Adele wordt 35: met deze songs verwierf ze wereldfaam

Muziek |

Vandaag blaast één van de mooiste en beste stemmen van haar generatie, Adele, 35 kaarsjes uit. Naar aanleiding van die mijlpaal werpt Pickx een blik op de songs die de best verkopende artiest van de jaren 2010 naar het sterrendom stuwden, tot de monumentale status die ze vandaag heeft.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hometown Glory

In 2007 kwam Adele voor het eerst piepen in de hitlijsten met ‘Hometown Glory’, tevens het allereerste nummer dat de zangeres ooit op papier had gezet, op haar 16de. Het liedje, dat ze in slechts 10 minuten op papier toverde, ontstond nadat haar moeder haar aanmoedigde om het ouderlijk huis in West Norwood in Londen te verlaten om te gaan studeren aan de universiteit. In het nummer bezingt ze de mooie kanten van haar wijk Tottenham, in Londen.

Het lied werd haar allereerste single en werd later uitgebracht op haar debuutplaat ‘19’ uit 2008. De song kreeg zelfs een Grammy-nominatie voor ‘Beste Vrouwelijke Pop Vocal Performance’.


Chasing Pavements

Op haar debuutalbum ‘19’ verwerkte ze haar stukgelopen relatie en alle gevolgen daarvan. Haar tweede single ‘Chasing Pavements’ zette de toon van één van de mooiste break-up-platen tot op heden. Het is een ontrafeling van verloren liefde, spijt en het opnieuw vinden van een doel.

“Het gaat over zich vastklampen aan een strohalm hoop, terwijl de relatie op sterven na dood is”, zei Adele over het nummer. “Het soort relatie dat je haat als je erin zit, maar die je mist als je er niet in zit.” 

‘Chasing Pavements’ ontstond om 6 uur ’s ochtends, na een ruzie met haar toenmalige vriend in een Londense club. Adele stormde naar buiten en rende door Oxford Street. “Hij kwam me niet achterna”, zei Adele. “Dus ik was aan het rennen en keek alleen maar naar die grote brede trottoirs die zich voor me uitstrekten.”

Voor ‘Chasing Pavements’ ontving Adele drie Grammy-nominaties.


Rolling in the Deep

Tegen de tijd dat Adele 21 was, had ze nog meer relatieproblemen te ontwarren. ‘Rolling in The Deep’, de leadsingle van haar tweede studioalbum ‘21’, was het nummer dat Adele uiteindelijk naar sterrendom stuwde. Haar eerste nummer 1-hit, die 65 weken in de Billboard Hot 100 stond, ging ook over een relatiebreuk.

"Ik hoor mezelf zeggen: ‘Rot op uit mijn huis’, in plaats van dat ik hem smeek om terug te komen”, onthulde Adele over het nummer, dat ze op één middag componeerde met producer Paul Epworth na de breuk met haar toenmalige vriend.

De song werd op de 54e editie van de Grammy Awards bekroond met de Grammy voor lied van het jaar.


Set Fire To The Rain

Zoals veel van de nummers op haar tweede album ‘21’, gaat ‘Set Fire to the Rain’ over het liefdesverdriet na haar eerste relatie. De song vertelt over alle alarmbellen die leidden tot de breuk.

Er is nooit een officiële videoclip is gemaakt voor ‘Set Fire to the Rain’ als gevolg van een ingreep aan haar stembanden. Wel werd een liveversie van het nummer, opgenomen in de Royal Albert Hall in Londen, uitgebracht, wat Adele in 2013 een Grammy opleverde in de categorie beste solo-uitvoering van een popnummer.


Someone Like You

Adele kwam naar een sessie met schrijver Dan Wilson in de Harmony Studio in Hollywood met een tekst en een melodie voor een stuk van een nieuw nummer. De twee spendeerden de volgende twee dagen aan het uitwerken van haar nummer 1-hit ‘Someone Like You’.

