Yassine Ouaich over intuïtie op de set van ‘Déjà Vu – Alles is Voorbestemd’

Series | ‘Déjà Vu – Alles is Voorbestemd’ is de volledige naam van het tweede seizoen van ‘Déjà Vu’, dat op 7 april op Streamz verschijnt. In de hoofdrol zien we Yassine Ouaich als Halim, een ambitieuze advocaat die een tweede kans krijgt om zijn relatie met Eva (Lauren Versnick) te redden. Wij spraken met de acteur over de rol en zijn visie op acteerwerk. “Door deze rol heb ik beseft dat ik een handicap heb als het op praten over liefde aankomt”, zegt hij.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Yassine Ouaich acteerde in Ketnet-programma’s toen hij van Adil El Arbi en Bilall Fallah zijn eerste hoofdrol aangeboden kreeg in de serie ‘Grond’. Voor die rol werd hij vorig jaar bekroond met een Ensor. Binnenkort is hij te zien in de nieuwe serie ‘Déjà Vu – Alles is Voorbestemd’. Voor de 31-jarige acteur, die zichzelf een introvert noemt die liever rollen speelt dan op de rode loper staat, was het een uitdagende rol.

Halim is een ambitieuze advocaat die veel dingen probeert te jongleren. Herkende je jezelf in de rol?

Yassine Ouaich: “Halim is een heel zelfzekere jongen. Yassine heeft veel onzekerheden. Halim heeft één grote angst, de liefde van zijn leven verliezen. Yassine heeft veel angsten. Maar we geloven alle twee wel in onszelf. Ik herkende me wel in de heel menselijke angst om iets te verliezen, maar mijn personage heeft véél meer zelfvertrouwen dan ik. Maar, en ik denk dat elke acteur dat wel heeft, als je liefde, respect en vertrouwen krijgt van een regisseur, dan kan je openbloeien.”

Hoe bereid je je erop voor om een rol te spelen die zo ver van jezelf staat?

Yassine: “Om te beginnen, moest ik me kwetsbaar opstellen en eerlijk zijn. Het is altijd heel spannend om aan een nieuwe productie te beginnen, want elke rol vraagt iets anders. Deze rol vergde een intense geestelijke voorbereiding. Op de set probeerde ik in een cocon te blijven. Lauren (Versnick, red.) ken ik bijvoorbeeld niet, ik heb haar de hele tijd alleen maar gezien als Eva. Ik weet heel weinig over acteren. Ik volg mijn intuïtie, en die zei me dat ik op de set in die focus moest blijven. Achteraf, toen ik de rol had uitgezweet, besefte ik pas dat ik een soort method acting had gedaan. Het kan zijn dat ik het voor de volgende productie helemaal anders aanpak, maar tot nu toe helpt het me om wat in een rol te blijven. Ik blijf mijn intuïtie volgen, want dat heeft al tot heel mooie dingen geleid. Je moet erop leren vertrouwen. Het was ook die intuïtie die me zei dat ik moest beginnen acteren.”

Hoe voelde het om het afgewerkt resultaat te zien?

Yassine: “Het was een intens proces, dus het resultaat zien, was bevrijdend. Het is misschien raar om te zeggen, maar ik zie mezelf er niet in. Als ik op een set aankom, ben ik vaak nog op zoek naar het personage. Maar als ik dan naar een monitor kijkt en niet mezelf, maar wel mijn rol zie, dan weet ik dat ik het gevonden heb.”

Kwetsbaar

Wat sprak je aan in de rol?

Yassine: “Deze rol is totaal anders dan die in ‘Grond’, dus het was een kans om te bewijzen dat ik breed kan gaan. Soms heb ik als nieuwkomer nog schrik om in een bepaald hokje geduwd te worden, maar toen deze rol op mijn pad kwam, dacht ik, oké, let’s go. Het aspect van de liefde sprak me ook aan. Het is misschien een beetje eigen aan het feit dat ik een Vlaming van Marokkaanse origine ben, maar ik praat normaal nooit over liefde. Zo ben ik opgegroeid, ik heb dat niet meegekregen van thuis en ik denk dat veel jongeren zich daarin herkennen. Dus om nu daarover te kunnen communiceren als acteur, was een uitdaging waarvoor ik me kwetsbaar moest opstellen. Door deze rol heb ik beseft dat ik een handicap heb als het daarop aankomt, dat ik erg gesloten ben op het vlak van liefde. De rol was therapeutisch.”

“Plus, laten we eerlijk zijn, de sector wil inzetten op diversiteit, maar hoe vaak heb je als hoofdrol in een serie al een advocaat gezien met een Marokkaanse achtergrond? Met ‘Grond’ vertelden we het verhaal dat we moesten vertellen, over identiteitscrisissen en tussen twee werelden leven, maar nu is dat verhaal al verteld. Het getuigt van lef dat de producenten en schrijvers van ‘Déjà Vu’ dachten: we pakken het anders aan. Ook dat sprak me aan.”

Het is een teken van een positieve evolutie.

Yassine: “Inderdaad. De media bepalen nu eenmaal wat we te zien krijgen. En we mogen echt fier zijn op het feit dat we Vlamingen zijn met diverse achtergronden. We moeten dat omarmen. Het is veel complexer dan dat, maar het gaat wel de goede richting uit. Ik ben blij dat ik in deze tijd leef, want mocht ik twintig jaar eerder geboren zijn, was ik misschien nooit begonnen met acteren.”

Het is een rol die hopelijk iets teweeg kan brengen, maar in eerdere interviews zei je al dat je jezelf niet ziet als een voorbeeldfiguur. Hoezo?

Yassine: “Die opmerking kreeg ik al enkele keren. Er zijn nu eenmaal geen honderd Vlamingen van Marokkaanse origine die acteurs zijn, dus als ik dan goed bezig ben, word ik soms als voorbeeld genoemd voor de anderen. Maar ik weet niet of ik dat ben en of ik dat wel wil zijn. Ik wil ook niet opgevoerd worden als showbizzkarikatuur die totaal anders is in interviews dan in het echt. Sommigen veranderen hun karakter om zichzelf te beschermen, maar ik denk dat je jezelf ook kan beschermen door net heel eerlijk te zijn.”

“Ik moet naar de toekomst kijken en dankbaar zijn voor wat er op mijn pad komt, en niet alle credit voor mezelf nemen. Veel mensen hebben me geholpen om te staan waar ik sta. Ik ben gewoon Yassine, in mijn hoofd ben ik nog steeds een figurant, een nobody. Ik kwam van Ketnet, Adil en Bilall kwamen net terug uit Hollywood, en ze hebben mij een kans gegeven. Zij geloofden in mij, het is dankzij hen dat ik hier nu sta.”

Hoe ziet de toekomst eruit? Heb je veel projecten in de steigers? En is er iemand met wie je nog wil samenwerken?

Yassine: “Ik speel mee in het nieuwe seizoen van ‘De Twaalf’, dat ziet er echt graaf uit. Daar ben ik erg fier op. Ik wil echt eens samenwerken met Veerle Baetens. Al sinds ik ‘Tabula Rasa’ heb gezien, weet ik dat. Ik hoop dat het er ooit van komt. Maar ik heb al met heel mooie, getalenteerde mensen mogen samenwerken. Ook de talenten van morgen vind ik heel spannend. Mijn gevoel zegt me dat scenariste Tyche Beyens en theatermaakster en actrice Ibtissam Boulbahaiem next up zijn. Hou hen in de gaten!"

Ontdek 'Déjà Vu – Alles is Voorbestemd' vanaf 7 april op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top