De rollen waarmee Ke Huy Quan wereldfaam verwierf

Films | De Vietnamees-Amerikaanse acteur Ke Huy Quan won de Oscar voor beste bijrol voor zijn optreden in prijsbeest 'Everything Everywhere All at Once', en maakte daarmee een al even onverwachte als glorieuze comeback. Na een hiatus van 40 jaar staat de acteur weer volop in de schijnwerpers. Pickx blikt terug op de weinige films waarin hij heeft gespeeld.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het was een van de hoogtepunten op de recentste Oscaruitreiking: acteur Ke Huy Quan won de prijs voor beste bijrol. Zijn optreden als Waymond Wang in het waanzinnige 'Everything Everywhere All at Once' was indrukwekkend. Met deze prijs kon de acteur definitief een punt zetten achter de calvarietocht die hij doormaakte. Tussen 2002 en 2021 verdween hij bijna 20 jaar lang van het scherm en verdiende hij zijn brood als assistent-choreograaf in Hollywood. "Je moet in je dromen geloven. Ik had de mijne bijna opgegeven", zei hij met een krop in de keel. "Jullie die naar me luisteren, laat je dromen niet uitdoven." Toch werd Ke Huy Quan als kind al een carrière als steracteur voorspeld.

Indiana Jones and the Temple of Doom

Dit opus, het tweede deel van de Indiana Jones-filmreeks uit 1984, volgt de avonturen van de beroemde archeoloog met onorthodoxe methoden (om niet te zeggen ronduit onwetenschappelijk) die een verschrikkelijke sekte op de hielen zit. De organisatie stal een heilig juweel met bovennatuurlijke krachten. Bij deze missie wordt hij geholpen door een 11-jarige Chinese sidekick, Short Round. Ke Huy Quan kroop in de huid van de jongen. "Spielberg was de eerste die een Aziatisch gezicht in een Hollywoodblockbuster durfde tonen. Short Round is grappig, hij is dapper, hij redt Indy. Dat was toen een zeldzaamheid. Vele jaren daarna zette Hollywood helaas een stap terug", zei Ke Huy Quan enkele maanden geleden.

The Goonies

De film 'The Goonies', die het jaar daarop uitkwam, is net zo'n cultfilm als Indiana Jones en heeft zich in het geheugen van een hele generatie kinderen genesteld. Het volgt de avonturen van een groep prille tieners die op zoek gaan naar een piratenschat. Een van de jongens is Data, gespeeld door Ke Huy Quan, de motor van de vriendengroep. Met deze rol, en zijn rol als Short Round, verwierf de Amerikaanse acteur een plaats in de popcultuur van de jaren 80.

Everything Everywhere All at Once

Moeilijk om de film waarvoor hij een prijs won, 'Everything Everywhere All at Once', niet aan te bevelen. Ke Huy Quan speelt Waymond, de echtgenoot van Evelyn Quan Wang, gespeeld door Michelle Yeoh, maar ook Alpha Waymond, de multiversumversie van zijn personage. De film was de grote triomfator van de Oscars en is hilarisch in al zijn absurditeit en waanzin. Toch zit er ook een diepere laag en boodschap in de film verweven. Maar de grootste sterkte is misschien wel de cast: elk personage wordt bewonderenswaardig neergezet, zo ook door Ke Huy Quan.

Encino Man

Brandan Fraser en Ke Huy Quan maakten dit jaar elk een comeback, maar wist je dat ze ooit samen op de set stonden? In ‘Encino Man’ (op sommige plaatsen bekend als ‘California Man’) vinden twee jongemannen een prehistorische man, die ze weer tot leven wekken.

Quan speelt in de film de rol van Kim. Het is slechts een bijrol, maar wel een heel memorabele, want Link (Fraser) redt hem van een paar brute aanvallers, waarna ze vrienden worden. De film werd tijdens de uitreiking van de Oscars nog eens aangehaald door gastheer Jimmy Kimmel, die tegelijk een mop maakte over coster Pauly Shore.

Head of the Class

Ook in deze televisieserie speelde Ke Huy Quan een tergkerende bijrol. Van de 114 afleveringen, die werden uitgezonden tussen 1986 en 1991, speelde Quan in 27 afleveringen. ‘Head of the Class’ is een sitcom die zich afspeelt in een school waar leerlingen zich voorbereiden op academinsche olympiades.

De komiek Billy Connolly speelde in het laatste van de vijf seizoenen van ‘Head of the Class’ de rol van de excentrieke leraar Billy MecGregor. Quan speelde de rol van een van de leerlingen. Robin Givens, die je zou kunnen kennen van haar rollen in ‘Chuck’ of ‘Riverdale’, speelde toen ook mee. De serie sloeg in het bijzonder aan omdat elke kijker zich met minstens één van de leerlingen kon identificeren.

Loki

Het tweede seizoen van deze succesvolle spin-off zou in 2023 op Disney+ verschijnen. In het eerste seizoen zagen we Tom Hiddleston terugkeren als de god van de chaos en leugens na de gebeurtenissen van ‘Avengers: Endgame’. In dat eerste seizoen zaten ook Owen Wilson, Gugu Mbatha-Raw, Sophia Di Martino, Wunmi Mosaku en Richard E. Grant in de cast. In het tweede seizoen zou Quan daarbij komen.

Hij zal de rol spelen van Oroborus, een een functionaris van de Time Variance Authority. In de serie krijgt hij ook de bijnaan B-O. Voor meer details moeten we nog even afwachten.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top