Vijf dansjes die de afgelopen jaren viraal gingen op het internet

Muziek |

‘Dame tu Cosita’, ‘Oh Nanana’, 'Jerusalema', ‘Old Town Road’... sommige hits zorgen er gewoon voor dat je wil dansen. Met de opkomst van TikTok is dansen fundamenteel geworden voor de cultuur van generatie Z. Hier zijn vijf tracks die het internet hebben veroverd, met bijbehorende dansjes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dame tu Cosita

Beginnen doen we met de beroemde hit ‘Dame Tu Cosita’, wat letterlijk “Geef me je dingetje” betekent in het Spaans. Het nummer veroverde de muziekapp musical.ly, de voorloper van TikTok, in 2018 stormenderhand door de reggaeton-track van El Chombo uit 1997 te coveren. De track werd ruim twintig jaar na datum plots razend populair dankzij een video waarin een alien-figuurtje een grappige choreografie uitvoerde. Internetgebruikers wedijverden met elkaar door hun eigen versie van het dansje op te nemen en te posten. Vandaag circuleert het repetitieve liedje nog steeds op TikTok, met choreografie die zelfs werd aangepast voor duo’s.

Oh Nanana Challenge

Het zogenaamde ‘Foot Shake’-dansje ontstond ook al in 2018, maar beleefde jaren later een heropleving – vooral tijdens (of met dank aan) de lockdown van 2020. Het is een voetchoreografie die door twee mensen moet worden uitgevoerd op het nummer ‘Oh Nanana’ van de Braziliaanse band Bonde R300. Het enige wat je moet doen is je voetcontacten synchroniseren met de muziek en kleine sprongetjes maken. Eenvoudig… en entertainend.

Yeehaw Challenge

Als je twee populaire muziektrends in de VS neemt en ze met elkaar mengt, kan je weleens bovenaan de hitlijsten belanden. Dat heeft de (in 2019 nog onbekende) Lil Nas X met verve gedaan. De superhit ‘Old Town Road’ werd populair dankzij het aanstekelijke ritme en de balans tussen rap en country. De jonge rapper benaderde zelfs Billy Ray Cyrus voor een samenwerking, wat laatstgenoemde meteen accepteerde. De hit leidde ook tot duizenden virale dansvideo’s op het internet. Haal je cowboy-outfit tevoorschijn, buig je benen, doe een riem om en improviseer!

Jerusalema Challenge

In 2020 ging de hit ‘Jerusalema’ van Nomcebo Zikode, geproduceerd door DJ Master KG, viraal dankzij het dansje dat werd uitgevonden door een groep jonge Angolezen, die zichzelf filmden terwijl ze op de beat meedeinden… met een bord vol eten in hun handen. De choreografie werd vervolgens nagemaakt door miljoenen gebruikers op TikTok, gevolgd door de hashtag #JerusalemaDanceChallenge. Het nummer, oorspronkelijk een gebed tot God waarin de Zuid-Afrikaanse zanger om bescherming en vergeving vraagt, werd op alle continenten gecoverd.

Wednesday Adams Challenge

Sinds de release van het eerste seizoen van ‘Wednesday’ op Netflix is de extatische en volledig geïmproviseerde dans van Jenna Ortega een megahit geworden op het web. De actrice voerde de dans uit op het ritme van het punknummer ‘Goo Goo Muck’ van The Cramps. Het dansje ging razendsnel viraal, maar de muziek werd daarbij wel ingeruild voor een ander nummer, namelijk ‘Bloody Mary’ van Lady Gaga.

Ontdek ‘Wednesday’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top