Notes of Music: MEYY

Muziek | Met als mantra ‘you have to be where the action is’, verkaste MEYY – het creatief-muzikale alter ego van Charlotte Meyntjes – zowat een dik jaar geleden naar Londen. Met de felbejubelde EP’s ‘Neon Angel’ en ‘Spectrum’ op zak, een aantal tot de verbeelding sprekende adelbrieven en een groot geloof in haar eigen dromen, is MEYY stilaan op weg om de wereld te veroveren. Wij spraken haar aan de vooravond van een Europese tournee. Londen, 10u. maandagochtend, de wereld maakt zich op voor een nieuwe week, waarin de stem van MEYY steeds luider klinkt.

Door MF

Deel dit nieuws

Het is menens voor MEYY

“Fijn ontwaken zo”, lacht ze wanneer we haar aan de lijn krijgen. Niets aan haar houding verraadt dat ze volgende maand door Europa tourt, meestal als headliner, op plekken waar andere artiesten van dromen. Nerveus? Neen. Goesting? Dat zeker. De nieuwe single ‘QT’, een samenwerking met de Welshe TWST, is de voorloper van de EP ‘Digital Gloss’, die in april verschijnt. Daarmee trekt MEYY de luisteraar nog dieper mee in haar bijzonder muzikale universum. 

“Ik kijk er enorm naar uit”, vertelt ze. “Verhuizen naar Londen was spannend, maar de juiste keuze. Sinds ik hier woon en werk, ligt mijn focus helemaal op mijn muziek. Voordien wist ik niet goed welke kant ik uit wilde of ging. Ik maakte muziek, maar studeerde ook nog in Delft. Het voelde een beetje als een vreemde spreidstand, maar nu? Ik heb volop voor de muziek gekozen. Londen is voor mij de ideale plek om me creatief te ontplooien. Hier moet ik zijn.” 

Laten we eens een jaar teruggaan. Op 12 maart 2022 cureerde je de clubnight ‘MEYY & Friends’, met onder andere o'simmie, Pippin, Kaito, TSUGI, … in de AB. Dat was een succes. We zijn nu exact een jaar verder. Wat is er voor jou zoal veranderd? 
“Veel! Maar wat ik vooral merk, is dat het vertrouwen in wat ik doe groter is. Muziek is niet langer a 'side dish', maar iets waar ik nu echt volop voor wil gaan. Je zou denken: was dat al niet langer zo? Ja en neen. Ik heb mijn draai moeten vinden. Ik maak al heel lang muziek, maar voelde tot twee, drie jaar geleden niet de urgentie om iets uit te brengen. Wat ik maak, komt uit een heel persoonlijke, kleine plek. Het heeft een tijdje geduurd voor ik daarmee naar buiten durfde te komen. Ook omdat ik nogal perfectionistisch ben. Het moet echt af zijn voor ik het kan lossen. Het mag niet geforceerd aanvoelen.” 

Wat je maakt als MEYY ontstaat steevast binnen de muren van je slaapkamer. Een bedroomproducer dus. Je muziek ademt ook die intimiteit, al zit er steeds iets onheilspellends in. Alsof je elk moment een koude hand in je nek kunt krijgen. 
“Ja, dat is wel een mooi beeld. Het klopt dat alle nummers ontstaan in mijn slaapkamer, maar ik werk ondertussen ook met een aantal fantastische producers. En wat die onheilspellendheid betreft, dat klopt wel. Al vind ik dat er evengoed een portie wanhoop door mijn nummers waart of het idee van een groot, onvervuld verlangen. Het is een thema dat vaak terugkeert, meestal met een theatrale intensiteit en een grote overgave. Ik zoek die grote emotie graag op.”

Een bad vol inspiratie

“Door wie ik me graag laat inspireren? Ik heb veel voeling met wat bijvoorbeeld FKA Twigs, Ariana Grande en Rosalía maken. Maar het hoeft niet enkel muziek te zijn. Ik heb een tijdje heel veel poëzie gelezen, vooral Pablo Neruda. Dat was een heel mooi literair bad. En, ik heb mijn oude liefde voor ballet opnieuw laten aanwakkeren. Tot mijn achttiende deed ik ballet aan het conservatorium, maar was ermee gestopt. Nu ik het opnieuw doe, merk ik pas hoe ik het gemist heb.”

Je liefde voor sierlijkheid en elegantie komt ook naar voren op het podium. Als je danst, lijk je perfecte vormen uit de lucht te snijden. Ook dat maakt deel uit van een creatieve identiteit. 
“Dat is het zeker. Voor mij stopt MEYY niet bij muziek maken. De manier waarop ik dans, de esthetiek van mijn clips, de performance zelf … Het zijn allemaal uitingen van diezelfde bron. Het enige wat ik daarbij voor ogen heb, is authenticiteit. Ik geloof sterk dat het een mooi aansluit bij het andere.” 

Vorig jaar mocht je aantreden op het gerenommeerde Amerikaanse showcasefestival SXSW. Het kan niet anders of de scouts en managers stonden achteraf te zwaaien met visitekaartjes.  
“Dat ook (lacht). Maar wat me van dat festival vooral is bijgebleven, was hoeveel plezier we er gemaakt hebben. Ik was er samen met mijn management en dj, en het was echt een groot bad van liefde en vermaak. Ik ga nooit vergeten dat er na een van mijn shows een man op me toestapte, en me in tranen zei: "You’re going to conquer the world, I've seen it." Hij was zelf een soort van priester, misschien zelfs clairvoyant, en hij had een epifanisch moment gehad dat hij wilde delen. Ik vond dat vreemd, maar tegelijk heel mooi. Ik beschouw mijn eigen songs soms als heel persoonlijke gebeden, en het feit dat die man ze zo benoemde, maakte de cirkel mooi rond op dat moment. Ik wist dat ik daar op de juiste plek stond.” 


Ontdek MEYY op Spotify en bereid je voor op een van de concerten op onderstaande data.

 

MEYY’s Europese tour 

04.05.23 - Live: Berlin headline show (Berghain Kantine)
05.05.23 - Live: Brussels headline show (Les Nuits Botanique)
11.05.23 - Live: London headline show (The Lower Third at Outernet)
12.05.23 - Live: The Great Escape, Brighton (2 shows)
30.06.23 - Live: Paradise City Festival (BE)
22.07.23 - Live: Latitude Festival (UK)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top