De Monologue van Tourist LeMC, de stadstroubadour en zijn vele samenwerkingen

Muziek | In ‘Monologue’, een webreeks van Pickx waarin Belgische artiesten in tien minuten hun visie op muziek en creativiteit uit de doeken doen, is de Antwerpse stadstroubadour Tourist LeMC te gast. We lichten een tipje van de sluier en blikken terug op de samenwerkingen die zijn veelzijdigheid aantonen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tourist LeMC neemt ons in zijn ‘Monologue’ mee op een wandeling door – hoe kan het ook anders – Antwerpen. Hij vertelt over zijn brutale beginjaren, zijn invloeden uit Franse rap en reggae en de keuze om kleinkunst in zijn muziek te betrekken. Als atypische rapper was hij blij om de onofficiële titel van stadstroubadour te krijgen, en als volbloed Antwerpenaar uit de Seefhoek was hij apetrots om in het Sportpaleis te mogen spelen. Met zijn nieuwe muziek trekt hij langs de schouwburgen en theaterzalen voor kleinere, intiemere concerten met een zittend publiek. Een nieuwe uitdaging, zegt hij, en eentje waarvoor hij telkens opnieuw zijn zelfvertrouwen terug moet winnen, maar wel eentje waarmee hij een nieuwe doorbraak kan boeken, bij het kleine publiek.

Zijn doorbraak bij het grote publiek kwam er met nummers als ‘Antwerps Testament’, en vijf jaar later ‘En Route’. Maar veel luisteraars leerden Tourist, alias Johannes Faes, beter kennen dankzij zijn samenwerkingen met gevestigde waarden in de Belgische hiphop en ver daarbuiten. Een overzicht.

Leerling en meester

In 2015, enkele maanden voor ‘En Route’ grijsgedraaid zou worden op alle radiozenders, verscheen de single ‘De troubadours’, waarvoor de Antwerpenaar de handen in elkaar sloeg met West-Vlaming Flip Kowlier. Net als Tourist is hij van alle markten thuis, van pop, rock en kleinkunst onder zijn eigen naam tot hiphop met ’t Hof van Commerce. De ene troubadour samen met de andere, met andere woorden.

Net als Kowlier mocht een jaar later Bart Peeters het refrein inzingen van een hit van Tourist. ‘Meester Kusntenaar’ is een dialoog tussen een jonge artiest die door het bos de bomen niet meer ziet en de oudere mentor die hem meegeeft dat de muziek alle bezwaren overstijgt.

In 2018 volgde dan het nummer ‘Spiegel’, waarin Raymond van het Groenewoud je kippenvel doet krijgen met zijn refrein over schone schijn, liefde en integriteit. Het nummer werd dat jaar op de uitreiking van de MIA’s uitgeroepen tot Hit van het jaar.

In 2021 verscheen het album ‘Niemandsland’, met op de titeltrack de stem van niemand minder dan Meskerem Mees. In zekere zin was die samenwerking symbolisch. Terwijl Tourist bij de samenwerking met Bart Peeters nog de jonge garde vertegenwoordigde, was het deze keer hij die als ervaren rot naast de recent doorgebroken singer-songwriter stond.

Bekijk nu het tweede seizoen van 'Monologue' op Pickx.be via deze link en op de Pickx-app

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top