De geheimen achter seizoen 4 van ‘You’ op Netflix

Series | Seizoen 4 van 'You' is nog maar net afgelopen op Netflix en de geruchten vliegen ons al rond de oren over welke nieuwe en gekke verhalen de hitserie voor ons in petto heeft in een volgend seizoen. Dat vijfde seizoen zou volgens Penn Badgley wel eens het laatste kunnen zijn, dus zet Pickx de grootste geheimen van de afgelopen seizoenen nog eens op een rij.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De geheimen achter seizoen 4 van ‘You’ op Netflix waar je door geobsedeerd zal geraken

Meeslepend mysterie

In tegenstelling tot de eerste drie seizoenen was seizoen 4 van 'You' een echte Murder Mystery in de stijl van 'Glass Onion' of 'Poker Face'. Joe Goldberg bevond zich middenin een verhaal waarin hij op het eerste gezicht het slachtoffer leek te zijn. Hoewel daar nog een twist aan kwam, was het showrunner Sera Gamble vooral te doen om van dit nieuwe seizoen een meeslepend mysterie te maken.

"We vonden niet dat weer een seizoen konden maken waarin Joe tegen zichzelf zou blijven liegen over zijn streken en de gevolgen van wat in seizoen 3 gebeurde, namelijk het verlies van zijn zoon en de tragische dood van zijn vrouw. We vonden dat Joe op zijn minst moest proberen zichzelf in de ogen te kijken en een manier moest zoeken om zijn gedrag te veranderen”, zegt de scenarioschrijfster.

"We vertellen in elk seizoen een ander liefdesverhaal, maar ook elk seizoen een andere thriller. Tussen de seizoenen door had ik een etentje met Greg Berlanti (scenarioschrijver en producer van de serie, nvdr). Hij zei: Ik heb een idee, een heel klein idee: een whodunit! Het was de perfecte manier om weer een heel andere moordenaar te introduceren. Maar ik wist ook niet waar ik aan begon, want ik had nog nooit een whodunit van langer dan één aflevering geschreven”, voegt ze toe. En het idee loonde. Tot aan de twist in de laatste aflevering bleven de kijkers raden naar de ontknoping.

De intimiteitscoördinator

Penn Badgley vertelde in zijn podcast 'Podcrushed' dat hij geen seksscènes meer wilde opnemen in het vierde seizoen van 'You', respect voor zijn huwelijk met Domino Kirke. Het was de aanleiding voor gesprekken met de cast en die zorgden ervoor dat alles aan hun wensen werd aangepast. "Ze kregen het script zo vroeg mogelijk, meestal aan het begin van de voorbereiding. Ze namen het script door en wezen alles aan wat ze op een bepaalde manier intiem vonden. Dan hadden we een gesprek waarin de we details uitspitten. Wat bedoelen we met kussen? Hoe lang duurt de scène? Duurt de kus minder dan een seconde?"

Om het makkelijker te maken en om de sensualiteit van de show te behouden, werd een intimiteitscoördinator ingeschakeld. "Het leuke aan de intimiteitscoördinator is dat die met de acteur in gesprek gaat, in plaats van dat ik, de baas, bel en botweg vraag: Wil je je shirt uitdoen? De bedoeling is om de druk bij de acteur weg te halen", vervolgt ze. "Als er iets gerepeteerd of gechoreografeerd moet worden, helpen ze ons daarbij vanaf het begin. Ze hebben ongelooflijke kits, waaruit ze allerlei barrières en vreemde voorwerpen tevoorschijn halen, allemaal om het voor de acteur gemakkelijker te maken om te werken en de set respectvoller te maken."

Aanwezigheid van Love moeilijk uit te voeren

Victoria Pedretti, beter bekend als Love, was de revelatie van seizoen 2 en 3 in 'You', maar overleed, tot spijt van de fans, schijnbaar aan het einde van seizoen 3. Haar lijk werd echter niet getoond, dus was er hoop dat ze op miraculeuze wijze de huisbrand overleefd zou hebben en alsnog in het laatste seizoen zou verschijnen. De fans wilden haar in ieder geval heel graag terugzien. Net als de schrijvers, overigens, die ervoor kozen om elke ex van Joe te laten terugkeren zodat ze elk hun zegje konden doen.

"De uitdagingen waren van logistieke aard, gewoon om de actrices op de juiste data in het Verenigd Koninkrijk te krijgen. Ze zijn erg druk en in trek, zoals het hoort”, legde Sera Gamble uit. "We hadden al vroeg het idee om ze terug te laten keren. We waren het eens met de fans die vroegen waar Love was. Ook wij wilden haar terugzien! In het verhaal hadden we personages nodig waarmee Joe kon praten. Normaal voert hij een innerlijke dialoog, maar daar kon hij niet meer op vertrouwen. Iemand moest hem zeggen dat hij misschien wel moest stoppen en het probleem bij zichzelf zoeken. Wie beter dan de vrouwen die hij vermoord heeft?"

Penn Badgley: regisseur van de negende aflevering

In aflevering 9 van seizoen 4 van 'You' ontdekt Joe dat hij Marienne in de kooi heeft opgesloten. Daarna volgt een lange sequentie waarin Penn Badgley nauwelijks in beeld komt. De reden is heel simpel: de acteur heeft deze aflevering geregisseerd. "We hebben het verhaal van Marienne er met een reden in gezet. Het was een van de langste sequenties van de hele reeks waarin je Joe niet ziet. Als je er nog eens door gaat, zal je merken dat je Joe af en toe wel hoort, maar je ziet hem niet. We wilden niet dat Penn die draaidag zelf op de scène moest staan, want hij was aan het regisseren", onthulde Sera Gamble.

Ontdek het vierde seizoen van 'You' vanaf nu op Netflix. Voor meer informatie over de TV-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het aanbod Netflix via Pickx, klik hier.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top