Britse indielievelingen Black Country, New Road nemen nieuwe start na plotse vertrek frontman

Muziek |

Net wanneer de wereld aan hun voeten ligt, beslist de zanger om de band te verlaten en in een patisserie te gaan werken. Klinkt ongelooflijk, maar het overkwam de Britse rockband Black Country, New Road echt. Het resultaat van die plotse ommekeer hoor je op het livealbum ‘Live at Bush Hall’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De eclectische bende muzikanten die elkaar aan een Londense universiteit leerde kennen en in 2018 als Black Country, New Road een artistieke carrière zou beginnen, kreeg al van bij de eerste singles enthousiaste reviews. In 2021 kwam het fel geanticipeerde debuut ‘For the First Time’ uit, een boeiende mix van post-punk en klezmerinvloeden, waarmee ze genomineerd werden voor een prestigieuze Mercury Prize. Een jaar later al volgde het veelgeprezen ‘Ants From Up There’, waarmee ze zich ontpopten tot een van de belangrijkste nieuwe indiebands van de UK.

Vooral de charismatische frontman en zanger Isaac Wood werd geprezen voor zijn inbreng. Volgens de invloedrijke muzieksite Pitchfork hield hij het midden tussen Sufjan Stevens en Bruce Springsteen. Ons doet het meer denken aan Bright Eyes. Sowieso mooie referenties. Maar dan gebeurde het meest verrassende: Wood besliste net voor dat tweede album uitkwam om de band vaarwel te zeggen. Naar eigen zeggen om zijn mentale en lichamelijke welzijn te vrijwaren. Hij verkoos een meer gestructureerd en anoniem leven als bediende in een patisserie.

Make-over

Er kwam geen nieuwe zanger/frontman in zijn plek. De overgebleven bandleden Tyler Hyde (bas), Lewis Evans (sax/fluit), Charlie Wayne (drums), Georgia Ellery (viool), Luke Mark (gitaar) en May Kershaw (toetsen) beslisten om de taak te verdelen: elk om beurt nemen ze de zang voor hun rekening. Tijdens de zomer herschreven ze al het bestaande songmateriaal op maat van hun nieuwe bezetting.

Het resultaat was al te horen tijdens de zomerfestivals in 2022 en werd op plaat vastgelegd tijdens een show eind december in Londen: ‘Live at Bush Hall’. Vergezeld van een docufilm symboliseert die pas uitgebrachte plaat de nieuwe start van Black Country, New Road. Een meer theatrale aanpak, volledig met kostuumwissels, filmische decors en uitgeschreven scenario’s. In die zin doen ze sinds die formatiewijziging dan weer meer denken aan The Divine Comedy. Humor, metaforische bespiegelingen en kwetsbare introspectie gaan hand in hand op ‘Live at Bush Hall’.

Op 27 oktober komen ze hun nieuwe gedaante tonen in De Roma te Antwerpen. Al weet je met deze Britse indiefavorieten nooit, evengoed hebben ze tegen die tijd alweer een andere smoel.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top