Maak kennis met de cast van ‘Arcadia’, de duurste reeks ooit in de Lage Landen

Series | “Gewaagd, ambitieus, onbeschaamd internationaal, met spectaculaire decors en locaties”: Vlaamse media schuwen de straffe woorden niet voor de peperdure, semifuturistische prestigereeks ‘Arcadia’, van Vlaams-Nederlandse makelij. De visueel indrukwekkend serie kan bogen op een Vlaams-Nederlandse sterrencast. Pickx stelt die aan jou voor.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De openbare omroep kondigt ‘Arcadia’ aan als ‘een van de duurste reeksen ooit gemaakt in Vlaanderen, met een budget van meer dan 1 miljoen euro per aflevering'. Om dat cijfer in perspectief te plaatsen: één aflevering van ‘The last Of Us’, eveneens dystopische scifi, kost volgens The New Yorker 10 miljoen dollar of 9,4 miljoen euro.

‘Arcadia’ is een sciencefictionreeks, een genre waar Vlaamse tv-makers zich maar zelden aan wagen. Reden: de kostprijs. Scifi wordt in onze contreien vaak weggezet als onhaalbaar en onbetaalbaar. Visuele effecten en futuristische decors zijn duur. Bovendien zien ze er vaak knullig uit als er te weinig budget voor uitgetrokken wordt. Logisch dat weinigen hun vingers willen verbranden aan het genre.

‘Arcadia’ kwam tot stand dankzij een samenwerking met de Nederlandse openbare omroep NPO, waardoor de makers een veel groter budget tot hun beschikking hadden, en de gebruikelijke Vlaamse subsidiemogelijkheden.

De plot spreekt tot de verbeelding. Na een wereldwijde catastrofe hebben de overlevenden zich verschanst in ommuurde zones zoals Arcadia: een utopische samenleving waar de burgers krijgen wat ze verdienen. De waardemeter is je burgerscore (geïnspireerd op het sociaalkrediet­systeem in China), geregistreerd op een chip tussen duim en wijsvinger. Dat cijfer op 10 is een afgeleide van onder meer je IQ, gezondheid, opleiding, maatschappelijke bijdrage en - vooral - burgerlijke gehoorzaamheid. Hoe hoger je cijfer, hoe meer status en privileges je geniet. Inwoners mogen bijvoorbeeld geen suiker eten en geen alcohol drinken omdat dat ongezond is en je dan meer kost aan de maatschappij.

Onaangepast gedrag kost punten. Zakt je score onder een bepaald niveau of overtreed je de wetten, dan word je onverbiddelijk verbannen naar de onherbergzame en levensgevaarlijke wereld buiten de muren.

“Er zit een vleugje ‘The Handmaid’s Tale’ en ‘Black Mirror’ in”, aldus hoofdrolspeelster Natali Broods in een interview met De Morgen.

­Nederlands-Vlaamse cast

Met ‘Arcadia’ hoopt de VRT, van oudsher een baken van vertrouwen voor vooral de oudere generaties, een jong publiek aan te trekken, onder meer met de verschillende jonge hoofdpersonages. De cast van de reeks is gemengd ­Nederlands-Vlaams

In de eerste aflevering maken we kennis met het gezin Hendriks, dat met een score boven 8 een zeer comfortabel bestaan geniet. Als aan het licht komt dat vader Pieter met het algoritme geknoeid heeft om het cijfer van zijn gezinsleden kunstmatig hoog te houden, laten de gevolgen zich raden: Pieter wordt uit Arcadia gezet, de anderen zien hun score gevoelig dalen.

De 66-jarige Gene Bervoets speelt de hoofdrol van Pieter Hendriks, directeur van de Dienst Algoritme in Arcadia. De ster van de VRT-reeks ‘Beau Séjour’ is een oude rot van het Vlaamse tv-scherm, en kan dan ook heel wat adelbrieven voorleggen. Eén van zijn eerste rollen was in 1987 in de film ‘Crazy Love’ van Dominique Deruddere. Hij maakte vooral naam met zijn filmrollen, zoals in ‘Loft’, ‘De zaak Alzheimer’, ‘SM-rechter’, ‘Michiel de Ruyter’, ‘Patser’ en ‘H4Z4RD’. Voor een eerste Ensor moest hij wachten tot 2015, voor zijn rol in ‘Paradise Trips’. Bervoets draafde ook op in tal van prestigieuze Vlaamse successeries, zoals ‘Windkracht 10’, ‘Team Spirit’, ‘Witse’, ‘Cordon’, ‘Professor T.’, ‘Tabula Rasa’ en ‘Beau Séjour’.

