Vijf redenen waarom ‘RRR’ een must-see is

Films |

‘RRR’ van regisseur S.S. Rajamouli verscheen in maart 2022 en werd aangeprezen als een van de grootste Indiase kaskraker ooit. Een jaar later geniet de film nog eens van de spotlights na de Oscar voor Best Original Song. Pickx geeft vijf redenen waarom deze film een must-see is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘RRR’ van S.S. Rajamouli is met zijn lengte van 3 uur een vernieuwend soort epos, gevuld met opwindende actiescènes, verbluffende muziek en een heleboel wilde dieren.

De film speelt zich af in de jaren 1920 en vertelt het verhaal van de onwaarschijnlijke vriendschap tussen Alluri Sitarama Raju (Ram Charan) en Komaram Bheem (N.T. Rama Rao Jr.), twee Indiase vrijheidsstrijders die zich verenigen om in opstand te komen tegen de Britse Raj. De taal in de film is Telugu, ‘RRR’ is dus geen Bollywood-, maar een Tollywoodfilm.

De Tollywoodfilm werd een wereldwijde sensatie na de bioscooprelease in maart 2022 en verdiende wereldwijd meer dan 100 miljoen dollar. Met 30 miljoen dollar op de eerste dag brak de film zelfs het record voor de grootste openingsdag voor een Indische film. ‘RRR’ verscheen in mei 2022 op Netflix, waar hij 14 weken in de Top 10 bleef staan.

De geschiedenis herbekeken

Hoewel het verhaal gebaseerd is op twee revolutionairen die echt bestaan hebben, herwerkt 'RRR' de geschiedenis om te onderzoeken wat er had kunnen gebeuren als de leiders Raju en Bheem hun krachten hadden gebundeld.

In werkelijkheid was Raju een Indiase revolutionair die een gewapende kruistocht begon tegen de binnenvallende Britse kolonialisten. Door politiebureaus aan te vallen verkreeg Raju vuurwapens die hij onder de dorpelingen verdeelde. Bheem, die ook echt heeft bestaan, kwam in opstand tegen het kolonialisme en richtte zijn pijlen op de Hyperabadstaat van Brits India. Bheem werd in 1940 door de politie gedood, waarmee hij voor altijd een plaats in de Telugu folklore kreeg.

Rajamouli vertelde aan het tijdschrift Variety dat hij blij was overeenkomsten te vinden tussen de twee vrijheidsstrijders toen hij onderzoek deed voor de fictiefilm.

'RRR' is ook geïnspireerd op de scheiding tussen Rajamouli's thuisstaat Andhra Pradesh en Telegana in 2014. In zijn film maakt hij deze afscheuring ongedaan en verenigen de inboorlingen van India zich in een gemeenschappelijk verzet tegen het Britse imperialisme.

Oscarwinnaar ‘Naatu Naatu’

'Naatu Naatu' is een aanstekelijk, keihard nummer uitgevoerd door Rahul Sipligunj en Kaala Bhairava. De tekst is aan de hand van componist Kanukuntla Subhash Chandrabose. Dit lied is het eerste Indiase lied dat de shortlist van de Oscars haalde.

Het nummer gaat over een danswedstrijd tijdens een koninklijk festival. De energieke choreografie bevat elementen van de traditionele Tollywood-dans, zoals de 'Telugu Hook step'. De beweging ging zelfs viraal op TikTok voordat de film werd uitgebracht.

Meer dan ‘Naatu Naatu’

Hoewel vooral ‘Naatu Naatu’ van wereldwijde aandacht genoot, is er nog veel meer muziek in de film. Elk nummer speelt een belangrijke rol in het verhaal.

Of het nu over de beginnende vriendschap tussen Bheem en Raju gaat in ‘Dosti’ of de inspirerende boodschap van Bheem in ‘Komuram Bheemudo’, de liedjes lopen over van emotie, relaties en geven de cruciale keerpunten in de film aan.

Dierlijke Symboliek

Verschillende van de hoogtepunten van de film hebben betrekking op dieren, waaronder tijgers, luipaarden en wolven. Hoewel deze wilde dieren aanwezig zijn in de meer extravagante actiescènes in "RRR", zijn de dieren ook verbonden met het algemene thema van de film, namelijk dat de Indiërs door de koloniale troepen als dieren worden behandeld. In de hele film vergelijken de Britse kolonialen de Indiërs met dieren of opgejaagde mensen.

Hoewel de meeste van deze vergelijkingen een negatieve connotatie, gebruiken sommige personages dierenmetaforen als bron van kracht, zoals Bheem, die met een tijger wordt vergeleken.

De Elementen

Water en vuur zijn twee thema's die doorheen de film worden gebruikt om respectievelijk Bheem en Raju voor te stellen. Het verband wordt vanaf het begin van de film duidelijk gemaakt en wordt benadrukt in de originele filmposter.

“Water dooft vuur! Vuur verdampt water! En de twee krachten komen met een immense kracht samen en presenteren het nieuwe logo van ‘RRR’!” tweette Rajamouli in maart 2020 nog op Twitter, voordat de productie van de film tijdelijk werd stilgelegd vanwege de COVID-19 pandemie.

Ontdek ‘RRR’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top