'Rough Diamonds', een opmerkelijke reeks over de gesloten Antwerpse diamantwereld

Series | Misdaadfictie doet het goed, zo bewijst het succes van talloze Scandinavische misdaadreeksen en, iets recenter, de 'Undercover'-franchise. 'Rough Diamonds' werkt voort met het vertrouwde recept van een misdaadthriller maar is op zijn eigen manier toch uniek. Pickx vertelt je waarom.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Rough Diamonds', een coproductie van De Mensen en het Israëlische Keshet International voor streamingplatform Netflix en VRT, begint na het overlijden van Yanki Wolfson. Deze telg uit een oude Joodse en streng-religieuze familie uit Antwerpen is uit het leven gestapt nadat hij de gokschulden opstapelde en een financiële put achterliet in het familiebedrijf. Broer Eli (Robbie Cleiren) en zus Adina (Ini Massez) zien tot hun afschuw dat de toekomst van het familiebedrijf onzeker is en zijn tot alles bereid om de schulden af te lossen. 

Uitgerekend op het moment dat de toestand uitzichtloos lijkt, komt Noah (Kevin Janssens) terug in the picture. Hij brak 15 jaar geleden met zijn familie en hun ultraorthodoxe levenswijze om in Londen een nieuw leven te beginnen. Daar bouwde hij met zijn schoonmoeder een drugsimperium uit. Zijn contacten met de onderwereld komen plots goed van pas om het familiebedrijf te redden. 

Noah probeert de familiezaak terug op de rails te krijgen, maar ondervindt hinder uit allerlei onverwachte hoeken. Zo voert het Antwerpse parket een onderzoek naar financiële malversaties in de Antwerpse diamantwereld en weet Noahs broer Eli te overhalen om stiekem opnames te maken van enkele transacties.

Streng in de leer

Het is best opmerkelijk dat deze reeks is opgenomen in de Antwerpse diamantwijk. De ultraorthodoxe Joodse gemeenschap in Antwerpen is traditioneel erg gesloten en duldde lange tijd geen pottenkijkers onder het motto dat hoge bomen veel wind vangen. Tot op de dag van vandaag heeft de joods-chassidische gemeenschap in Antwerpen haar eigen scholen, gebedsplaatsen, begraafplaatsen en culturele centra. Maar de positie van deze gemeenschap in de Antwerpse diamantwereld is langzaamaan aan het wankelen, een realiteit die ook wordt weergegeven in 'Rough Diamonds'. Waar ooit de chassidim de dienst uitmaakten, zijn het nu vooral diamantairs van Indische afkomst die de grootste winsten binnenhalen. 

In deze reeks krijg je, zij het met een stevige dosis fictie, het leven te zien dat zich afspeelt achter de muren van de Antwerpse herenhuizen in de diamantwijk. Veel recensenten zijn het er over eens dat het niet ontbreekt aan realisme in de reeks. "De omgeving wordt secuur en met veel oog voor detail neergezet", oordeelde Stefaan Werbrouck in Humo.

Knap acteertalent

Nog opmerkelijker aan 'Rough Diamonds' is dat de hoofdrollen allemaal worden vertolkt door Vlaamse acteurs. In de reeks wisselen ze moeiteloos van Vlaams naar Engels en regelmatig naar het Jiddisch, de taal die nog steeds gangbaar is bij ultraorthodoxe joden. Dat ging niet zonder moeite, getuigde hij vorig jaar in een interview met Het Nieuwsblad. "Voor mij is het een echt geschenk dat ik dankzij deze rol helemaal ondergedompeld wordt in de leefwereld van mijn Joodse buren. Ik studeer hard en hoop dat ik hen niet ontgoochel met mijn Jiddisch."

Ook voor Marie Vinck, die de rol van Gila Wolfson (de weduwe van Yanki) vertolkte, waren de opnames van de reeks een openbaring. "Dankzij een aantal mensen die ons toegang gaven tot hun huizen en tot de synagoges, kwamen we in het hart van die gemeenschap terecht", vertelt de actrice in een gesprek met De Morgen. "Zij vertelden ons hoe zijn leven en hoe hun gemeenschap werkt. Alle Joodse feesten kwamen aan bod, net als de vele tradities."

De moeilijkste uitdaging voor de acteurs was het uitspreken van de beracha, de Hebreeuwse zegeningen die Joden in bepaalde situaties gebruiken. "Er waren nachten dat ik in paniek wakker schoot en die zegeningen begon uit te spreken om te zien of ik ze nog van buiten kende", vertelde actrice Ini Massez (Adina) onlangs in Gazet van Antwerpen. "Ik ga die zinnen voor de rest van mijn leven onthouden. Die zitten in mijn geheugen gebeiteld."

Ontdek 'Rough Diamonds' vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top