Messi, Platini, Scifo: deze "oriundi" hadden voor Italië kunnen spelen

Sport | Mauro Camoranesi, Thiago Motta, Jorginho of meer recent Mateo Retegui zijn enkele voorbeelden van succesvolle Italiaanse internationals. Ze zijn wat de Italianen "oriundi" noemen, spelers van Italiaanse afkomst die buiten Italië geboren zijn... en die uiteindelijk een plaats kregen in de Squadra Azzura. In de geschiedenis hadden andere mooie namen deze kans kunnen hebben.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lionel Messi

Het levensverhaal van La Pulga, die eind 2022 wereldkampioen werd met Argentinië, had heel anders kunnen lopen. Lionel Messi voldeed vroeger aan de criteria om oriundo te worden en het truitje van Italië te dragen. Angelo Messi, een van zijn overgrootvaders, woonde in het Italiaanse Ancona voordat hij in de 19e eeuw naar Argentinië emigreerde.

Hierdoor kan de speler van PSG in theorie de Italiaanse nationaliteit aanvragen en had hij dus aanspraak kunnen maken op een Italiaans identiteitskaart. Desalniettemin zette hij nooit de nodige stappen. Messi had ook voor Spanje kunnen spelen vanwege een andere Catalaanse overgrootvader die in de stad Balaguer werd geboren. Hoewel Italië het Argentijnse voetbalgenie nooit heeft benaderd, heeft Messi wel toegegeven dat de Spaanse federatie hem al heeft proberen te lokken. Uiteindelijk viel zijn keuze op thuisland Argentinië.

Diego Maradona

Ook El Pibe de Oro had ruime keuze over welk land hij zou willen vertegenwoordigen. Net als Messi werd Diego Maradona geboren in Argentinië. Maar wanneer je zijn stamboom nader bekijkt, ziet je tal van mogelijkheden voor de voetballegende.

Zijn familie is van Zuid-Amerikaanse, Spaanse, Italiaanse en Kroatische afkomst. En volgens genetisch onderzoeker Guillermo Collado Macdur loopt er zelfs Afrikaans bloed door zijn aderen! Gelukkig voor de Argentijnen heeft Maradona nooit aan een andere optie gedacht dan zijn geboorteland Argentinië.

Eric Cantona

Meer dan eens zijn spelers uit Italië naar Frankrijk verkast, of van Frankrijk naar Spanje en vice versa. Desondanks koos Eric Cantona, geboren in Marseille, ervoor om voor The Blues te spelen. Wellicht was zijn verhuis naar Engeland ingegeven door de talrijke discussies die het enfant terrible had met de Franse voetbalbond.

The King, zoals hij in Engeland werd genoemd, had mogelijk een andere bestemming kunnen kiezen als we naar zijn familiestamboom kijken. Cantona is immers van Italiaanse en Spaanse afkomst.

Enzo Scifo

Italië had ook een van de meest getalenteerde spelers kunnen stelen die onze selectie heeft gekend: Enzo Scifo. De aanvallende middenvelder komt uit een Italiaanse familie. Hij werd in 1966 geboren in La Louvière en raakte al gauw besmet met het voetbalvirus. Vervolgens moest hij een keuze maken: zijn roots respecteren of spelen voor zijn geboorteland. Scifo koos uiteindelijk voor België.

Het was in de jaren 1950 dat de twee grootvaders van Scifo, oorspronkelijk afkomstig uit Sicilië en Aragon, naar België kwamen, in de provincie Henegouwen, om in de mijnen te werken. Eens ze het nodige geld hadden, haalden ze de rest van hun familie naar België, inclusief de ouders van de toekomstige Vincenzo.

Michel Platini

Michel Platini beleefde zijn hoogdagen bij Juventus in Turijn met een reeks titels en Europese bekers. Maar Platini was ook en vooral de aanvoerder van Les Bleus. Met deze selectie wist hij tijdens de Europese Kampioenschappen van 1984 de top te bereiken met 9 doelpunten in 5 wedstrijden. De middenvelder had echter ook naar Italië kunnen gaan.

Platini, geboren in het Franse Lotharingen, is de zoon van Aldo, een Italiaanse migrant uit Novara, in Piemonte. Zoals veel Italianen trok Platini's grootvader na de Eerste Wereldoorlog naar Lotharingen om te werken in de ijzermijnen en de staalindustrie.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top