‘Circle of Live Legends’ met Erik Goossens, van Leopold 3 tot de nummers met hart en ziel

Muziek | De gast in de nieuwe aflevering van ‘Circle of Live Legends’ is niemand minder dan zanger Erik Goossens. In de jaren 90 was hij nog een heartthrob, een zanger en acteur die alomtegenwoordig was. Tegenwoordig maakt hij onder zijn eigen naam nieuwe muziek die hem steeds meer na aan het hart ligt. In de studio brengt hij oude hits van zijn groep Leopold 3, solowerk en enkele covers.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Erik Goossens was na zijn studies aan de Jazzstudio Hallewijn en Studio Herman Teirlinck al goed op weg om naam te maken als acteur en zanger. Hij won wedstrijden met zijn Engelstalige muziek en acteerde in populaire theaterproducties. In 1991 kreeg hij de kans om de rol van Peter te beginnen spelen in ‘Familie’, wat hem vijf jaar lang een vast schermgezicht maakte in heel wat Vlaamse huiskamers. In die periode werd hij ook de zanger van Leopold 3, aan de zijde van Patrick ‘Pat Krimson’ Claesen.

Leopold 3 bracht Nederlandstalige popmuziek en werd samen met Clouseau groot. Eerst speelde Leopold 3 in het voorprogramma van Clouseau, later gebeurde het eens omgekeerd. Maar erg veel diepgang vond Erik Goossens niet in die muziek, vertelt hij in ‘Circle of Live Legends’. “Nummers die ik in twee uur schreef, stonden weken op één, maar nummers waar ik mijn hart en ziel in stak, haalden niet eens de plaat”, verklaart hij. In 1996 gingen hij en Pat elk hun eigen weg. “Na Leopold 3 heb ik de band lang verloochend. Ik heb het moeten uitzweten.” Uit het repertoire van Leopold 3 brengt Erik in de studio van ‘Circle of Live’ het nummer ‘Vergeet-mij-nietje’, dat Erik schreef na de breuk met zijn echtgenote.

Solo

Nadien bleef Erik werken aan zijn muzikale carrière. Zo verscheen het album ‘De Naakte Waarheid’, de eerste soloworp van Erik Goossens in 1996. Het soloproject was het omgekeerde van Leopold 3. Nummers met een boodschap en diepgang (onderwerpen gingen van de verrechtsing van de maatschappij tot masturberen) die gebracht werden met zo weinig mogelijk elektronische instrumenten. “Maar die nummers heb ik nooit live gebracht”, vertelt hij. “Ik was met televisie bezig, het is wat verwaterd.” Erik brengt het nummer ‘Ingekleurd’ voor de allereerste keer live in ‘Circle of Live Legends’.

Nadien bleef Erik Goossens acteren in programma’s als ‘Dennis’, ‘De Wet volgens Milo’ en ‘Spoed’, en bleef hij ook op muzikaal vlak actief. Zo startte hij met Olivier Adams (ook ex-Leopold 3) de band EGO en zong hij ook in theaterproducties. In die periode begon hij het nummer ‘Blauw’ van The Scene te coveren. Dat lied liet hem nooit meer los, dus ook in ‘Circle of Live’ brengt hij er zijn eigen versie van. De andere cover in zijn afleveringen is ‘Laat me’ van Ramses Shaffy, een lied dat Erik ooit moest leren voor een auditie en dat sindsdien ook in zijn repertoire bleef steken.

Tegenwoordig brengt Erik Goossens al enkele jaren weer nieuwe muziek uit onder zijn eigen naam. Eerst schoorvoetend, maar intussen met volle overgave. Hij werd overhaald om weer te zingen, maar zag dat het poplandschap veranderd was sinds de dagen van Leopold 3. Popmuziek was complexer geworden, dus liet hij uit voorzichtigheid de eerste nummers schrijven door zijn label – ‘Ooit genoeg’ en ‘Dit is anders’ brengt hij in de studio. Intussen stort hij zich weer volledig op het schrijven van zijn eigen songs, wat je kan horen in ‘Ik blijf’, dat persoonlijker is dan de vorige singles. Hij zingt erin over de vrijheid die hij zijn partner moet geven, want tenslotte is dat wat hem Bieke Ilegems dichter bij elkaar brengt.

Bekijk de aflevering van ‘Circle of Live Legends' met Erik Goossens op 14 april omstreeks 19u35 op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledig aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Pickx! 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top