‘Ted Lasso’, van het ongewone begin tot het geplande einde

Series | Het derde seizoen van ‘Ted Lasso’, de komische serie over een American footballcoach die een voetbalploeg in de Engelse Premier League traint, komt nu wekelijks uit. De eindeloos charmante en hartverwarmende serie met Jason Sudeikis in de titelrol viel in totaal al elf keer in de prijzen op de Emmy Awards. We nemen je mee achter de schermen van de reeks en diepen wat feiten op die je misschien nog niet wist over ‘Ted Lasso’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wist je bijvoorbeeld dat de hele serie gebaseerd is op enkele reclamespots? In 2012 begon de Amerikaanse zender NBC voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League uit te zenden. Om die te promoten, werd een reclamefilmpje gedraaid waarin Jason Sudeikis de rol speelde van Ted Lasso, een American footballcoach die het (echte) Tottenham Hotspur kwam coachen. Hij was compleet incompetent, luid, brutaal en typisch Amerikaans. Het typetje was erg populair en er verscheen een jaar later een tweede reclamespot met dezelfde insteek, maar het zat Jason Sudeikis toch niet zo lekker.

Hij vond namelijk dat het personage van Ted Lasso beter verdiende. In de reclame was hij niet meer dan een blunderende idioot – Sudeikis wilde hem in een beter daglicht stellen. Zo ontstond het idee om de serie te ontwikkelen, waarin Lasso nog steeds een lichtjes onwetende Amerikaan is, maar wel een goed hart heeft en iedereen rond hem weet te motiveren en inspireren. Sudeikis speelde lang met het idee, maar pas toen hij jaren later showrunner Bill Lawrence (‘Scrubs’, ‘Cougartown’) tegen het lijf liep, begon de serie echt vorm te krijgen.

Het eerste beeld dat je van Ted Lasso ziet in de serie, was overigens een referentie naar Sudeikis’ achtergrond als sketchacteur bij ‘Saturday Night Live’. Je ziet een filmpje waarop Lasso enthousiast een dansje doet met zijn footballteam en dat dansje toonde hij voor het eerst toen hij nog voor het sketchprogramma werkte, in het segment ‘What Up With That?’. Het was volgens de acteur hetzelfde dansje dat hij als 15-jarige deed om zijn teamgenoten in zijn basketbalploeg te entertainen.

Schrijven, acteren en zingen

Een van de sterren van ‘Ted Lasso’ is Brett Goldstein, die voor zijn vertolking van nevenpersonage Roy Kent al tweemaal een Emmy Award kreeg. Goldstein is doorgaans aan het werk als stand-upcomedian, maar schreef ook vaak mee aan films en series. Hij had ook kleine acteerrollen in series als ‘Derek’. Hij werd aanvankelijk aangeworven om mee te schrijven aan ‘Ted Lasso’, maar tijdens het schrijven van die serie raakte hij zo verknocht aan het personage van Roy Kent dat hij besloot om auditie te doen voor de rol.

Goldstein stuurde een auditievideo op naar Bill Lawrence met de woorden: “Als dit beschamend is, mag je doen alsof je deze e-mail nooit gekregen hebt.” Het risico loonde, en Goldstein mocht het personage belichamen dat hij zelf schreef. “Ik doe mijn best om Roy geen voorkeursbehandeling te geven aan de schrijftafel, ik hou van alle personages”, zei hij in interviews. “Maar soms heb ik toch het gevoel dat ik hem moet beschermen.”

In een zeer memorabele aflevering gaat de voetbalploeg samen met manager Rebecca karaoke zingen. Geen probleem voor Hannah Waddingham, die een begenadigde actrice is in de Londense West End, maar Disney was eerst niet opgezet met het gebruik van het nummer ‘Let it Go’. Pas toen ze de ingeblikte scène zagen, gaven ze groen licht om het lied te gebruiken. Voor de zekerheid was een backup gedraaid waarin ze ‘I Will Survive’ zingt. Die verhaallijn is overigens gebaseerd op waargebeurde feiten. Sudeikis vertelde in een interview met Bustle dat hij de scène bedacht nadat hij hoorde dat Jurgen Klopp van Liverpool FC met de hele ploeg karaoke was gaan zingen.

Derde en laatste?

De makers van ‘Ted Lasso’ hadden niet verwacht dat de serie zo’n groot succes zou worden. Aanvankelijk waren dan ook maar drie seizoenen gepland. Nu het derde seizoen gereleaset wordt, stellen veel fans zich dus de vraag of dit ook daadwerkelijk het laatste seizoen wordt. Jammer genoeg ziet het er voorlopig naar uit van wel. Jason Sudeikis is naar verluidt niet van plan om nog jaren lange periodes van zijn familie in de Verenigde Staten gescheiden te zijn zodat hij in het Verenigd Koninkrijk zou kunnen filmen. “Dit is het einde van het verhaal dat we wilden vertellen. Dat mensen nu al benieuwd zijn wat er na het derde seizoen – dat ze nog niet eens gezien hebben – zal gebeuren, is heel flatterend”, vertelde Sudeikis. “Misschien zullen ze er na nog eens 12 afleveringen wel genoeg van hebben.”

Maar er is ook een greintje hoop, want de makers houden de deur op een kiertje. Enkele castleden lieten op de première van het derde seizoen vallen dat ze open staan voor een spin-off, misschien ook een volgend seizoen zonder Ted. Goldstein grapte dan weer over zijn eigen zogezegde ideeën. “Het probleem is dat in het derde seizoen vijf van de hoofdpersonages sterven, dus mijn plan voor het vierde seizoen is dat Ted terugkeert als een spook. We noemen de serie ‘Ghost Ted’. Hij dwaalt rond in de gangen om ons te inspireren. Jason denkt er nog over na”, lachte hij.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top