De horror, de horror! Griezelen met Edgar Allan Poe

Series |

Lang voordat horror als filmgenre werd uitgevonden, schreef Edgar Allen Poe er al over. Naar aanleiding van de release in Pickx Mix van de Poe-adaptatie ‘Raven’s Hollow’ zet Pickx enkele tv-series op een rij die gebaseerd zijn op het bloedstollende werk van de Amerikaanse grootmeester van het griezelverhaal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Haunting Of Bly Manor

De Amerikaanse horrorspecialist Mike Flanagan is voor Netflix volop bezig met de verfilming van 'The Fall of the House of Usher', een kortverhaal van Poe dat al door Jean Epstein en Roger Corman werd verfilmd. Dat Flanagan een Poe-adept is, is trouwens een understatement van formaat. De man is bekend van onder meer ‘The Haunting’, een bovennatuurlijke horroranthologiereeks van Netflix die bestaat uit ‘The Haunting of Hill House’ en ‘The Haunting of Bly Manor’. Hoewel beide reeksen gebaseerd zijn op romans van respectievelijk Shirley Jackson en Henry James is de invloed van Poe onmiskenbaar: ze zijn doorspekt van het groteske en het macabere en net als bij Poe spelen spoken en de geesten van overleden dierbaren een belangrijke rol in deze bovennatuurlijke gruwel.

Ontdek ‘The Haunting’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

The Following

Kevin Williamson, de man achter de ‘Scream’-franchise en ‘Dawson’s Creek’, heeft bij manier van spreken heel het beangstigende oeuvre van Poe op zijn nachttafeltje liggen. Voor zijn kortstondige serie ‘The Following’, de reeks liep maar twee seizoenen op Fox, greep hij ook terug naar Poe als inspiratie. De antiheld van deze gruwelijke serie is namelijk Joe Carroll (James Purefoy), een uit de gevangenis ontsnapte massamoordenaar die zijn moorden baseert op het werk van Poe en daardoor een cultstatus heeft. “Ik hou van Edgar Allan Poe, ik hou van de gotische romantiek van die periode”, zegt Williamson in een interview met Wired. “Ik wilde iets doen dat gruwelijk, emotioneel en intens was." De hoofdrol in de serie wordt vertolkt door Kevin Bacon, in de rol van gewezen FBI-agent Ryan Hardy die naar het bureau terug wordt geroepen om te helpen bij het onderzoek, maar het zijn de rechtstreekse verwijzingen met directe citaten uit Poe’s poëzie en verhalen die van de serie een must-see maken voor Poe-adepten.

The Simpsons

Dat de door Matt Groening bedachte gele mannetjes van The Simpsons opduiken in deze korte opsomming lijkt misschien een vreemde keuze. Maar is de Halloweenspecial van The Simpsons niet zo stilaan een klassieker geworden? En blinkt de iconische, langlopende tekenfilmreeks er net niet in uit om voortdurend een satire op Poe’s werk te zijn en een eerbetoon aan de man achter de donkere moordmysteries? In de serie zitten verschillende verwijzingen naar Poe verwerkt, al springt de eerste aflevering in de serie Halloweenspecials eruit. In ‘Treehouse of Horror’, uitgezonden tijdens het tweede seizoen van de show in 1990, krijg je verwijzingen naar klassieke horrorverhalen, zoals ‘Poltergeist’ en ‘The Twilight Zone’, maar dat het derde segment ‘The Raven’ heet, spreekt boekdelen. Deze hommage aan Poe’s sinister gedicht uit 1845, met de stem van James Earl Jones, schopte het zelfs tot de “best of”-lijsten van verschillende critici.

Ontdek 'The Simpsons' op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. 

Black Mirror

Hoewel de Britse tv-serie ‘Black Mirror’ vooral schatplichtig is aan ‘The Twilight Zone’ kan je ook de invloed van het werk van Edgar Allen Poe op de reeks niet ontkennen. ‘Black Mirror’ speelt met heel wat elementen uit de sciencefictionterminologie, zoals dystopieën en geavanceerde technologie, als insteek voor een commentaar op hedendaagse maatschappelijke vraagstukken. Maar ook de horror en het bloedvergieten komen ruim aan bod. ‘Playtest’, de tweede aflevering van seizoen 2, is een regelrechte referentie naar Poe’s ‘The Raven’ en net als Poe zet de serie sterk en spannend in op onderwerpen als waanzin, body horror, wraak en het martelen.

Ontdek ‘Black Mirror' op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Penny Dreadful

Het wordt wel eens vergeten maar Edgar Allen Poe was ook de uitvinder van het moderne detectiveverhaal. De term ‘penny dreadful, waar deze Showtime-serie van acht afleveringen zijn titel aan ontleent, verwijst naar de zogenoemde goedkope dime novels of stuiversroman die voor een ware revolutie zorgden in de wereld van de misdaadfictie in het 19de-eeuwse Verenigd Koninkrijk en die ook centraal staan in de tv-serie. Ook Poe was een fan van deze sensationele feuilletons en vele verhaallijnen en personages - vaak ambigue buitenstaanders - uit deze gotische horrorserie zijn rechtstreeks ontleend aan Europese schrijvers die Poe bewonderde. Zo zijn er bijvoorbeeld verwijzingen naar Dorian Gray uit Oscar Wildes ‘The Picture of Dorian Gray’, graaf Dracula uit Bram Stokers ‘Dracula’ en Dr. Henry Jekyll uit Robert Louis Stevensons ‘Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde’. Voor wie nog twijfelt: ook meer dan 150 jaar na zijn dood blijven de verhalen van Poe en zijn soortgenoten voor huiver en koude rillingen zorgen.
Ontdek 'Raven's Hallow' vanaf 21 maart in de tv-optie Pickx Mix. Probeer deze tv-optie nu één maand gratis uit. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top