Blockbuster vs. verborgen filmparel van de maand: 'Little Women' vs 'Emily'

Films |

Deze maand gaan we terug in de tijd met 2 romantische kostuumdrama's. Geniet van onze vergelijking tussen de blockbuster 'Little Women' en de verborgen filmparel 'Emily'.

Door MF

Deel dit nieuws

'Little Women’ speelt zich af in het Amerika van de jaren 1860. De vier zussen, Jo (Saoirse Ronan), Meg (Emma Watson), Amy (Florence Pugh) en Beth (Eliza Scanlen) wonen samen met hun moeder Marmee (Laura Dern) in Concord, Massachusetts. Hun vader vecht mee in de burgeroorlog die op dat moment aan de gang is. En dat maakt hun leven er niet gemakkelijker op. De vier zussen hebben allemaal hun eigen dromen en zoeken hun weg in de maatschappij en de liefde.

‘Emily’ is dan weer een biografisch verhaal, gebaseerd op het leven van de Engelse schrijfster, Emily Brontë. Emily () is doodziek wanneer haar zus vraagt wat haar geïnspireerd heeft om ‘Wuthering Heights’ te schrijven. En zo neemt ze ons mee in haar rebelse – maar helaas korte – verhaal.

2 schrijfsters, 1 droom

In ‘Little Women’ schrijft Jo neer wat de zussen meemaken. Samen met hun buurjongen Laurie (die een boontje heeft voor Jo) gaan ze geregeld op avontuur. Ze hoopt over deze verhalen ooit een boek uit te brengen. Maar niet iedereen is even geïnteresseerd in die verhalen. Zo laat ze haar schrijfsels lezen aan Friedrich, een Duitse professor die een oogje op haar heeft. Hij vindt haar teksten maar niets. Wanneer ze te horen krijgt dat Beth ernstig ziek is, verlaat Jo New York om bij haar zus te zijn. Zo komen de zussen opnieuw samen.

Terwijl Charlotte (Alexandra Dowling) bijna afgestudeerd is, schrijft Emily over een fictieve wereld. Maar niet iedereen vindt deze wereld even interessant. Emily is het buitenbeentje van de familie en probeert om gewoon zichzelf te zijn. Dat levert echter heel wat afkeurende blikken op. Het feit dat haar moeder vroeg gestorven is, helpt haar ook niet vooruit. Wanneer William Weightmann (Oliver Jackson-Cohen) op het toneel verschijnt, zijn de meisjes meteen dol op hem. Behalve Emily. Zij wil liever vrij zijn. Maar blijft dat zo?

Aah, de liefde

Laurie is dolverliefd op Jo. Tijdens een wandeling vraagt Laurie Jo ten huwelijk. Maar Jo weigert. Ze voelt niet hetzelfde voor hem en dat zou alleen maar oneerlijk zijn. Ze geeft Laurie meerdere redenen waarom hij niet voor haar zou moeten kiezen. Ze is er zelfs van overtuigd dat ze nooit gaat trouwen, haar vrijheid is veel te belangrijk voor haar. Met een gebroken hart gaat Laurie verder en uiteindelijk vindt hij de liefde bij iemand anders.

Emily is helemaal niet weg van William zoals haar zussen zijn. Ze wil liever volledig vrij zijn. Maar wanneer het studeren haar niet lukt, schakelt haar vader William in om haar Frans te leren. Tijdens die lessen hebben de twee het ook over religieuze filosofie. En zo groeien ze steeds dichter naar elkaar toe. Maar wanneer Charlotte meer begint te vermoeden tussen de twee, beëindigt William hun relatie. Emily vertrekt met Charlotte naar Brussel en laat aan William weten dat ze niet meer van plan is te schrijven. William wil haar van gedachten doen veranderen, maar dat laat Emily’s broer niet toe.

Eind goed, al goed?

Jo is nog steeds alleen, maar haar boek is wel af. Hoopvol stuurt ze haar verhalen naar redacteur Dashwood, maar die is niet overtuigd. Ondertussen beseft Jo dat ze Laurie misschien toch te vroeg heeft afgewezen, maar wil hij haar nog steeds terug? In New York lezen de dochters van meneer Dashwood intussen Jo’s verhaal. Ze willen dringend een vervolg, dus besluit hij het boek van Jo toch te publiceren. Maar hij heeft één voorwaarde: Jo mag niet alleen achterblijven. Ze onderhandelt over het loon en de rechten, en jawel: het boek ‘Little Women’ is een feit.

Emily zit ondertussen in Brussel en krijgt een visioen over William. Even later overlijdt hij aan cholera. Charlotte en Emily vertrekken terug naar huis om voor hun zieke broer te zorgen. Voordat hij sterft, geeft hij de brief van William aan Emily. Hij wou dat Emily bleef schrijven. En zo begint ze toch opnieuw. Iets later schrijft ze het prachtige ‘Wuthering Heights’. Helaas is haar verhaal van korte duur, want op 30-jarige leeftijd sterft ook Emily veel te vroeg.

Ontdek ‘Little Women’ in de Proximus VOD-catalogus en ga ‘Emily’ snel in de cinema bekijken!

Extra leesvoer: https://www.proximus.be/pickx/nl/2319088/deze-bronte-adaptaties-wil-je-niet-missen

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top