Les Nuits Botanique 2023: deze Belgische acts mis je liever niet

Festivals |

Naast planten en bomen die weer openbloeien, betekent de lente tevens de start van het festivalseizoen. Een van de eerste festivals op de agenda is traditioneel Les Nuits Botanique (23 april - 12 mei) in Brussel. Met een divers palet aan hippe, bekende en minder bekende artiesten. Pickx pikt er voor jou alvast enkele Belgische pareltjes uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ergens rond eind april, begin mei gooit de Botanique in Brussel traditioneel al zijn deuren open voor Les Nuits Botanique. Tijdens het meerdaagse festival wordt het zaalaanbod dan tijdelijk uitgebreid met een grote tent in de prachtige kruidtuin aan het gebouw. Tussen de concerten door kan je er heerlijk bijkletsen, iets eten en drinken. Maar ook muzikaal is Les Nuits -dit jaar van 23 april tot 12 mei- er eentje voor fijnproevers en levensgenieters.

Elk jaar opnieuw biedt de festivalprogrammatie een gevarieerd palet van nog te ontdekken pareltjes, obscure bands en gevestigde waarden. Alle stijlen passeren de revue: pop, rock, chanson, hiphop, punk, electro, R&B, jazz,… Met ook heel wat aandacht voor wat het Belgische muzieklandschap te bieden heeft. Dit jaar kan je er onder meer Johan Papaconstantino, Miel de Montagne, Tukan, Judith Kiddo, Flavien Berger, Cabane, Musti, November Ultra en Ada Oda bezig zien. Pickx tipt je hier vijf niet te missen Belgische acts op de affiche.

Ada Oda

Deze Brusselse band heeft sinds een goed half jaar de wind in de zeilen. Zowel langs Vlaamse als Waalse kant krijgt de groep lof toegezwaaid en wordt vooral hun live reputatie in de verf gezet. De uitstekende single ‘Niente Da Offrire’ kreeg al behoorlijk wat airplay op diverse radiostations. Wat Ada Oda doet, is dan ook vrij uniek binnen de Belgische muziekscene. Ze brengen frisse, nonchalante punkrock met een Italiaanse touch. Dat laatste is te danken aan zangeres Victoria Barracato, een Siciliaanse furie. Samen met gitarist César Laloux vormt zij het hart van de groep, geassisteerd door de Brusselaars Marc Pinard, Alex De Bueger en Aurélien Gainetdinoff. Een bonte mengeling aan talent.

Het project werd in 2020, in volle corona, gestart door César (eerder actief bij The Tellers en BRNS), die zijn visie geeft op de liefde en de chaotische wereld die hem omringt. Dat resulteerde enkele maanden geleden in een eerste album, ‘Un Amore Debole’, en dit najaar in een eerste Europese tournee langsheen de Benelux, Zwitserland, Frankrijk en Italië. Hun optreden tijdens Les Nuits is een ideale opwarmer voor eigen publiek.

Ada Oda kan je op 3 mei vanaf 18u30 zien in de Chapiteau.


Tukan

Ergens tussen trance, funk, house en jazz begeeft zich dit Brusselse viertal. Drie jaar zijn Nathan Van Brande (bas), Samuel Marie (toetsenist), Andrea Pesare (gitaar) en Tommaso Patrix (drums) nu bezig met Tukan. Daarbij klinken ze zowel retro als futuristisch. Fans van Bicep zullen hier zeker ook hun gading vinden. In 2021 kwam de band uit met een eerste EP en na nog een jaar verder knutselen in de studio was er het debuutalbum ‘Atoll’. Hypnotiserende ritmes en een onweerstaanbare groove zorgen ervoor dat het onmogelijk is om stil te staan bij hun muziek. Maak die dansvloer al maar vrij!

Tukan kan je op 29 april vanaf 19u zien op het podium van L’Orangerie.


David Numwami

Deze vrolijke Brusselaar ken je ongetwijfeld van zijn hitsingle ‘Beats!’, een popnummer van internationale klasse waarmee instant zomervibes worden gecreëerd. Numwami mixt traditionele pop en R&B met elektronische invloeden. Dat leverde hem overal waar hij optrad open doekjes op. In 2019 begon dat succesverhaal met de eerste single ‘Le Fisc de l’Amour’, dan zette ‘Beats!’ hem definitief op de kaart -ook aan Vlaamse kant- en vervolgens was er de hattrick met eveneens uitstekende ‘Thema’, waarin hij volop zijn vrije muzikale geest etaleert. Die drie hits zijn te vinden op zijn eerste EP genaamd ‘Numwami World’.

Voor zijn teksten laat Numwami zich inspireren door zijn vele reizen en zijn sterk observerend vermogen. Net zoals Stromae mengt hij die scherpe analyses met humor: een uitstekende combo weten we ondertussen. De vrolijke muziek vormt een perfect tegengewicht voor de soms diepe, maar altijd zeer persoonlijke teksten. In de Botanique speelt hij een absolute thuismatch want hij was er ook een tijdje artist in residence.

David Numwami kan je op 30 april vanaf 19u30 zien in het Grand Salon.


Cabane

Cabane is de alias van Thomas Henri Jean, die eerder muziek maakte als Soy Un Caballo, maar ook werkte als fotograaf en zelfs als ex-tourmanager van Stromae. Op deze editie van Les Nuits krijgen we van Cabane een specialleke geserveerd. Hij zal zijn nieuwe album ‘Brûlée’ aan het publiek voorstellen op een heel uitgeklede, intieme manier. Geen toeters en bellen, maar uiterst fragiel en authentiek gebrachte folk. Daarbij laat de songschrijver zich graag assisteren door unieke stemmen, met Kate Stables en Sam Genders als vaste compagnons de route.

Begin 2020 verscheen er een eerste album ‘Grande est la maison’, maar toen was daar plots een coronapandemie en bleef de plaat wat onderbelicht. ‘Brûlée’ moet de revanche worden, maar Thomas weet nog niet goed hoe hij de plaat aan de man zal brengen: een traditionele release, via streaming, of enkel via live luistersessies? Zijn optreden op Les Nuits geldt als een goede test.

Cabane kan je op 7 mei vanaf 11u30 zien in het Grand Salon.


Judith Kiddo

Haast diametraal tegenover dat verstilde universum van Cabane staat deze energieke Judith Kiddo. Weelderige synthpop en R&B, uitgesproken en kleurrijk. Afgelopen februari kwam het debuutalbum uit van de Brusselse actrice die zich pas op haar 27e toelegde op muziek: ‘Ready to Heal’. Daarop horen we dromerige songs, die zowel kwetsbaarheid als levenslust ademen. Denk Christine & The Queens of Vendredi Sur Mer.

Gezien haar theateropleiding hoeft het ook niet verbazen dat Kiddo verder gaat dan louter muziek maken, ze wil met haar kostuums en decor een hele sfeer creëren. “Een optreden moet ook show zijn”, vertelde ze daar onlangs nog over in een interview met onze Franstalige collega's van Pickx. Maar ontdek het vooral zelf tijdens Les Nuits Botanique!

Judith Kiddo kan je op 2 mei vanaf 20u zien in de Rotonde.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top