Deze Brontë-adaptaties wil je niet missen

Films | Sinds vorige week kan je in de bioscoop terecht voor 'Emily', een film gebaseerd op het leven van Emily Brontë. Ter ere van de release lijst Pickx een paar Brontë-adapaties op die je niet wil missen. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Emily (2022)

Beginnen doen we in het heden, met de film die deze lijst inspireerde. 'Emily' is een Britse semi-biografische dramafilm, geschreven en geregisseerd door Frances O'Connor. Het is ook meteen haar regiedebuut. 'Emily' is een deels fictief portret van de Engelse schrijfster Emily Brontë, gespeeld door Emma Mackey.

Emily Brontë past niet in het keurslijf dat haar familie en de burgerij van Yorkshire haar opleggen. Ze is een rebel en een buitenbeentje, een jonge vrouw die zichzelf probeert te zijn. Als ze onverwacht de liefde vindt, versterkt dat niet alleen haar passie, maar ook haar drang naar vrijheid. De jonge vrouw wordt aangemoedigd door haar broer Branwell (Fionn Whitehead) om haar eigen weg in het lezen te kiezen. Zo vindt ze de inspiratie voor haar tijdloze literaire meesterwerk 'Wuthering Heights'.Jane Eyre (2011) 

'Jane Eyre' is een roman van een andere Brontë-zus: Charlotte. De klassieker kon rekenen op een heleboel adaptaties, waarvan de bewerking uit 2011 bekend staat als de meest artistieke. Cary Joji Fukunaga stond aan het hoofd van deze 'Jane Eyre'-film en schakelde Mia Wasikowska en Michael Fassbender in voor de hoofdrollen als respectievelijk Jane Eyre en Edward Fairfax Rochester. 

Als weeskind wordt Jane Eyre eerst wreed misbruikt door haar tante, vervolgens verstoten en naar een liefdadigheidsschool gestuurd. Hoewel ze daar verder misbruikt wordt, krijgt ze een opleiding en uiteindelijk een job als gouvernante op het landgoed van Edward Rochester. Jane en Rochester beginnen een band te krijgen, maar zijn duistere momenten bezorgen haar problemen. Wanneer Jane het verschrikkelijke geheim ontdekt dat Rochester verborgen houdt, vlucht ze en vindt tijdelijk onderdak in het huis van St. John Rivers.

'Jane Eyre' is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Wuthering Heights (1939)

Deze adaptatie van Emily Brontës 'Wuthering Heights' werd bijna een eeuw geleden geregisseerd door de ervaren William Wyler. Zelfs al die jaren later staat de film nog steeds bekend als een van de beste bewerkingen van de klassieker. De productie bracht iconische filmsterren samen zoals Sir Lawrence Olivier, die Heathcliff speelt, en David Niven en Merle Oberon respectievelijk Edgar Linton en Catherine Earnshaw spelen.

De film vertelt het verhaal van Heathcliff, een wees die verliefd wordt op een meisje boven zijn stand. Hij verliest haar en besluit de rest van zijn leven te wijten aan wraak nemen op haar familie. Wat deze bewerking onderscheidt van alle andere die volgden, is het feit dat de regisseur maar 16 van de 34 hoofdstukken van het boek verfilmde. De tweede generatie personages valt weg, waardoor de focus volledig op de hoofdpersonen ligt. 


The Tenant of Wildfell Hall

Ook de jongste zus van de Brontë-familie, Anne, verdient een plekje in deze lijst. Haar roman 'The Tenant of Wildfell Hall' werd namelijk gezien als de een van de eerste feministische boeken en kreeg een eigen serie in 1996. De reeks werd geregisseerd door Mike Barker en geproduceerd door BBC.

Het verhaal gaat over een mysterieuze jonge vrouw, Helen Graham, die samen met haar jonge zoon arriveert in Wildfell Hall, een oud landhuis uit de Elizabethaanse tijd. Ze is vastbesloten een onafhankelijk bestaan te leiden, maar haar nieuwe buren willen haar niet met rust laten. Slechts één van hen, een jonge boer, Gilbert Markham, slaagt erin haar geheimen te onthullen. Tara Fitzgerald kruipt in de huid van Helen Graham, Rupert Graves speelt haar mishandelende echtgenoot Arthur Huntington en Toby Stephens zie je als Gilbert Markham.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top