Binge met mate: het culinair hoogstaande 'The Bear'

Series | ‘The Bear’, een van de grotere streamingsuccessen van Disney+ vorig jaar, krijgt deze zomer een vervolg in de vorm van een tweede seizoen. Voor wie de culinaire, chaotische dramareeks met Jeremy Allen White in de hoofdrol nog niet gezien heeft een warme aanbeveling om de serie op te nemen in je volgende bingewatchsessie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Speelt zich af in een broodjeszaak, maar smaakt als een gerecht uit een sterrenrestaurant” (Humo). “Een perfecte mengeling van hartverscheurend topdrama en geslaagde comedy” (de Volkskrant). “Één van de beste nieuwe series van het jaar” (NPO). Maar ook: “De meest stressvolle show sinds ‘Succession’” (Het Laatste Nieuws). Toen ‘The Bear’ in oktober van vorig jaar verscheen, strooide de pers overdadig met lof.

In de serie volgen we Carmy, die een job als topchef in een van de beste restaurants ter wereld opgeeft om de broodjeszaak van zijn overleden broer Mikey over te nemen, The Beef. Hij wil de zaak naar een volgend niveau tillen, de keuken runnen als een geoliede machine en uit de torenhoge schulden raken die zijn broer achterliet, maar botst tegen een crew die opstandig reageert op elke verandering. De kern van de zaak is uiteindelijk de liefde voor eten en de liefde voor de overleden Mikey, ondanks alle problemen waarmee hij zijn broer opzadelde.

Dat de serie een stresserend effect heeft, ligt grotendeels aan de snelle montage, de bewegende camerabeelden en de extreme close-ups tijdens de drukke keukenshiften. De makers wilden weergeven hoe het er echt aan toe gaat in een professionele keuken die onder druk staat en niet goed presteert. De migraine veroorzakende chaos in de keuken van The Beef wordt gecontrasteerd met flashbacks naar de serene geoliede machine van de sterrenkeuken waar Carmy werkte. Maar in de keuken van The Beef is de drijfveer liefde en vriendschap, terwijl de topkeuken van het sterrenrestaurant draait op emotioneel misbruik en psychologische foltering. Door die chaotische montage zit je als kijker mee in de stress van het moment, en wanneer het kruitvat tussen de koks ontploft, beleef je exact dezelfde emoties als de personages. En omdat je weet dat iedereen nog in de rouw is, begrijp je waarom het er zo hevig aan toe gaat.

In zekere zin kan ‘The Bear’ vergeleken worden met een andere streaminghit: de film ‘The Menu’. Beide titels klagen op hun manier het snobisme en de cultuur rond haute cuisine aan. In topkeukens wordt de perfectie zozeer nagestreefd dat er geen ruimte meer is voor menselijkheid en dat de liefde voor heerlijk eten plaats maakt voor eindeloze muggenzifterij. Kunnen we niet even hard genieten van een broodje rundsvlees, een eenvoudige pasta of een cheeseburger?

Comfort food

De bedenker van ‘The Bear’, Christopher Storer, raakte geïnspireerd door de echte broodjeszaak Mr. Beef in Chicago. Het interieur van die zaak, waar Storer vaste klant was, stond model voor het interieur van The Beef. Maar dat de serie zo authentiek is, heeft vast ook te maken met het feit dat kok, restaurantuitbater en internetpersoonlijkheid Matty Matheson mee werkte als gastacteur (hij speelt de rol van Neil Fak, een klusjesman die graag kok wil worden), producer en culinair consulent. Matheson is bijzonder goed in het toegankelijk en ongecompliceerd maken van de culinaire kunsten. En voor hem is het culinaire summum niet een schuimpje met frulletjes, maar wel de stevige comfortfood – helemaal in thema met de serie dus. Wie ‘Boris’ volgt op Play4 en/of Streamz, weet hoe blij Bockie De Repper wordt wanneer hij naar een burgerzaak van Matheson kan.

‘The Bear’ is het ideale kijkvoer voor iedereen die van eten houdt, of die de combinatie van humor en melancholie wel kan smaken. Maar je moet ook wat resistent zijn voor stress, dus raden we aan om ‘The Bear’ te bingewatchen met mate. Anders riskeer je met hoofdpijn van de sofa te komen.

Wie ‘The Bear’ gezien heeft, weet al waar het verhaal in het tweede seizoen naartoe gaat. Carmy en zijn keukenploeg starten met hernieuwde moed aan een nieuwe onderneming, een restaurant dat een verse start moet betekenen. Jeremy Allen White keert terug als Carmy en ook de andere hoofdrolspelers, waaronder Ayo Edebiri, Lionel Boyce, Abby Elliott en Ebon Moss-Bachrach keren terug. We weten ook al dat Bob ‘Better Call Saul’ Odenkirk een rolletje zal krijgen in het tweede seizoen, al is daar nog niet veel over geweten.

Ontdek 'The Bear' op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top