Horst Arts and Music, meer dan een gewoon dansfestival

Muziek | Gigantische namen als Dimitri Vegas en Like Mike vind je niet op de affiche van Horst Arts and Music Festival, maar dat betekent geenszins dat het evenement geen bezoekje waard is. Van 5 tot 7 mei wordt het Asiatpark omgetoverd tot een plaats waar elektronische muziek en beeldende kunst samenkomen om elkaar te versterken. Pickx vertelt je alles wat je moet weten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Channel One, Meg10, DJ Lostboi, Evian Christ, DJ Fuckoff & Narciss, Nathalie Seres, Rosa Pistola, Walrus… Grote internationale namen zijn het niet, maar de beloftevolle en opkomende dj’s en elektronische muzikanten op de affiche van Horst Arts and Music verheffen hun kunst wel elk tot een volgend niveau. De organisatie achter het driedaagse festival programmeert bewust voornamelijk jong talent en legt deze editie nog meer dan anders de nadruk op artiesten van eigen bodem.

Maar naast muziek valt in het Asiatpark (vorige edities vonden onder andere plaats in het kasteel van Horst) komend weekend ook kunst en architectuur te beleven. Organisatoren Mattias Staelens en Jochem Daelman legden enkele jaren geleden in een interview met MijnLeuven uit hoe ze die verschillende kunstvormen samenbrengen. “Het meest typerende voor Horst is het experimenteel podium dat we ieder jaar speciaal voor het festival laten ontwerpen. We willen niet de typische podiumstructuur bouwen zoals op ieder festival. We geloven sterk dat de vormgeving van het podium bijdraagt tot de performance van de muzikant en zo de muziek en sfeer versterkt. Daarom brengen we muzikanten en architecten bewust samen.”

Dit jaar werkte de organisatie samen met architectuurcollectieven BRUTHER en Stand Van Zaken. BRUTHER, dat gebaseerd is in Parijs en Zurich, zal buiten de installatie ‘Le Soleil Rouge’ plaatsen, een groot interactief kunstwerk dat verwijst naar de natuur en de koeltorens in de omgeving. De experimentele Gentse collectief Stand Van Zaken staat dan weer in voor de bouw van het nieuwe hoofdpodium, getiteld ‘State Of Play’. De voorbije edities stond dat hoofdpodium binnen in een gigantisch warenhuis, deze keer trekken ze naar buiten, waar de architecten speelden met industriële elementen.

Doolhof

Die omgeving zou de dj’s en elektronische artiesten moeten inspireren om een spetterende, vernieuwende en transcendente set te spelen. De affiche bestaat uit meer dan honderd artiesten op zes podia. En niet alleen de samenwerking tussen kunstvormen staat centraal, ook de dj’s slaan de handen in elkaar. Zo staan Fafi Abdel Nour en Horst resident Bjeor samen op het podium, delen Otis en Emma DJ de decks en krijgt Mankiyan versterking van de Amsterdamse Mad Miran.

De Asiatsite is een voormalig militair domein dat gedomineerd wordt door twee iconische koeltorens. Het domein is zes hectare groot, telt meer dan twintig loodsen van verschillende vormen en formaten en is tijdens het festival een waar doolhof van gangen, zalen en buitenruimtes. De totaalbeleving staat centraal, en mede dankzij het festival wordt de site verder ontwikkeld tot een bruisende ontmoetingsplaats en evenementlocatie.

Meer info en tickets vind je op de website van Horst Arts and Music. Bekijk hieronder de aftermovie van 2021 om een idee te krijgen van de sfeer op het festival.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top