‘How Hip Hop Changed the World’ (NPO 3): hiphop als ventiel van de samenleving

Muziek |

Op de Nederlandse zender NPO 3 start vanavond de documentairereeks ‘Fight the Power: How Hip Hop Changed the World’, waarin Chuck D (Public Enemy) het maturiteitsproces van hiphop in kaart brengt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In een nieuwe vierdelige docuserie vertelt Chuck D, frontman van Public Enemy, samen met een horde hiphopiconen het relaas van hoe hiphop uit de as van de Bronx in de jaren 70 is herrezen om een wereldwijde kracht voor verandering te worden.

In de openingsaflevering (‘The Foundation’), die vanavond wordt uitgezonden, wordt Chuck bijgestaan door een groot aantal hiphopsterren, waaronder Melle Mel, KRS-One, Fat Joe, John Forte en Grandmaster Caz. Zij laten hun licht schijnen over de wortels van hiphop, van de tumultueuze jaren 60, de verwoesting van New York in de jaren 70, de invloed van DJ Kool Herc tot de explosieve raphit ‘The Message’. Voor het eerst werd de realiteit van het leven in de Bronx geschetst door middel van scherpe rapteksten, waarmee de krachtige stem van hiphop werd gelanceerd die Chuck “The Black CNN” doopte.

Sociaal bewuste rap

Aflevering 2 (‘Under Siege’) begint midden jaren 80. Terwijl de crackepidemie toeslaat, herinnert Fat Joe zich hoe drugs de armste gemeenschappen verwoestten. Het politieoptreden dat daaruit voortvloeit, leidt tot de opkomst van sociaal bewuste rap, met Public Enemy voorop. ‘Night of the Living Baseheads’ is Chuck D’s reactie op de gevolgen van crack voor zijn gemeenschap, maar het is Michael Griffith, een jonge zwarte man die door een groep witte jongeren de dood wordt ingejaagd, die de aanzet geeft tot Spike Lees ‘Do The Right Thing’ en Public Enemy’s iconische song ‘Fight The Power’. Aan de westkust is de reactie van hiphop op raciale profilering nog feller. NWA en Ice-T reageren op het toenemende politiegeweld met lyrische woede. De etterbuil barst uiteindelijk open in de straten van LA in mei 1992.

Vrouwenhaat

Aflevering 3 (‘Culture Wars’) begint in de as van LA. Hiphop bereikt ongekende hoogten en brengt de levenservaringen van gekleurde mensen naar een breder, witter Amerika. Maar rappers worden snel slachtoffer van hun eigen succes. Ice-T is een vroeg doelwit van de autoriteiten die woedend zijn op zijn track ‘Cop Killer’. Dit is slechts een openingssalvo in de cultuuroorlog die uitbreekt. In de presidentiële race van 1992 heeft Bill Clinton de zwarte gemeenschap het hof gemaakt, maar plotseling keert hij zich tegen hiphopactiviste Sister Souljah, een lid van het collectief van Public Enemy. In het westen produceren Dr. Dre, Snoop Dogg en Tupac baanbrekende muziek die nog meer olie op het vuur gooit vanwege de keiharde vrouwenhaat, wat Queen Latifah ertoe aanzet haar Grammy-winnende track ‘U.N.I.T.Y.’ op te nemen.

Rappende multimiljonairs

In de finale (‘Still Fighting’) brengt Chuck ons naar de jaren 2000. Hiphopartiesten zijn multimiljonairs geworden met een enorme aanhang. Ze verzilveren die invloed om geld in te zamelen voor de slachtoffers van orkaan Katrina en helpen Barack Obama aan de macht te komen. Ze vieren zijn overwinning met het feestelijke ‘My President is Black’. Nadat Donald Trump tot de 45ste president werd ingezworen, reageert de hiphopwereld scherp. Eminem riskeert alles met zijn kritische veroordeling ‘The Storm’. Black Lives Matter ontstaat in de nasleep van een reeks schokkende moorden, met rap als soundtrack; Kendrick Lamars ‘Alright’ wordt gezongen bij demonstraties en Chuck herneemt ‘Fight the Power 2020’ in de nasleep van George Floyds dood.

Bekijk de eerste aflevering van ‘Fight the Power - How Hip Hop changed the World’ vanavond om 21u13 op NPO 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top