De glanscarrière van Selena Gomez in vogelvlucht

Muziek | Vandaag exact tien jaar geleden debuteerde Selena Gomez als soloartiest met de single ‘Come & Get It’. Anno 2023 is de veelzijdige popster de populairste vrouw op Instagram, met zo’n 408 miljoen volgers. Pickx reconstrueert haar rise to fame.

Door Pickx

Deel dit nieuws

2002

Selena Gomez is ontegensprekelijk een van de grootste popsterren van onze generatie - maar ze is zoveel meer dan dat! Actrice, zangeres, uitvoerend producent, bedrijfseigenaar en filantroop: de ster is van vele markten thuis.

Haar carrière in de showbizz begon in 2002, toen Gomez op haar tiende een allereerste acteerrolletje kreeg in de kindershow ‘Barney & Friends’. Daarin speelde ze twee jaar lang het personage Gianna. Tijdens de auditie ontmoette ze haar toekomstige Disneyvriendin Demi Lovato. In de kindershow was al een glimp van Gomez’ zangtalent te zien toen ze zong op de tonen van ‘It's A Fun, Fun Sunny Day’.

2007

Selena’s ster was rijzende. Ze landde rollen in verschillende kinderfilms en kreeg op een dag an offer she couldn’t refuse: een schermgezicht worden bij Disney. Na gastoptredens in ‘The Suite Life of Zack & Cody’ en ‘Hannah Montana’ in 2006 kreeg Selena het jaar daarop haar eigen show op Disney Channel, ‘Wizards of Waverly Place’. Op amper 15-jarige leeftijd speelde Selena de hoofdrol in de magische serie met haar brutale personage Alex Russo.

Rond diezelfde tijd kwam ook haar filmcarrière van de grond, met rollen in ‘House Broken’, ‘Princess Protection Program’ (waarin ze samen met vriendin Demi Lovato speelde), ‘Another Cinderella Story’, ‘Wizards of Waverly Place: The Movie’ en ‘Ramona and Beezus’.

2009

Al snel zou Selena ook haar stempel drukken op de muziekwereld. In 2009 vormde het Disney-sterretje de band Selena Gomez & the Scene. Zo legde ze de kiem voor haar lancering richting popsterrendom.

De band schoot uit de startblokken met hits als ‘Naturally', 'Who Says’ en ‘Love You Like A Love Song’. Selena Gomez & the Scene brachten vanaf 2009 elk jaar een album uit – ‘Kiss & Tell’, ‘A Year Without Rain’ en ‘When The Sun Goes Down’ – voordat ze in 2012 uit elkaar gingen.

2012

Haar florerende acteer- en muziekcarrière ging gepaard met het brave imago van onschuldig Disney-sterretje, maar daar kwam in 2012 verandering in met de film ‘Spring Breakers’.

De ster speelde daarin een volwassen rol. De misdaadfilm is wild en laat weinig aan de verbeelding over; een duizelingwekkende koortsdroom van verblindende neonkleuren en EDM die het publiek in de chaos van de internetcultuur stort. In veel opzichten is de film pure trash, een zinnenprikkelende ervaring waarin verdorvenheid, naaktheid en geweld worden gevierd als een soort hedendaags nirvana.

Selena bouwde voort aan haar acteercarrière met rollen in het drama ‘Rudderless’ (2014), indieflick ‘The Fundamentals of Caring’ (2016), komedie ‘Neighbors 2: Sorority Rising’ (2016) en romcom ‘A Rainy Day in New York’ (2019).

2013

Na de split van Selena Gomez & The Scene ging de jonge popster solo. De release van haar debuutsingle ‘Come & Get It’ in 2013 – ze was toen nog altijd maar 20 jaar – betekende het begin van haar solocarrière, die al snel een hoge vlucht zou nemen. Op haar debuutalbum ‘Star Dance’, met volwassen teksten en badend in dancepop, gooit ze haar schattige imago van zich af.

Op haar tweede album ‘Revival’, dat twee jaar later verscheen, borduurde ze voort op die trend – al zou ze later naar eigen zeggen spijt hebben van het naakt poseren op de cover van het album.

2017

In 2017 legde ze zich weer meer toe op televisie, dit keer als uitvoerend producent. Samen met haar moeder produceerde ze de Netflix-megahit ‘13 Reasons Why’. Daarna produceerde ze nog haar kookshow ‘Selena + Chef’, een paar onafhankelijke films evenals de meest recente komediereeks waarin de actrice de hoofdrol speelt: de Hulu-show ‘Only Murders in the Building’.

De mysterie-komedie was een hit onder de fans en keerde in 2022 terug voor een tweede seizoen, waarbij Gomez haar rol als Mabel Mora opnieuw opnam en het scherm deelde met comedy-koningen Steve Martin en Martin Short.

2020 - 2023

Na een muziekpauze van vijf jaar bracht de zangeres in 2020 ‘Rare’ uit, een dance-popalbum dat hits voortbracht als ‘Lose You to Love Me’ en de titelsong. Datzelfde jaar lanceerde ze ook haar eigen make-uplijn Rare Beauty.

Intussen heeft ze haar ‘Selenators’ op het hart gedrukt dat ze werkt aan nieuw materiaal. Ze bracht een single uit voor haar indringende documentaire ‘Selena Gomez: My Mind & Me’, waarmee ze fans een inkijk gunt in haar ziel. In haar dieppersoonlijke project documenteert ze haar gevechten met roem en worstelingen met haar lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Wordt 2023 het jaar waarin Selena haar popdominantie voortzet?

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top