Scandinavië (opnieuw) favoriet voor de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival

Films | Nu dinsdag 9 mei is het tijd voor de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2023. Vanaf 21u kan je via VRT 1 kijken naar het liedjesfestival, dat dit jaar in Liverpool wordt georganiseerd. Pickx stelt je enkele favorieten voor van deze eerste halve finale.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het Eurovisiesongfestival 2023 had na de overwinning van de Oekraïense groep Kalush Orchestra vorig jaar normaal in Oekraïne moeten plaatsvinden. Maar omdat Oekraïne op dit moment nog betrokken is in een gewapend conflict, hebben de organisatoren van de 67e editie van het liedjesfestival uiteindelijk gekozen voor Liverpool (Verenigd Koninkrijk). Dat de Britten deze editie organiseren is niet echt verwonderlijk, want hun land is één van de vijf grote geldschieters van het Eurovisiesongfestival. Ook Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk hebben traditioneel een vaste plaats in de finale en hoeven zich zo niet te kwalificeren. Oekraïne heeft als laureaat van de vorige editie ook recht op een finaleplaats op 13 mei. Ons land wordt vertegenwoordigd door zanger Stef Caers, alias Gustaph. Hij neemt met 'Because of You' donderdag deel aan de tweede halve finale. Pickx presenteert je alvast de favorieten van de eerste halve finale.

Scandinavië boven

Als we de bookmakers mogen geloven, liggen de Scandinavische landen op koers om zich te kwalificeren voor de grote finale op zaterdag. Sterker nog, Finland, Zweden en Noorwegen zijn de grote favorieten voor deze eerste halve finale. De bookies geloven zelfs dat deze landen behoren tot de grootste kanshebbers voor een eindoverwinning.

Zweden... alweer

Volgens muziekliefhebbers is de Zweedse Loreen de grote favoriet van deze 67ste editie. Ze zou zich zonder moeite moeten kwalificeren voor de finale, klinkt het. Loreen is overigens geen onbekende voor het liedjesfestival, want in 2012 won de nu 39-jarige zangeres al het concours met 'Euphoria'. Ze behaalde toen een van de hoogste aantal punten ooit in de competitie.Dit jaar waagt ze zich opnieuw haar kans met het nummer 'Tattoo', een liefdeslied dat begeleid wordt door een schitterende enscenering. Zoals je in de onderstaande video kunt zien, zingt en danst Loreen onder een LED-scherm van 1,8 ton dat aan het plafond hangt.


Finland en rapper Käärijä

Ook Finland lijkt hard op weg naar de eindzege en zou zich dus makkelijk moeten plaatsen voor de halve finales. Met zijn nummer 'Cha Cha Cha' brengt rapper Käärijä een oorwurm op het podium. En in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, gaat het hier niet om een zwoele latinonummer maar eerder om een vakkundige mix tussen electro, pop, rap en rock. Oordeel vooral zelf!


Noorwegen ook goed geplaatst

De Italiaans-Noorse Alessandra veroverde al de harten van het publiek met haar nummer 'Queen of Kings', een krachtige track die verwijst naar "de kracht van vrouwen maar ook de kracht van iedereen en het feit dat het belangrijk is om jezelf te kennen". Dit nummer heeft een sterke boodschap en zullen we ongetwijfeld in de finale horen.


Voorts dichten de bookmakers goede kansen toe aan Israël, Tsjechië en Moldavië. Zij liggen eveneens op schema om zich te kunnen kwalificeren voor de finale van het Eurovisiesongfestival.

Bekijk de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival deze dinsdag 9 mei om 21u op VRT 1 of via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top