‘Condor’ en de terugkeer van de 70s thriller

Series | De tijd is meer dan rijp voor thrillers over grote complotten en corrupte overheden, een onderwerp dat vooral in de jaren 70 erg populair was in de cinemazalen. Maar tegenwoordig zijn die verhalen niet zozeer in filmvorm te vinden, maar wel op het kleine scherm. Dat bewijst ook de serie ‘Condor’, die vanaf 23 maart te zien is op Pickx+ en te vinden is in de op aanvraag-catalogus van Pickx Mix.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Overheidsdiensten in de Verenigde Staten en China verzamelen buitensporig veel informatie over internetgebruikers, pandemiën leggen de wereld plat, oorlogen worden grotendeels op het internet uitgevochten met fake news en propaganda… Het lijkt een ideaal tijdperk te zijn voor thrillerfilms over grootschalige complotten, maar in tegenstelling tot de jaren 70, toen zo’n verhalen net als nu bij de tijdsgeest pasten, zien we die niet in de cinema, maar wel op de televisie.

In de jaren 70, toen iedereen nog in de ban was van het Watergate-schandaal, staken films over corrupte politici, complotten en de kleine onderzoekers die daar een stokje voor staken, overal de kop op. Populaire titels waren ‘The Parallax View’, over een reporter die een geheime organisatie blootlegt, ‘Marathon Man’, waarin een nazi en oorlogscrimineel een poppenspel speelt, ‘Soylent Green’, waarin de overheid overleden mensen tot voedsel verwerkt, en ‘Three Days of the Condor’, over een CIA-onderzoeker wiens hele team in één klap vermoord wordt.

Die laatste is een ideaal voorbeeld, want op Pickx+ komt nu de nieuwe serie ‘Condor’, een moderne herwerking van die film (en het boek waarop die gebaseerd is), die moderne paranoia verwerkt in het klassieke complotverhaal. Het is een voorbeeld van hoe de thrillers van de jaren 70 helemaal terug zijn, maar dan veelal op het kleine scherm in plaats van op het witte doek. Een ander voorbeeld van hetzelfde fenomeen is ‘Westworld’, dat begon als een film in 1973 en waarvan sinds 2016 een reboot op de buis is in de vorm van een serie. Daarin worden vragen gesteld over AI en technologie, en hoe onze overheden ermee omgaan.

Ook moderne series als ‘Homeland’, ‘Mr. Robot’ en ‘The Americans’ gaan over veel van dezelfde onderwerpen die prominent het daglicht zagen na het Watergate-schandaal, zoals spionage, complotten en verhaallijnen waarin alles in vraag gesteld wordt.

Een ander landschap

Maar waarom waren die concepten in de jaren 70 nog vooral in de cinema te vinden terwijl ze nu voornamelijk goed werken in de vorm van televisieseries? Dat heeft alles te maken met het veranderende medialandschap. In de jaren 70 waren er nog geen streamingdiensten of DVD boxsets. Er was geen enkele garantie dat een kijker elke vorige aflevering ook had gezien. Dat maakte het moeilijk om een serie uit te zenden waarin elke week een nieuw stukje aan een grote puzzel wordt toegevoegd. Wie dus een spionageverhaal wilde brengen waarin de actie over een lange tijd steeds groter wordt, moest in de cinema zijn.

Tegenwoordig is dat helemaal anders. Tv-series bouwen in elke aflevering verder op één verhaal. Dat is de ideale manier om een verhaal over spionage of een langzaam ontspinnend web van corruptie te brengen. Een serie met acht afleveringen van een uur geeft de programmamakers meer vrijheid om een onderwerp uit te diepen dan een film van twee uur. Daar staat tegenover dat de cinema vooral in de Verenigde Staten een bastion is geworden voor grote blockbusters met een enorm budget. Een film met een gemiddeld budget, zoals ‘Three Days of the Condor’ er in de jaren 70 een was, verzuipt nu tussen de spectaculaire actiefilms en superheldenprenten.

De serie ‘Condor’ heeft dan ook de luxe dat de eerste afleveringen rustig kunnen beginnen. Zo hebben we tijd om onze hoofdpersonages, vertolkt door Max Irons, William Hurt, Bob Balaban, Mira Sorvino en Brendan Fraser, goed te leren kennen voor de actie goed en wel losbarst en de reikwijdte van het complot in beeld komt.

'Condor’ is vanaf 23 maart beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Pickx

'Condor' is vanaf 23 maart beschikbaar in de Pickx Mix op aanvraag-catalogus

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top