‘Assisen’: hoe zal de jury oordelen?

Series | Kijkers hebben nog even de tijd om te stemmen over de uitkomst van het Play4-programma ‘Assisen’. Woensdagavond komt de aflevering op de buis waarin het verdict van de jury valt over de schuld of onschuld van Eveline Van Laecke – een aflevering waarvan twee versies zijn opgenomen naargelang de stemming. We overlopen nog even de denkpistes van de speurders.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zes weken lang volgden kijkers van Play4 op woensdagavond het (voor de duidelijkheid fictieve) assisenproces van Eveline Van Laecke (Violet Braeckman), de topdanseres die ervan beschuldigd werd dat ze de leider van haar dansgezelschap – tevens haar minaar – Samuel Indria (Geert Van Rampelberg) om het leven bracht. Net als in een echte rechtszaak waren er pleidooien, ondervragingen van getuigen, pers in de vorm van onderzoeksjournaliste Eliza Beekmans van wie online video’s verschenen met extra interviews.

Nog tot woensdagavond om 20u kunnen kijkers op de website van Goplay stemmen over het lot van Eveline. Een uur na de sluiting van de digitale stembus komt dan één van de twee gefilmde versies van de zevende aflevering op de buis, waarin Eveline ofwel achter de tralies belandt, ofwel op vrije voeten komt, afhankelijk van het resultaat van die stemming. Volgende week volgt dan nog een allerlaatste aflevering, waarin de makers ons terug meenemen naar de noodlottige avond waarop Samuel stierf. Dan zullen de kijkers weten of ze juist stemden of niet.

Veel theorieën

Zoals de programmamakers ongetwijfeld hadden gehoopt, wordt online duchtig gespeculeerd over de schuld en onschuld van Eveline, over mogelijke moordwapens en over wie schuldig of medeplichtig zou kunnen zijn. De officiële discussiegroep van het programma heeft 7.200 leden die elk detail in de serie uitkammen en bediscussiëren.

Eveline heeft een sterk motief en geen alibi. Ze had de opportuniteit om de moord uit te voeren en haar kleren waren bebloed. Daarom probeerde het openbaar ministerie de kijkers van haar schuld te overtuigen. Maar het leeuwendeel van de kijkers op de discussiegroep lijkt niet overtuigd te zijn. Veel posts en commentaren gaan over hoe er volgens hen te weinig harde bewijzen zijn om Eveline te veroordelen. Zo is er nooit een moordwapen gevonden en zien andere betrokkenen er steeds verdachter uit.

Enkele dagen geleden werd nog een poll gehouden op de Facebookgroep. Daarop stemde maar liefst 96 procent van de gebruikers dat Eveline vrijgesproken moest worden. Zelfs zij die schuldig stemden, gaven toe dat hun keuze rustte op niets meer dan een buikgevoel. De discussiegroep lijkt dus overtuigd te zijn van haar onschuld, maar dat betekent niet noodzakelijk dat de rest van kijkend Vlaanderen op dezelfde manier zal stemmen. Er zijn ook veel kijkers die niet in de discussiegroep zitten.

Andere verdachten?

Wat zijn dan de mogelijke theorieën? Enkele kijkers zijn ervan overtuigd dat een appel iets met de ontknoping te maken zal hebben. Die kwam namelijk al enkele keren opvallend in beeld. Is Samuel over een stuk fruit uitgegleden en heeft hij zo stomweg zijn hoofd gestoten op de gladde klinkers? Of heeft Olivier, de zoon van Samuel, een duister geheim ontdekt door een DNA-staal van een appel te onderzoeken? Eén theorie zegt dat Olivier zo ontdekte dat Iris zijn zus is, en dat zijn nanny hem geholpen heeft om na de daad het moordwapen te verstoppen.

Een andere theorie is die van Jonas d’Hooge, de gedoodverfde opvolger van Samuel die – zoals Eliza Beekmans in een online interview aanhaalt – veel te winnen had bij diens dood. Hij en Samuel kwamen zeker niet altijd overeen, zeker niet wanneer Samuel zich met zijn privéleven moeide. Een gebruiker van de discussiegroep haalde die theorie aan in een post, waar de officiële account van Play4 op reageerde met een GIF: een instemmende knik. Het lijkt ons sterk dat Play4 zo de ontknoping van de serie al zou verklappen, dus vermoeden we dat het enkel een erkenning was van een goede speurneus. Een veelbelovende denkpiste is het alvast wel.

Bekijk ‘Assisen’ op woensdag om 21u op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top