“Ze vertelde me dat ze een lied wilde schrijven over haar liefdesverdriet”, vertelde Dan Wilson aan American Songwriter. “Ze schetste de man die het met haar uitmaakte, en ik denk dat een deel van mijn bijdrage was om het liedje eenvoudig en direct te houden, en heel persoonlijk.”

‘Someone Like You’ werd de eerste nummer één-single van Adele in het Verenigd Koninkrijk en bleef vijf weken bovenaan de hitlijst staan, waardoor het uiteindelijk de best verkochte single van het jaar werd in het VK. In juli 2011 werd het de eerste single van het decennium die een miljoen stuks verkocht in het Verenigd Koninkrijk. Anno 2023 is ‘Someone like You’ de derde meest gedownloade single aller tijden in het Verenigd Koninkrijk en de vierde best verkochte single van de 21e eeuw. Adele won met ‘Someone Like You’ de allereerste Grammy voor ‘Best Solo Pop Performance’.


Skyfall

Net als haar allereerste nummer ‘Hometown Glory’ had Adele slechts 10 minuten nodig om een Oscarwinnend themanummer voor een ‘James Bond’-film op papier te toveren. Aanvankelijk dacht producer Paul Epworth dat het nummer misschien te donker zou zijn, maar Adele was er meteen weg van. Eenmaal in de studio schreef ze de eerste versie van de tekst in een mum van tijd. “Ze had de tekst al klaar in haar hoofd toen ze naar de studio reed”, zei Epworth.

‘Skyfall’ kreeg alom lovende kritieken. The Huffington Post beschreef het nummer als een “brassy en soulvol deuntje dat perfect past naast het werk van Shirley Bassey in het oeuvre van James Bond-titelsongs”. PopCrush gaf het nummer vier en een halve ster en noemde het “geheel bevredigend en het wachten waard”. HitFix noemde het nummer een “majestueuze ballade” en een “klassiek James Bond-thema”. Het themanummer werd bekroond met een Golden Globe én een Oscar. ‘Skyfall’ was de allereerste Bond-song die meer dan een miljoen keer over de toonbank ging.


Hello

Toen haar derde album ‘25’ verscheen, was het relatietrauma dat veel van haar eerdere nummers inspireerde enigszins geluwd. In plaats daarvan reflecteerde Adele over haar leven en mentaliteit op 25-jarige leeftijd, het moederschap en de realiteit van het ouder worden. Voor het album trok Adele oude producers en medeschrijvers Paul Epworth en Ryan Tedder aan, samen met nieuwe medewerkers als Bruno Mars, Danger Mouse en Max Martin.

Het derde album van Adele, dat meer dan vier jaar op zich liet wachten, brak records vanaf zijn eerste week in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Zo werd ‘Hello’, het eerste nummer op het album, op een week tijd één miljoen keer gedownload.

In 2017 mocht Adele haar prijzenkast nog wat vullen met meer Grammy’s. Haar nummer ‘Hello’ werd verkozen tot beste nummer en single van het jaar. Tot haar eigen verbazing kreeg ze ook de Grammy voor beste album van het jaar. Maar tijdens haar speech liet ze weten deze niet te aanvaarden omdat ze vond dat Beyoncé die prijs meer verdiende.


Easy on Me

‘Easy on Me’ werd uitgebracht op 15 oktober 2021 en was haar eerste release in vijf jaar. De meeslepende ballade, drijvend op piano, was onderdeel van een groter verhaal van wanhoop, verlies en hoop die Adele meemaakte tijdens haar scheiding.

“Ik leerde onderweg een hoop waarheden over mezelf”, zei Adele over het nummer. "Ik heb veel lagen afgeworpen maar heb me ook in nieuwe gewikkeld. Ik heb echt nuttige en heilzame inzichten ontdekt. Ik durf te stellen dat ik me nog nooit zo vredig heb gevoeld in mijn leven.”

De song won dit jaar de Grammy voor ‘Best Pop Solo Performance’. Intussen staat haar teller op zestien Grammy’s. And counting.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top