Veerle Baetens speelt sterk in aangrijpend Frans boerendrama ‘Au nom de la terre’

Films | Ontevreden boeren zorgden zowel in Nederland als in ons land voor acties tegen het stikstofplan maar het stikstofbeleid deed ook bijna de Vlaamse regering tuimelen. Een beter moment om naar ‘Au nom de la terre’ te kijken, dat door Canvas morgenavond wordt uitgezonden, is er bijgevolg niet. De film, met Vlaanderens populairste actrice Veerle Baetens in de hoofdrol, zoomt in op een Noord-Frans landbouwersechtpaar dat door de industrialisering de schulden opstapelt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De tijd dat boerendrama’s zich gul wentelden in de clichés over boerenlabeur en aanverwante wantoestanden ligt al een tijdje achter de rug. Tegenwoordig zijn er makkelijker mooi uitgewerkte en aangrijpende drama’s te vinden over de harde sociale situatie van boeren en de catastrofes of de tegenslagen waarmee ze geconfronteerd worden. Denk bijvoorbeeld maar aan ‘God’s Own Country’, ‘Petit paysan’ en het Baskische ‘The Beasts’, om drie recentere voorbeelden te noemen. Ook scenarist-regisseur Édouard Bergeons bikkelharde autobiografische debuutfilm – de film is gebaseerd op zijn tragische familiegeschiedenis en de rol die zijn eigen vader daarin speelde - hoort in dit rijtje thuis.

Spiraal van wanhoop

‘Au nom de la terre’ begint in 1979 als de twintiger Pierre (Guillaume Canet) terugkeert naar zijn ouders op het Franse platteland na een mislukte droom om cowboy te worden in de Verenigde Staten. Samen met zijn verloofde (Veerle Baetens) neemt hij de geitenfokkerij van zijn vader over maar anno 1996 moet Pierre samen met zijn vrouw en twee tienerkinderen lijdzaam toezien hoe hij zich door een onverstandige schaalvergroting – hij heeft het keuterbedrijf tot een grote moderne kippenfokkerij omgebouwd - flink in de problemen heeft gewerkt. Uiteindelijk breekt de veer bij de noeste, toegewijde boer en komt hij samen met zijn gezin in een spiraal van wanhoop terecht.

Kassucces

Meer dan twee miljoen Fransen hebben ondertussen het boerensage gezien, onder wie president Macron die de film in het Elysée liet vertonen. Dat in Frankrijk elke dag een boer zijn leven beëindigt maakt dit eerbetoon aan de wroetende boer die wreed ten onder gaat nog een stuk schrijnender. En moet het nog gezegd worden dat Veerle Baetens schittert in dit intieme familiedrama als sterke boerenvrouw? ‘Het smelt’, haar langspeeldebuut op basis van de gelijknamige succesroman van Lize Spit, zal in het najaar in de Belgische bioscopen te zien zijn.

Bekijk ‘Au nom de la terre’ op vrijdag 23 maart om 21u30 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top