Waarom Julián Álvarez eigenlijk meer een superstarter dan een supersub is voor Man City

UEFA Champions League |

Bij Manchester City staan dit seizoen alle schijnwerpers op Erling Haaland gericht, en terecht, maar voor spitsbroeder Julián Álvarez is dat behoorlijk zuur. Zeker gezien zijn status als kersvers wereldkampioen én zijn prima prestaties als invaller. Hoe moet het verder voor de Argentijnse pocketspits?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wat zijn de plannen van Pep Guardiola met Julián Álvarez? De 23-jarige Argentijn bonkt al een heel seizoen op de poort van het basiselftal en vertolkte enkele maanden geleden nog een belangrijke rol in de wereldtitel van Argentinië, maar bij Manchester City wordt hij de weg versperd door ene Erling Haaland. Geen oneer natuurlijk, de Noorse spits is bezig zowat alle mogelijke records te verpulveren, waardoor aan zijn status als nummer 1 in de spits bij de Citizens niet te tornen valt.

Maar wanneer Álvarez zijn kans krijgt, ontgoochelt hij nooit. Zoals laatst nog tegen Fulham, waarin hij in steun van Haaland mocht opereren bij afwezigheid van een geblesseerde Kevin De Bruyne. Met een assist en een machtige afstandsraket haalde Alvarez een belangrijke 1-2 zege voor zijn ploeg binnen. Daarmee zit hij nu aan 8 competitiedoelpunten in 25 wedstrijden. Lijkt wel mee te vallen, maar als je weet dat hij van die 25 wedstrijden slechts 8 keer in de basis begon, verandert dat beeld toch enigszins.

En nog meer als je weet dat hij eigenlijk vooral scoort wanneer hij mag starten. Van zijn in totaal 15 goals dit seizoen voor City maakte hij er slechts twee na een invalbeurt. Dat betekent dat hij in 61% van de wedstrijden waarin hij als titularis zijn kans kreeg ook scoorde. Slechts één speler in de Premier League doet beter: Erling Haaland met 67%. Eigenlijk is de supersub dus een superstarter.

Samen met Haaland en De Bruyne

Ook Guardiola beseft dat. Volgens de Spaanse coach heeft de kleine Argentijn iets speciaals: “Als je op het WK bij een ploeg als Argentinië, dat zoveel talent herbergt, vrijwel alles mag spelen, heb je iets. Telkens wanneer Julian voor ons speelt, geeft hij alles. Het is niet alleen zijn afwerking, ook zijn pressing, spelvisie en balbehandeling zijn top. Bovendien is het een bescheiden en positieve persoonlijkheid. Kortom: het type speler waar ik van hou. Wanneer je als ploeg twee zulke fantastische afwerkers kan opstellen, heb je een krachtig wapen in handen. In de toekomst zou ik mijn twee spitsen graag gebruiken met Kevin De Bruyne in steun. Vooral in gesloten wedstrijden kan dat belangrijk zijn.”

Mooie woorden, met een strategisch doel ook: ervoor zorgen dat Álvarez niet ongeduldig wordt en aanstuurt op een vertrek. La Araña (de spin), zo genoemd vanwege zijn uitmuntende dribbelkwaliteiten, kwam pas vorige zomer toe in Manchester en tekende een contract tot 2028, maar een marktwaarde van rond de 50 miljoen euro is niet onoverkomelijk. Zeker niet voor zo’n veelzijdige speler. We zijn alvast benieuwd welke rol Guardiola de komende weken voor zijn poulain in petto heeft in de jacht op een treble met City: die van supersub of toch die van superstarter?

Het programma van de halve finales in de Champions League op Pickx+ Sports:

Dinsdag 9 mei

Woensdag 10 mei

Dinsdag 16 mei

  • Inter - AC Milan vanaf 20u15 op Pickx+ Sports 1

Woensdag 17 mei

  • Manchester City - Real Madrid vanaf 20u15 op Pickx+ Sports 1

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. 

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top