Deze films, acteurs en erelaureaten mogen we verwachten op het filmfestival van Cannes

Films | Van 16 tot en met 27 mei wordt in het zuiden van Frankrijk de 76e editie van het filmfestival van Cannes georganiseerd. Tijdens dit filmfestival zal de Amerikaanse acteur Michael Douglas in de bloemetjes gezet worden, zullen we zien hoe de Franse actrice Chiara Mastroianni alles in goede banen leidt en zullen tientallen topfilms de revue passeren. Enkele van die films hebben we in dit artikel opgelijst.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jeanne du Barry

Het festival wordt dit jaar geopend met een vertoning van de film ‘Jeanne du Barry’ van de Franse regisseur en actrice Maïwenn en met niemand minder dan Johnny Depp in een van de hoofdrollen. Het wordt de wereldpremière van de film over Jeanne (vertolkt door Maïwenn zelf) die in de 18de eeuw de sociale ladder beklom en de minnares werd van koning Louis XV (Depp).

Zoals elk jaar kiest een jury van filmmakers en -kenners welke film bekroond wordt met de felbegeerde Gouden Palm (of Palme d’Or). De voorzitter van die jury is dit jaar Ruben Östlund, die zelf al tweemaal die hoofdvogel afschoot (met ‘The Square’ in 2017 en ‘Triangle of Sadness’ in 2022).

Asteroid City

Een van de films die dit jaar meedingt naar de Gouden Palm is Asteroid City’, de nieuwste van prijsbeest Wes Anderson (‘The Grand Budapest Hotel’). Het is de derde keer dat Anderson in aanmerking komt voor de Gouden Palm. Eerder maakten ‘Moonrise Kingdom’ (2012) en ‘The French Dispatch’ (2021) deel uit van de officiële selectie. ‘Asteroid City’ gaat over een groep kinderen en hun ouders die naar een jaarlijkse bijeenkomst voor amateur-astronomen gaan en daar getuige worden van een wereldschokkende gebeurtenis.

Indiana Jones and the Dial of Destiny

Buiten de officiële competitie valt de film ‘Indiana Jones and the Dial of Destiny’ op van regisseur James Mangold (‘Walk the Line’, ‘Logan’) en Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Mads Mikkelsen en Antonio Banderas in de hoofdrollen. De film is het nieuwste hoofdstuk in de blockbuster franchise rond de avontuurlijke archeoloog Indiana Jones (Ford) die eerder werd geregisseerd door Steven Spielberg. De film zal zich afspelen in en rond het Amerikaanse ruimteprogramma in de jaren 60 en de Space Race. De film gaat in première in Cannes en verschijnt in de cinema op 30 juni, na enkele keren te zijn uitgesteld.

Killers of the Flower Moon

Een andere grote naam die op het filmfestival aanwezig zal zijn, is Martin Scorsese, de regisseur achter films als ‘Taxi Driver’ (waarvoor hij in 1976 de Gouden Palm won), ‘Goodfellas’, ‘Shutter Island’ en ‘The Wolf of Wall Street’. Het is van 1986 geleden dat een van zijn films nog in de officiële selectie zat, maar in 1998 was Scorsese wel juryvoorzitter. In ‘Killers of the Flower Moon’, een misdaaddrama dat zich afspeelt in het Oklahoma van de jaren 1920, spelen Leonardo DiCaprio en Robert De Niro – twee favoriete acteurs van Scorsese – de hoofdrollen.

Strange Way of Life

Andere films om op het festival in de gaten te houden, zijn de documentaire ‘Anselm (das rauschen der zeit)’ van de begenadigde Duitse filmmaker Wim Wenders, oorlogsdocu ‘Occupied City’ van regisseur Steve McQueen (’12 Years a Slave’) en de kortfilm ‘Strange Way of Life’ van Pedro Almodóvar. Die voerde Ethan Hawke (‘Before Sunrise’) en Pedro Pascal (‘The Last of Us’), die beiden zouden afzakken naar Cannes, op in een atypische western over de bijzondere band tussen twee gewezen huurlingen.

Ereprijs voor Michael Douglas

De jury van het filmfestival van Cannes zet elk jaar ook een acteur of actrice met een aanzienlijke staat van dienst in de bloemetjes. Die krijgt dan de Palme d’Or d’Honneur. Deze prestigieuze ereprijs wordt dit jaar uitgereikt aan de Amerikaanse acteur Michael Douglas. Volgens de jury van Cannes heeft Douglas een briljante carrière uitgebouwd en zich altijd ingezet voor de cinema. De acteur was naar verluidt zeer verheugd op de toekenning van de prijs aan hemzelf en stelt dat hij popelt om opnieuw zijn opwachting te maken in Zuid-Frankrijk.

Michael Douglas begon zijn acteercarrière in de jaren zestig van de vorige eeuw en bezocht het filmfestival van Cannes minstens vier keer als deelenemnd acteur. In 1979 deed hij dat met ‘The China Syndrome’, in 1992 met ‘Basic Instinct’ van Paul Verhoeven, in 1993 met de film ‘Falling Down’ van Joel Schumacher en in 2013 met de film ‘Behind the Candelabra’ van regisseur Steven Soderbergh.

Chiara Mastroianni als ceremoniemeester

De opening- en eindceremonie zal dit jaar in goede banen worden geleid door de Franse actrice Chiara Mastroianni. Mastroianni is een dochter van de Franse actrice Catherine Deneuve en wijlen Italiaanse acteur Marcello Mastroianni. Op 16 mei neemt zij voor het eerst de honneurs waar op Cannes en op 27 mei neemt ze ook het eindwoord voor haar rekening. De Franse media zijn in de wolken met de keuze voor Mastroianni. Zij vinden dat de actrice elegant, gedurfd en intelligent is en op die manier het ideale uithangbord is voor het filmfestival van Cannes.

Volg het 76ste Filmfestival van Cannes op de voet op Pickx+ (zender 13) en bekijk de exclusieve uitzendingen van de openings- en slotceremonie vanuit onze studio in België. Volg het op 16 mei vanaf 17u45 en 27 mei vanaf 19u15.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top