de hele band te ontmoeten. We hebben alleszins tegen onze manager gezegd dat hij er alles aan mag doen om een ontmoeting te regelen. DM’s op Instagram werken trouwens niet: ik heb ooit eens een vraag gestuurd over een cimbaal naar Dave Grohl: hij heeft nooit geantwoord.”

Op 17 februari van dit jaar verscheen jullie debuutplaat. Hoe is die onthaald?

Hannes: “Goed, denk ik. Ik vind een release altijd wat anticlimactisch: je werkt jaren naar zo’n moment toe, en eenmaal die plaat gedropt is, moet je wachten. De reacties komen traag op gang – dagen, weken erna. We hebben goede reviews gehad in bladen die nog nooit een letter over ons geschreven hadden, ook in Duitsland. Daarnaast hebben we de verhoopte radio-aandacht gekregen. Op onze shows spelen we de plaat nu bijna integraal, en we merken dat sommige nummers ondertussen groeien bij ons publiek. ‘Heart Shaped Minds’ bijvoorbeeld. Die song begint meer en meer in de smaak te vallen bij het publiek. ‘Don’t Drop Down’ is ondertussen ook één van onze favorieten om live te spelen. En bij de vinylstand na onze concerten gaat de plaat vlot over de toonbank.”

De Vlaamse pers was alleszins lovend over jullie debuut. Voelt dat als een bekroning van het harde werk?

Tim: “Sowieso. Mochten we nul sterren gehaald hebben in de Humo – ook al zijn we het totaal niet eens met de recensie – zou dat hard aankomen. Als je appreciatie krijgt van eender wie, doet dat deugd. Het is een boost voor het zelfvertrouwen, en motiveert om verder te doen waar je mee bezig bent.”

Ook de Nederlandse vakpers, zoals OOR, was enthousiast over jullie debuut. Jullie hebben intussen een uitgebreide concertreeks achter de rug in Nederland: hoe is die verlopen?

Hannes: “Het was fucking zalig. Ik kan het niet anders omschrijven. Het publiek was enthousiast, zalen waren uitverkocht. Zalig.”

Ramkot speelt in juli op het motorcrossfestival De Zwarte Cross, het grootste betaalde muziekfestival van Nederland. Voelt dat, samen met het voorprogramma van Metallica, als een soort erkenning van jullie status?

Tom: “We mogen ons beide pollekes kussen dat we zoiets mogen doen. Ik wist trouwens niet dat Zwarte Cross het grootste betaalde muziekfestival van Nederland was: nice. Het is een heel apart festival. Superblij dat die ook op de agenda staat.”

Hannes: “Maar tegelijk wil je altijd meer. We spelen nu vooral in Nederland en België; er zit nog veel groeimarge in landen als Duitsland en Frankrijk. Daar moeten we ons verhaal nog schrijven, en daar zijn we ook volop mee bezig. Tijdens onze voorbije tour speelden we in zalen met een capaciteit van 200 à 300 man, nu kijken we uit naar grotere zalen. En uiteraard Werchter: daar hebben we nog niet mogen spelen. We streven naar meer; ik denk dat dat een normale ingesteldheid is.”

Bekijk het tweede seizoen van 'Monologue' op Pickx.be via deze link en op de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top