Het einde van huidige DC Extended Universe nadert: deze films komen er nog aan!

Films | Vrijdagavond 31 maart kan je op Play4 kijken naar ‘Wonder Woman’. De film komt voort uit de superheldenreeks van DC Extended Universe, maar daar staan grote veranderingen op til. Met de komst van een nieuw management wil de franchise komaf maken met het verleden waarin films tegenvallende resultaten lieten optekenen. Pickx vertelt je meer over wat we al weten over de veranderingen en aankomende films.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De voorbije jaren vaarde de franchise DC Extended Universe (DCEU) een ietwat bijzondere koers. De recent gelanceerde films werden met gemengde kritieken onthaald en regisseur Zack Snyder leek geen antwoord te kunnen bieden op de films die concurrent Marvel de wereld instuurde. Hoewel hij tijdens zijn tijd bij DC meewerkte aan films als ‘Batman v Superman: Dawn of Justice’ en ‘Justice League’, groeiden de films niet uit tot kaskrakers. 'Justice League’ werd bij zijn lancering in 2017 zelfs gezien als een van de grootste mislukkingen van DCEU. Drie jaar later lanceerde Snyder zijn eigen reboot van ‘Justice League’ voor HBO Max, en die film werd warm onthaald door de filmliefhebber. DCEU trok daar lessen uit en zag toen al in dat een reboot van de volledige franchise wél tot betere resultaten kan leiden.

Nieuwe CEO’s

Met een compleet nieuwe visie wil het bedrijf komaf maken met de matige films uit het verleden. Ondertussen werden James Gunn en Peter Safran aangesteld als nieuwe managers van DC Studios en zij kondigden alvast belangrijke veranderingen aan. Naast een aantal reboots zijn de nieuwe bazen ook van plan om een aantal projecten te schrappen. De visieloze tactiek van de voorbije jaren waarbij de stijl van films uit dezelfde franchise alle kanten op schiet, moet nu plaats maken voor een koerswijziging met duidelijke keuzes en een creatieve visie die in elke film duidelijk aanwezig is. 

Omdat het opzetten van nieuwe filmprojecten tijd en geld kost, wil DCEU in de eerstkomende jaren vooral inzetten op een aantal reboots. Zo kan het bedrijf besparen en tegelijkertijd ruimte maken voor nieuwe projecten. Tegelijkertijd worden een aantal projecten die al in de pijplijn zaten, afgevoerd. Concreet is het voorlopig onduidelijk of er weldra een nieuwe ‘Wonder Woman’ komt. Regisseur Patty Jenkins verliet het bedrijf waardoor ook de rol van Gal Gadot onder druk staat. De nieuwe managers vinden dat ‘Wonder Woman 3’ niet past in de nieuwe koers van de franchise, waardoor het reeds gedane werk voor die nieuwe film wellicht in de vuilnisbak zal belanden.

‘Aquaman’ en ‘The Flash’ blijven bestaan

Ook de toekomst van Henry Cavill bij DC is onzeker. Onlangs kondigde de acteur nog aan dat hij weldra opnieuw zal te zien zijn als the Man of Steel in DC Extended Universe, maar ondertussen liet The Hollywood Reporter al weten dat de plannen voor ‘Man of Steel 2’ voor onbepaalde tijd werden afgevoerd. Of Cavill in de plaats mag acteren in andere films, is evenzeer onduidelijk. Jason Momoa is op zijn beurt dan weer zeker van zijn toekomst bij de franchise. De acteur uit Aquaman liet in een gesprek met Variety weten dat zijn werk in ‘Aquaman and the Lost Kingdom’ vermoedelijk niet zijn laatste rol bij DC Universe wordt. De verschillende films rond ‘Aquaman’ zijn in tegenstelling tot andere verhalen wél winstgevend, waardoor Momoa nog niet hoeft te vrezen voor zijn toekomst. 

Eind 2024 komt er effectief een einde aan alle huidige plannen van de franchise, want daarna lanceert het bedrijf een aantal compleet nieuwe films met nieuwe personages en verhaallijnen. Het is voorlopig nog onduidelijk hoeveel elementen uit de huidige DCEU worden meegenomen naar het nieuwe tijdperk. Wellicht zullen veel personages en verhaallijnen uit de vijf films die in 2023 en 2024 nog gelanceerd worden, niet meer te zien zijn in de films die na 2024 worden gemaakt.

Ondanks wat controverse rond het verhaal werkt DC Universe wel nog aan de lancering van ‘The Flash’. Daarin maken wellicht Ben Affleck en Michael Keaton hun opwachting. Het staat dus vast dat de nieuwe CEO’s met de grove borstel door de lopende projecten van DCEU gingen. Die koerswijziging was broodnodig, alleen is er nog steeds onzekerheid rond de toekomst van de franchise. Veel filmliefhebbers hopen net als ons op een goede afloop met betere films boordevol opvallende figuren en plottwists.

Bekijk ‘Wonder Woman’ vanaf vrijdag 31 maart om 20u05 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top