‘Circle of Live Legends’: een zoektocht naar de roots van Gene Thomas

Muziek | Te gast in de nieuwste aflevering van ‘Circle of Live Legens’ op Pickx+ is de welbekende zanger en songschrijver Gunther “Gene” Thomas. We leerden hem allemaal kennen dankzij Eurodanceformatie X-Session en sinds 2003 bewijst hij dat hij ook onder zijn eigen naam kan scoren. Over het verhaal van X-Session en de carrière van Gene Thomas kom je meer te weten in ‘Circle of Live Legends’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De jonge Gene Thomas was verzot op artiesten als Bon Jovi en Bryan Adams. Tot tweemaal toe probeerde hij een rockgroepje op te richten begin de jaren 90. Ship of Dreams en Why Not vonden echter geen groot publiek. “Het was het verkeerde moment”, zegt Gene daarover. “Het was de tijd van Nirvana en Pearl Jam, niet van onze FM-rock.” Hij kreeg wel de kans om als achtergrondzanger en gitarist shows te gaan spelen met een zangeres. Daar ontmoette hij mensen die zijn carrière een nieuwe wending zouden geven.

Een producer die werkte aan een dance/popproject vond namelijk dat Gene een aardig stukje kon zingen en vroeg hem om eens naar zijn studio te komen. Gene twijfelde, want die dancemuziek sloot eigenlijk helemaal niet aan bij zijn eigen muzikale smaak. Hij wilde wel zingen, maar voor de videoclips en liveshows zou iemand playbacken. Toen die playbacker echter verstek gaf net voor het pas gevormde X-Session een interview zou geven op de radio, wilde Gene de groep wel “depanneren”. Daarna volgde een show op de televisie, waar Gene weer niet anders kon dan toch zelf verschijnen. Toen hij daar zag dat hun muziek aansloeg bij het publiek (en dat hij populair was bij de meisjes) besloot hij om de groep toch een kans te geven. Later zou er nog een zangereswissel gebeuren, kwam Gina Bloneel erbij, en was het definitieve X-Session een feit. Uit hun repertoire brengt Gene het nummer ‘On and On’ in ‘Circle of Live Legends’.

Leven na X-Session

Dat nummers schreef Gene naar eigen zeggen terwijl hij in zijn auto reed. Dat was ook het geval met ‘Voor haar’, de eerste solosingle van Gene Thomas uit 2003. Het was een ode aan zijn echtgenote, K3-zangeres Kristel Verbeke. Met X-Session was het nooit gelukt om een gouden plaat te scoren, maar ‘Voor haar’ bereikte wel die status. Het nummer was lijnrecht het tegenovergestelde van de muziek van X-Session (van dance naar trage pop, van Engelstalig naar Nederlandstalig) en dat schokeffect werkte, getuigt Gene in de studio bij Charlotte Leysen.

De volgende hit moest eigenlijk ‘Kom wat dichterbij’ worden, een nummer dat een tweede leven kreeg van Regi, Jake Reese en Olivia Trappeniers in ‘Liefde voor Muziek’. Maar dan kreeg Gene de vraag om het themalied te schrijven van een nieuwe serie. Dat werd het mysterieuze ‘Wees van mij’, dat tien seizoenen lang te horen was bij het begin van elke aflevering van ‘Witse’.

‘Liefde voor Muziek’ gaf Gene overigens een nieuwe boost in 2020. Hij bracht er een Nederlandstalige cover van ‘Me and my guitar’ van Tom Dice en dat werd zijn best scorende single sinds 2012. Hij speelt het nummer nog steeds live, zoals gedemonstreerd in de studio van 'Circle of Live'. Het zorgde voor het ideale klimaat om voor de allereerste keer een compilatiealbum (‘Omsingeld’) uit te brengen, een idee waar hij al jaren mee speelde.

Voor die eerste Nederlandstalige singles schreef Gene zelf de muziek, maar niet de teksten. Zoals hij vertelt in ‘Circle of Live Legends’, had hij toen eigenlijk nog geen affiniteit met Nederlandstalige muziek. Hij zette altijd Engelstalige of Franstalige nummers op (hij probeerde overigens ook even carrière te maken in Frankrijk) en had het moeilijk om zijn ziel uit te storten in het Nederlands. Daar is met zijn recentste nummers verandering in gekomen, want nu schrijft, componeert en producet hij alles helemaal zelf. Een voorbeeld daarvan kan je horen in ‘Dat ze ja zegt’, een gloednieuw nummer dat hij ook brengt in ‘Circle of Live Legends’.

Gene gunt kijkers daarnaast ook hint naar de toekomst, want de zanger wil naar eigen zeggen proberen om terug te keren naar zijn roots. Tijd voor wat meer rock-‘n-roll.

Bekijk de aflevering van ‘Circle of Live Legends' met Erik Goossens op 21 april omstreeks 19u35 op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledig aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Pickx!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top