Cannes vanop de eerste rij met Pickx VOD, Pickx Mix en Pickx+

Films | Het filmfestival van Cannes, de Europese hoogmis van de internationale cinema, wordt op dinsdag 16 mei weer afgetrapt. Met Pickx zit je op de eerste rij, volg je de beste interviews op de rode loper en ben je helemaal mee met de laatste filmnieuwtjes. Daarnaast zijn in de VOD-catalogus tal van films te vinden die op vorige edities van het festival gelauwerd werden. Een overzicht van zeven films waarmee je de komende week kan aftellen naar het festival.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Close

Met ‘Close’ vertelt Belgische trots Lukas Dhont het verhaal van Leo en Remi, twee dertienjarige jongens met een bijzondere vriendschapsband. Wanneer ze samen naar een nieuwe school gaan, wordt hun innige vriendschap door sommige medeleerlingen gezien als liefde, geruchten waar Leo maar moeilijk mee om kan. De vrienden groeien uit elkaar in een commentaar op gendernormen en opgroeien in onze huidige maatschappij. Dan gebeurt iets dramatisch, waardoor Leo al zijn keuzes in vraag begint te stellen.

Dhont won vorig jaar op het filmfestival van Cannes de Grand Prix, de op één na meest prestigieuze juryprijs na de Gouden Palm.

‘Close' is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus

 

Le Otto Montagne

In 2022 was ook ‘Le Otto Montagne’ te zien in Cannes, het Belgisch-Frans-Italiaanse cinematografische meesterwerkje van Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch. ‘Le Otto Montagne’, dat gebaseerd is op de gelijknamige roman van Paolo Cognetti, won er de juryprijs.

We volgen stadsjongen Pietro en plattelandsbewoner Bruno, die in de Italiaanse Alpen een bijzondere vriendschap sluiten op elfjarige leeftijd. Maar dan groeien ze weer uit elkaar. Bruno blijft verknocht aan zijn kleine boerderij op de berg, waar de ouders van Pietro een vakantieverblijf hebben, terwijl Pietro zijn eigen weg inslaat en de wereld rondreist. Wanneer zijn vader sterft en hij een vervallen hut in de bergen erft, komt hij na jaren weer in contact met zijn oude vriend.

‘Le Otto Montagne' is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus

 

Decision to Leave

Nog in 2022 werd regisseur Park Chan-wook (‘Oldboy’) benoemd tot de beste regisseur met zijn ‘Decision to Leave’. De film volgt een politieonderzoek nadat een man dood wordt aangetroffen aan de voet van een berg. De politierechercheurs staan voor een raadsel: was het een zelfmoord? Een ongeluk? Of was het moord?

Alles wordt ingewikkelder wanneer de agent die de zaak behandelt, de vrouw van de overleden man ontmoet. De weduwe is innemend en erg mysterieus waardoor het niet lang duurt vooraleer de agent door haar raakt geobsedeerd. Hij laat zich leiden door zijn obsessie met de vrouw, waardoor het lopende onderzoek in een bijzondere situatie verzeild raakt. Een agent die iets heeft met een potentiële verdachte, zo’n situatie kan alleen maar een onmogelijke relatie opleveren.

‘Decision to Leave' is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus

 

Rebel

De nieuwste film van Adil El Arbi en Bilall Fallah, ‘Rebel’, ging vorig jaar in wereldpremière op het filmfestival. Deze film, met zijn loodzware onderwerp ver verwijderd van hun Hollywood-projecten, ligt beide filmmakers bijzonder nauw aan het hart, legden ze uit in interviews. En daarbij verliezen ze hun eigenzinnige stijl nooit uit het oog.

We zien het verhaal van Kamal Wasaki, een jonge Belgische rapper met Marokkaanse roots die besluit naar Syrië te gaan om de slachtoffers van de oorlog te helpen. Zijn broer Nassim, die met zijn familie in Molenbeek is gebleven, raakt vervolgens overtuigd om zich bij zijn oudere broer in Raqqa te voegen, maar wordt dan benaderd door een rekruteerder van Islamitische Staat.

'Rebel' is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus, net als tal van andere films die vorig jaar in de prijzen vielen in Cannes.

 

La vie d’Adèle

Deze film met Adèle Exarchopoulos en Léa Seydoux in de hoofdrollen deed heel wat stof opwaaien bij de release. Ook in Cannes, waar de prent met de hoofdvogel ging lopen, de Gouden Palm. De Adèle uit de titel (gespeeld door de gelijknamige actrice) is een tiener die op zoek is naar zichzelf. Wanneer ze kunststudente Emma (Lea Seydoux) leert kennen, wordt haar wereld op zijn kop gezet. De twee beginnen een vurige relatie, maar die kent de nodige ups en downs.

De film zelf kende ook ups en downs. De bekroning met de Gouden Palm in 2013 geldt vast als het hoogtepunt. Maar toen de twee hoofdrolspeelsters later in de media vertelden hoe het er achter de schermen aan toe ging en hoe regisseur Abdellatif Kechiche hen meermaals overhaalde om hun grenzen te overschrijden, was het feestje voorbij. De film blijft, los van de omstandigheden waarin die gemaakt is, echter een pareltje LGBTQI+-cinema.

‘La vie d'Adèle' is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus, net als tal van andere Gouden Palm-winnaars. 

 

Triangle of Sadness

Die Gouden Palm waar Lukas Dhont vorig jaar naast greep ging naar Ruben Östlund, die intussen al twee zo’n beeldjes op zijn schouw heeft staan. ‘Triangle of Sadness’, een vlijmscherpe veroordeling van de rijke klasse, begint bij Carl en Yaya, twee stereotieme online influencers die uitgenodigd worden voor een cruise op een enorm luxejacht. De steenrijke passagiers zijn onsympathieke karikaturen, wat voor des te meer schadenfreude zorgt wanneer een reeks gebeurtenissen hen door een persoonlijke hel doet gaan.

Meer nog dan het rechtstreekse verhaal staat bij ‘Triangle of Sadness’ de boodschap centraal. Dat is er eentje over het gebrek aan scrupules in de mode-industrie, bedrijven die hun klanten minachten en de mensen die daar een fortuin mee verdienen. Maar wanneer die door een (toegegeven, hilarische) hel gesleurd worden, kan je je alleen maar afvragen of ze dit wel verdiend hebben. Voor de één gaat Östlund te ver, voor de ander niet ver genoeg. Net met die grens speelt de filmmaker het best.

'Triangle of Sadness’ is op 18 mei beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). 

 

Wheel of Fortune and Fantasy

In 2021 gooide de Japanse regisseur Ryûsuke Hamaguchi hoge ogen in Cannes met zijn ‘Drive My Car’, maar hetzelfde jaar verscheen ook een andere film van zijn hand. De romantische collagefilm ‘Wheel of Fortune and Fantasy’ zat in de officiële selectie van het filmfestival van Berlijn en won er de Zilveren Beer. De film is opgedeeld in drie delen, episodes die elk hun eigen verhaal vertellen. Elk gaan ze over liefde en de menselijke wel en wee die daarmee gepaard gaan. De prent werd wat overschaduwd door ‘Drive My Car’, maar is zeker het ontdekken waard.

'Wheel of Fortune and Fantasy’ is op 20 mei beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+!

De openingsceremonie van het filmfestival van Cannes is op 16 mei vanaf 17u45 te volgen op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13), de slotceremonie op 27 mei vanaf 19u15.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top