'Liefde voor Muziek': dit zijn de strafste covers van dit seizoen tot nu toe

Muziek | Het minste wat we kunnen stellen, is dat dit seizoen van ‘Liefde voor Muziek’ een erg hoog niveau haalt. Onder andere Daan, Stef Bos en Portland konden al verrassen met ijzersterke covers. Pickx lijst voor jou de hoogtepunten van deze editie tot nu toe op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zoals steeds bij dit liedjesprogramma schuilt de (aantrekkings)kracht in de mix van artiesten die de productie samenbrengt. Voor dit seizoen waren dat Daan, Portland, Metejoor, K3, Jaap Reesema, Günther Neefs en Stef Bos. Zij zonderden zich af in een prachtige villa nabij Barcelona om er elkaar beter te leren kennen en vooral: om elkaars repertoire van eigenzinnige herinterpretaties te voorzien. Elk jaar opnieuw levert dat singles op die het goed doen op de radio en in hitparades. Niet zelden herlanceert het een slabakkende carrière of geeft het een boost aan de verkoop van een nieuw album.

Daan covert Metejoor

Dat is dit jaar niet anders. Vooral dan de versie die Daan opnam van de intro op het debuutalbum van Metejoor veroorzaakte veel buzz. Metejoor bracht in 2021 zijn eponieme debuutalbum uit en waagde zich daarop aan een opmerkelijke intro om de plaat te openen: in een lang dankwoord richt hij zich tot de luisteraar/koper. Daan Stuyven vond zoiets getuigen van veel lef en zag in de tekst ook een ideale match met de parlandostijl die hijzelf zo graag hanteert in zijn nummers. Samen met de ‘Liefde voor Muziek’-begeleidingsband -dat nota bene geleid wordt door zijn eigen bandlid Jeroen Swinnen- knutselde hij een bombastische, maar catchy ode aan Metejoor in elkaar. Compleet met toeters en bellen en badend in een sacrale sfeer als betrof het een hoogmis. Sindsdien spreekt iedereen de naam van Metejoor op een net iets andere manier uit: “Metejo-ho-oor”. Allemaal samen in koor!

Stef Bos covert Jaap Reesema

Hij heeft niets met dancemuziek of beats, moest de Nederlandse kleinkunstenaar Stef Bos erkennen. Het was ook, wat hij tot zijn eigen scha en schande moest toegeven, ongeveer het eerste wat hij zijn landgenoot Jaap Reesema vertelde toen ze elkaar voor het eerst ontmoetten. Sindsdien is hij van gedacht veranderd. Met name Jaap liet hem zien dat er in die wereld van beats en EDM ook best wat fun te beleven valt.

En dus ging de singer-songwriter die we kennen van ingetogen nummers als ‘Papa’ en ‘Breek de Stilte’ aan de slag met ‘Need You Now’, een dancenummer dat Jaap (aka Jake Reese) inzong voor super-dj Armin van Buuren. Stef Bos zette de tekst naar zijn hand en koos uiteraard voor de Nederlandse taal. Wat hij niet veranderde was de clubvibe die aan het nummer kleeft, al maakte hij er een donkere, mysterieuze tranceversie van. Jaap keek verbluft toe, net als de rest van de ‘Liefde voor Muziek’-bende. Vooral Daan bleek ook onder de indruk van de mystiek en goesting die Stef Bos wist op te wekken. En Stef zelf? Die had heerlijk genoten van dat tripje uit zijn comfortzone.

Günther Neefs covert Daan

Dat Daan graag uitpakt met wat bombastisch theater, demonstreert hij elke aflevering opnieuw in ‘Liefde voor Muziek’, maar is ook al heel lang te horen in zijn muziek. Wat gebeurt er dan als een artiest daar nog een schepje bovenop wil doen en er een onversneden klassieke James Bond-soundtrack van maakt? Dan krijg je Günther Neefs’ versie van ‘Victory’.

Het origineel, dat de titeltrack werd van Daans tweede album, wordt onderstreept door een drumcomputer en een pulserende synth, met daarop de hijgende stem en een karakteristieke parlando van de zanger. Günther Neefs doet het met een piano die traag het tempo aangeeft, langgerekte strijkers, schallende trompetten en zijn diepe croonerstem. Het resultaat past, zoals we al aangaven, perfect op de soundtrack van een klassieke Bond-film. Het is bombastischer dan het origineel, iets dat we vroeger niet voor mogelijk hielden. En Daan ook niet, afgaande op hoe hij zijn das losmaakt en zijn hoofd in zijn handen begraaft.

Portland covert Jaap Reesema

Als we de previews mogen geloven, geeft Jaap Reesema in de aflevering van vanavond, die helemaal rond Portland zal draaien, een lichte draai aan een donker lied van de band. Portland houdt wel van wat melancholie, dus toen Jente en Sarah een nummer van Jaap Reesema mochten coveren, kozen ze logischerwijs voor een van zijn meest aangrijpende nummers. ‘Nu wij niet meer praten’ is ook al een duet tussen een mannelijke en een vrouwelijke zanger, dus de versie van Portland kon eigenlijk makkelijk een vrij letterlijke cover worden.

Maar dat zou te makkelijk geweest zijn voor de band. Ze kozen ervoor om het lied van de grond opnieuw op te bouwen, en daarvoor kreeg Sarah naar verluidt carte blanche. ‘Now We’re Not Talking Anymore’ heeft in het skelet nog sporen van het origineel, maar werd eigenlijk een geheel nieuw nummer, een melancholische ballade waar alle artiesten in het programma kippenvel van kregen.

 

K3 covert Günther Neefs

Ik blijf bij jou’ van Günther Neefs, aan de hand van enkel de titel zou je kunnen vermoeden dat het een rechtdoorzee liefdeslied is. Maar dat klopt niet helemaal, want de crooner zingt in het lied ook over hoe de hemel soms grijs is, hoe het leven onvermijdelijk eindigt in de dood en existentiële vragen over de zin van het bestaan. Ietwat zware kost voor het kindvriendelijke K3, dus pasten ze de tekst danig aan.

Dat doet K3 eigenlijk al het hele seizoen. Ze vertrekken met enkele trefwoorden uit het originele nummer en maken er een nieuw K3-lied rond. Met ‘Ik blijf bij jou’ (ze hebben zelf ook al een lied met dezelfde titel) blijven ze melodisch nog wat bij het origineel, wat je bijvoorbeeld niet kan zeggen van hun versie van Daans ‘Icon’, maar de thematiek is een pak luchtiger. Hun versie is een ode aan de liefde in al haar vormen.

Bekijk ‘Liefde voor Muziek’ op dinsdag om 20u35 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top