Hoe Donald Glover van comedian evolueerde tot artistieke alleskunner

Muziek |

Op 5 mei 2018 loste Childish Gambino de videoclip bij de single ‘This Is America’, zijn eerste nummer 1-hit in de VS. Het is een van de meest succesvolle, meest spraakmakende en meest relevante muziekvideo’s van deze eeuw. En een zoveelste hoogtepunt in de nu al indrukwekkende carrière van de multi-getalenteerde Donald Glover, aka Childish Gambino.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ruim twee jaar voor George Floyd in de straten van Minneapolis vermoord werd door de lokale politie en daarmee de Black Lives Matter-beweging op gang bracht, bracht Childish Gambino deze raciale protestsong ‘This Is America’ uit. Een nummer dat qua tekst, sound en performance perfect de hele BLM-thematiek samenvat. Explosief, ambigue en complex.

De Amerikaanse rapper scoorde er zijn eerste nummer 1-hit in de VS mee en de videoclip won tal van prestigieuze prijzen (waaronder een Grammy Award). Op YouTube werd de clip ondertussen al bijna 900 miljoen keer bekeken! Van impact gesproken.

Voor Donald Glover, de man die schuil gaat achter de artiestennaam Childish Gambino, is het een zoveelste stap in een carrière die steeds indrukwekkendere allures aanneemt. Want naast hiphopicoon mag hij zich ook een van de meest gevierde acteurs, briljantste scenaristen en meest begenadigde dansers noemen. En dat op zijn 39e, wie weet wat er nog allemaal volgt?

Hier alvast een handige tijdlijn van zijn voornaamste verwezenlijkingen.

Doorbraak als comedian

Donald Glover studeerde dramaturgie aan de New Yorkse Tisch School of Arts, een van de meest gerenommeerde kunstopleidingen ter wereld. Het is daar dat hij een eerste project start met enkele studiegenoten: Derrick Comedy, een collectief van comedians dat snel een aanhang vindt dankzij enkele gesmaakte sketchvideo’s.

Het is zo dat hij op de radar komt van Tina Fey, de actrice en scenariste van 'Saturday Night Live' biedt de jonge kunststudent prompt een contract aan als scenarist voor haar eigen sitcom ’30 Rock’. Een komische serie die van 2008 tot 2012 zou lopen en verscheidene Emmy Awards wint.

Acteren, regisseren, musiceren

In diezelfde periode gaat Donald Glover aan het experimenteren met verschillende projecten. Een ervan is rapmuziek. In 2008 neemt hij een eerste single op als Childish Gambino: ‘Sick Boi’. Met zijn makkers van Derrick Comedy bokst hij ook een eerste langspeelfilm in elkaar: ‘Mystery Team’, dat begin 2009 op het befaamde Sundance Festival in première gaat. Glover neemt samen met zijn kompanen zowel de regie, het scenario als de hoofdrol voor zijn rekening. Een eerste manifestatie van zijn multi-talent.

Zijn reputatie als acteur neemt vervolgens een hogere vlucht met een rol in de sitcom ‘Community’, vooral in de VS een heuse tv-hit. Op de set leert hij bovendien de Zweedse filmcomponist Ludwig Göransson kennen, een man die later nog (als producer) grote invloed zal hebben op zijn muzikale realisaties. Nog zo iemand die van enorme waarde zou blijken voor zijn leven en werk is de Japans-Amerikaanse regisseur Hiro Murai, met wie hij samenwerkt voor de kortfilm 'Clapping Hands for the Wrong Reasons' (2013), een extraatje bij het tweede Childish Gambino-album 'Because the internet'. Murai zou enkele afleveringen van 'Atlanta' regisseren, net als de Grammy-winnende clip van 'This Is America'.

Gevestigde waarde in de hiphopwereld

In 2011 zet Glover zich met ‘Freaks & Geeks’ definitief op de kaart als hiphopartiest. De videoclip genereert zowel clicks als positieve reviews. Het zal een blauwdruk blijken voor wat hij later doet met ‘This Is America’ (de solo dansperformance, het decor in een verlaten hangar).

Later dat brengt hij met ‘Camp’ zijn debuutalbum uit bij het label Glassnote Records. Een opvallende keuze, want de platenmaatschappij geniet voornamelijk een reputatie in de rockwereld. Het zegt iets over de allergie die Glover heeft aan hokjesdenken. Twee jaar later, in 2013, volgt al een tweede studioalbum ‘Because the internet’. Het zijn geen wereldwijde bestsellers, maar albums die telkens heel wat lovende recensies weten te vergaren. Daarmee schaart Glover zich in een select clubje van artiesten die zowel een muzikale carrière als een Hollywoodcarrière weten uit te bouwen: zie ook Will Smith, Ice Cube, Mark Wahlberg, Drake en Jamie Foxx.

Superheld

Niet alleen in dat opzicht ontpopt Donald Glover zich als een soort superheld, het is ook zijn droom om in dat genre films te acteren. Een rol in 'Spider Man' stond altijd hoog op zijn bucketlist en in 2017 realiseert hij zijn doel met een bijrol in ‘Spider Man: Homecoming’. Kort daarop gevolgd door een rol in ‘Solo: A Star Wars Story’.

Het begin van een echte hoogconjunctuur voor Glover. Met zijn eigen geschreven, geproduceerde, geregisseerde en geacteerde tv-serie ‘Atlanta’, over drie Afro-Amerikanen die het proberen maken als hiphopsterren, verzamelt hij een hele kast aan prijzen. Van Golden Globes tot Emmy Awards. Glover is nu ook in het echt een superheld. Hij combineert schijnbaar moeiteloos artistieke projecten met comedy of blockbusters.

En muziek natuurlijk. Wanneer hij op 5 mei ‘This Is America’ uitbrengt, wordt hij opgevoerd als de stem van een generatie en de stem van een gemeenschap. Als Childish Gambino brengt hij nog twee albums uit ‘Awaken My Love’ (2016) en ‘3.15.20’ (2020), waarna hij de stekker uit het project trekt. Want Glover gelooft in reïncarnatie: dat het soms beter is iets te laten sterven om daarna weer iets beter en mooier te laten bloeien.  Op zijn 34e is de Amerikaanse alleskunner nog lang niet uitverteld.Ontdek 'Atlanta', 'Solo: A Star Wars Story', en 'Spider Man: Homecoming' nu op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top