Een tweede hoofdrol is weggelegd voor Monic Hendrickx, die weduwe Cato Christiaens vertolkt. Haar personage is hertrouwd met weduwnaar Pieter Hendriks. De gevierde Nederlandse actrice maakte naam met haar titelrollen in de films ‘De Poolse Bruid’, ‘Nynke’ en ‘Het Zuiden’ en de televisieserie ‘Penoza’. Ze was ook al regelmatig op het Vlaamse grote en kleine scherm te zien, zoals in ‘Grenslanders’, ‘Beau Séjour’, ‘H4Z4RD’ en ‘Café Derby’.

Natali Broods en Lynn Van Royen

De Vlaamse actrice Abigail Abraham geeft gestalte aan Milly Hendriks, de oudste dochter van Pieter Hendriks. De 24-jarige Abraham kan bogen op rollen in ‘Dealer’, ‘Thuis’, ‘Krimi Clowns’, ‘Vermist’, ‘Spitsbroers’ en ‘De Twaalf’.

Het personage Luz Hendriks, de tweede dochter van Pieter Hendriks, wordt vertolkt door Lynn Van Royen. De 33-jarige Aalsterse is eveneens een bekende naam in de Vlaamse entertainmentwereld: ze speelde onder meer de hoofdrol van Kato Hoeven in ‘Beau Séjour’ en was Cleo De Ridder, zus van Helena, in ‘De Ridder’. Daarnaast was ze nog te zien in ‘De Luizenmoeder’, ‘Witse’, ‘Dubbelleven’, ‘Aspe’, ‘De Dag’, ‘De Twaalf’, ‘Spitsbroers’ en ‘Tabula Rasa’. Haar rollen op het witte doek zijn zeldzamer: ze dook op met een bijrol in ‘De Helaasheid Der Dingen’ en ‘Little Black Spiders’.

Actrice Natali Broods kruipt voor ‘Arcadia’ in de huid van Lena Harms, revisor bij het Vizier, zeg maar de staatsveiligheid. Ook Broods behoort tot de crème de la crème van de Vlaamse acteursgilde. Ze debuteerde in 1998 met een hoofdrol in ‘S.’, een thriller van Guido Henderickx. Daarna volgden rollen in ‘Any Way the Wind Blows’, de film van Tom Barman, ‘Een Ander zijn Geluk’ en ‘De Helaasheid Der Dingen’. In 2016 won ze de Ensor voor beste actrice in een bijrol voor de film ‘Galloping Mind’ van Wim Vandekeybus en in 2018 won ze een Ensor voor beste actrice in de film ‘Façades’. Broods was ook te zien in tal van televisieseries, zoals ‘Tabula Rasa’, ‘Over Water’, ‘De Infiltrant’, ‘Déjà Vu’ en laatst nog in ‘Assisen’.

Daarnaast zijn er nog hoofdrollen voor de Nederlandse actrices Melody Klaver (bekend van ‘Oorlogswinter’ en ‘Brasserie Valentijn’) en Ellie de Lange (‘Keizersvrouwen’, ‘The Serpent’) en de Nederlandse acteurs Maarten Heijmans (‘Brasserie Valentijn’) en Aus Greidanus (‘Hoge hakken, echte liefde’, ‘De zaak Menten’, ‘Swanenburg’). Voorts zien we nog de Nederlandse acteurs Rutger Messerschmidt en Mustafa Duygulu in prominente bijrollen.

Aan Vlaamse kant zijn er nog bijrollen voor Wim Opbrouck, Jean Janssens, Boris Van Severen, Lukas Bulteel, Mathijs Scheepers, Ward Kerremans en Gijs De Corte (te zien in ‘Dansaertvlamingen’).

Bekijk de eerste aflevering van ‘Arcadia’ vanavond om 20u35 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top