‘A Small Light’, het verhaal van Anne Frank door de ogen van zij die haar wilden helpen

Series | We zijn allemaal vertrouwd met het dagboek van Anne Frank, vaak omdat het op school verplicht leesvoer was. De serie ‘A Small Light’ vertelt het aangrijpende verhaal vanuit het perspectief van Miep Gies. Zij en haar gezin gaven de familie Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak en een schuilplaats voor de nazi’s. De miniserie, een coproductie van National Geographic en Disney, is nu te zien op Disney+.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De miniserie ‘A Small Light’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Miep Gies (vertolkt door Bel Powley), de secretaresse van Otto Frank (een bijna onherkenbare Liev Schreiber). Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, de nazi’s oprukken tot in Amsterdam en jacht maken op Joden, geven Miep en haar familie het gezin Frank twee jaar lang onderdak en een toevluchtsoord. Maar daar liet Miep het niet bij. Ze hielp samen met haar man Jan het Nederlandse verzet om talloze mensen te beschermen tegen de tirannie van de nazi’s.

Het verhaal van Anne Frank, die in het achterhuis doodsangsten uitstond, is welbekend. Nu zie je ook wat er aan de andere kant van het pand gebeurde. ‘A Small Light’ vertelt het verhaal van een doodgewone secretaresse die uitzonderlijke dingen deed in een van de donkerste hoofdstukken van onze geschiedenis. De serie focust vooral op hoe Miep veranderde toen ze toestemde om de familie Frank te helpen. Haar dagelijkse boodschappen veranderden in pogingen om genoeg schaarse goederen bij elkaar te krijgen om de twee gezinnen te voederen. En daarvoor moest ze vaak opofferingen doen, zoals haar eigen geliefkoosde objecten verkopen. Het is uiteindelijk ook Miep die het dagboek van Anne vond en bewaarde, zodat het met de hele wereld gedeeld kon worden.

De miniserie is ontstaan uit een samenwerking van National Geographic en Disney en neemt de nodige tijd om de personages goed te leren kennen terwijl de onderhuidse spanning steeds wordt opgevoerd. Gewelddadig is de reeks niet. De gruweldaden van de nazi’s worden enkel geïmpliceerd, als een constante dreiging voor de families Frank en Gies. Want als de Duitse troepen de schuilplaats ontdekken, kan dat alleen maar slecht aflopen. Het resultaat is een stukje diepmenselijke en hartverscheurende geschiedenis dat prachtig in beeld is gebracht.

Ontdek 'A Small Light' op Disney+ vanaf nu, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top