‘War Zone’, waarom survivalexpert Bear Grylls naar het front in Oekraïne trok

Films | Een rasechte oorlogsreporter is Bear Grylls misschien niet, maar hij trok afgelopen winter wel naar Oekraïne om er enkele dagen te spenderen met president Volodimir Zelenski. Het resultaat van zijn week in het door oorlog zwaar aangetaste land is vanavond te zien op Discovery in de vorm van de documentaire ‘War Zone’. In interviews legde Grylls uit waarom hij naar Oekraïne trok.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De 48-jarige Brit Bear Grylls was in de jaren 90 actief in het Britse leger, meerbepaald in de elite-eenheid SAS, tot hij bij een ongeval met een parachute drie ruggenwervels brak. In het leger werd hij onder andere getraind als survivalspecialist, en het is dankzij die training dat we de man vandaag allemaal kennen. Hij maakte namelijk carrière in de televisiewereld met programma’s als ‘Man vs. Wild’ en ‘Running Wild with Bear Grylls’, waarin hij zijn survivalskills op entertainende wijze doorgeeft aan de kijker.

In het programma ‘Running Wild with Bear Grylls’ trok de survivalexpert er telkens op uit met een andere bekende kop. In het tweede seizoen, na de gebruikelijke resem acteurs, atleten en komieken, vertrok hij op expeditie met Barack Obama, die toen nog de zittende president van de Verenigde Staten was. En voor ‘Man vs. Wild’ ging Grylls in 2019 nog op schok met Narendra Modi, de premier van India, in wat toen bekritiseerd werd als een propagandastunt. Modi controversieel noemen is namelijk een understatement.

En dit jaar bezocht Grylls opnieuw een leider die veelvuldig in de actualiteit aanwezig is. Hij reisde in de winter een week af naar Oekraïne om er het actieve oorlogsfront te bezoeken, met de getroffen inwoners te praten en, bovenal, te praten met Volodimir Zelenski. “We hadden al een paar besproken dat we dit wilden doen, maar we wisten van in het begin dat het deze keer anders zou zijn. Het zou altijd moeilijkheden met zich meebrengen”, vertelde Grylls in een interview met de Australische show ‘The Project’.

Privilege

“Het voelde als het juiste om te doen. Hij is de man van het moment. Hij staat onder een enorme druk, want wie had ooit gedacht dat er in Europa nog een actieve oorlogszone zou komen? Hij heeft interviews gedaan via Zoom en heeft al met journalisten aan tafel gezeten, maar een interview waarbij hij door de kapotgeschoten straten wandelt en over zichzelf praat, dat hebben we nog niet gezien. Ik zag het als een privilege”, aldus Grylls.

De survivalexpert dekt zich altijd al in door te zeggen dat hij niet politiek gemotiveerd is, en dat is nu ook het geval, zegt hij. “Ik was niet bezig met een politieke agenda. Ik wilde weten wie hij is naast het podium, als mens. Hoe hij opgroeide, wie zijn familie is, hoe hij de overgang van acteur naar president maakte en hoe hij hiermee omgaat. We krijgen een mooie en eerlijke kant van hem te zien.”

In een actieve oorlogszone treden was ook voor de ex-militair even schrikken. “Het is al lang geleden dat ik soldaat was. We vonden niet makkelijk een crew deze keer. Je voelt de oorlog overal in het land. Het is intens. Maar net daarom wilden we mensen aan het woord laten over hun leven en hoe ze verenigd zijn in het gevecht tegen agressie. En hoe ze nu achter hun leider staan, of ze op hem gestemd hebben of niet.” Of Grylls in zijn opzet geslaagd is, kan je vanavond zelf bepalen.

Bekijk ‘War Zone: Bear Grylls Meets President Zelenskyy’ op dinsdag om 21u30 op Discovery of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top