Glints, van de duisternis naar de spotlights

Muziek | Afgelopen zaterdag stelde de Antwerpse rapper Jan Maarschalk Lemmens, beter bekend als Glints, zijn tweede album uit. ‘THE DARK!’ is een glorieuze plaat geworden met enkele epische tracks en onverwachte featurings (Daan Stuyven komt bijvoorbeeld even piepen als duivelachtig figuur). ‘THE DARK!’ is vandaag onze luistertip.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie al eens naar Studio Brussel luistert, is vast en zeker vertrouwd met Glints. Niet alleen worden zijn singles ‘Roma’ en ‘All In’ – de twee voorlopers voor het volledige album dat op 28 april verscheen – veelvuldig gedraaid op de zender, maar samen met partner in crime Yong Yello vormt hij ook Abbatoir Anvers, het presentatieduo van het gelijknamide radioprogramma waar voornamelijk hiphop op gedraaid wordt.

Glints, het alter ego van Jan Maarschalk Lemmens, draait al een tijdje mee. Zo bracht hij zijn eerste single uit in 2014 en scoorde hij in 2018 een hit met het grime geïnspireerde ‘Bugatti’. ‘New Flow’, een samenwerking met VRWRK, werd ook een grijsgedraaide oorwurm. Toch duurde het tot 2020 eer er met ‘Choirboy’ een volledig album van Glints in de rekken lag. Geen ideale timing misschien, omdat we allemaal weten wat er gebeurde met het cultuurleven dat jaar, dus een groot feest werd die release jammer genoeg niet. Desalniettemin slaagde Glints er in de loop der jaren in om een sterke livereputatie uit te bouwen.

En nu is er de nieuwe plaat, ‘The DARK!’. Daarop pakt Glints niet alleen uit met zijn rapstem, maar ook met zijn meer melodische zanglijnen. Geen toeval, want Lemmens grijpt terug naar zijn jeugd, toen hij nog in het lokale operakoor zong (ook de titel van zijn eerste plaat verwees daarnaar). De orkestratie is bombastisch en ambitieus en doet denken aan een filmsoundtrack.

Triomftocht

Ook dat laatste is geen toeval. Glints bedacht het concept van het album als de soundtrack van een film met als titel ‘The DARK!’. De fictieve film, en de muziek, verkennen de soort duisternis die iedereen in meerdere of mindere mate in zich heeft. Daarvoor keek Glints ook naar klassieke clichépersonages, zoals de voyeur in het nummer ‘Rear Window’, de eenzame cowboy in ‘Taurine Rider’ en de narcissist in ‘Just A Prick’.

Op de titeltrack wordt die duisternis verpersoonlijkt tot een duivelachtig personage. Die komt met een diepe basstem aan het woord in een parlando. En wie zegt parlando met een basstem, zegt zowaar automatisch Daan Stuyven. Glints vertelde in ‘De Popcast van de Week’ over hoe die samenwerking tot stand kwam. Hij twijfelde eerst om zijn eigen stem naar beneden te pitchen, maar dat wilde hij eigenlijk niet. “Dus begon ik na te denken. Wie kan het donker zijn? De eerste naam die in me opkwam, was Daan”, zegt hij. Hij kreeg meteen een antwoord van de zanger, die het helemaal zag zitten. Glints stuurde hem op wat hij al had en een dag later kreeg hij al een eerste versie terug. “Ik was superblij dat hij dat wou doen.”

Naast de samenwerking met Daan prijken ook andere artiesten op het album. Zo doet Roméo Elvis mee op het nummer ‘Just A Prick’ en Blu Samu op ‘So Sorry’. Voor de aflsuiter van het album remixte producer Feux het nummer ‘Roma’, de eerste single van de plaat die al met verschillende ritmes speelt, om tot een minder grootse, meer relaxte versie.

De voorstelling van het album in de AB werd een waar feestje, waarop Roméo Elvis, Blu Samu en Daan allemaal present tekenden. Na de ietwat gefnuikte release van de eerste plaat, verwachten we dat ‘The DARK!’ gepaard zal gaan met een triomftocht langs ’s lands grootste zalen en festivals. Eerst op de agenda: CORE Festival in Brussel!

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top