‘Hans Zimmer: Hollywood Rebel’ (NPO 2): hoe een Duitser uitgroeide tot een icoon in Tinseltown

Muziek | Op de Nederlandse zender NPO 2 is vanavond de documentaire ‘Hans Zimmer - Hollywood Rebel’ te zien, over de legendarische Hollywoodcomponist die in zijn carrière al talloze onsterfelijke filmmuziek schreef. Pickx onderzoekt waarom de Duitser uitgroeide tot een icoon in zijn genre.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hans Zimmer is ongetwijfeld de koning van de filmmuziek. Met zijn kenmerkend geluid – bombastisch maar rijk en vol nuance – leverde Zimmer sinds 1977 instant klassiekers af, die Hollywoodproducties steevast naar een hoger niveau tillen. Hij geldt dan ook als één van de meest gevierde filmcomponisten in de filmgeschiedenis. Voorbeelden van zijn oversneden klasse zijn legio: de magische themasongs van ‘The Dark Knight’, ‘Inception’, ‘The Gladiator’, ‘The Pirates Of The Caribbean’ en ‘Interstellar’ zijn opgeslagen in het collectief geheugen. 

Hoewel hij nu beroemd is om zijn werk voor kaskrakers, is de filmografie van Zimmer eigenlijk heel gevarieerd. Hij heeft scores gecomponeerd voor een breed scala aan genres, waarbij hij altijd uit zijn comfortzone is gestapt. Om fantastische werelden tot leven te wekken deinst hij er niet voor terug om genreconventies te doorprikken.

Gedenkwaardige melodieën

Zimmer heeft een unieke stijl die herkenbaar is voor zowel mainstream als fervente bioscoopbezoekers. Zijn themasong en centrale riff – het geraamte – lijkt steeds heel eenvoudig, om vervolgens uit te groeien tot iets veel rijker aan tonaliteit. Als een olievlek breiden zijn songs uit tot een grandioos meerlagig, barok kunsstukje.

Een stuk van Zimmer blijft opbouwen en opbouwen, waarbij orkestrale klanken de song aankleden met gravitas en drama tot een niet zelden bombastische finale. Typerend voor de stijl van Zimmer is dat hij erin slaagt om met slechts een paar eenvoudige noten emotie en spanning over te brengen.

Zijn werk is memorabel, deels omwille van de subtiliteit en de manier waarop zijn scores zo indrukwekkend blijven opbouwen tot de apotheose. En natuurlijk: zijn creativiteit en vindingrijkheid om gedenkwaardige melodieën uit zijn koker te persen, die de beelden nog zoveel krachtiger maken. 

De muziek van Zimmer begeleidt het verhaal van de filmmaker op een weergaloze manier. Zijn werk voor ‘Dunkirk’ is daar een perfect voorbeeld van. Een oorlogsverhaal vol ingehouden spanning en anticipatie. Zimmers score geeft het gevoel van onbehagen en ongeduld bij de wachtende Britse troepen op het strand van Duinkerke perfect weer.

Tweevoudig Oscarwinnaar

Sterregisseur Christopher Nolan werkte voor zijn meest gelauwerde films samen met Zimmer om magie te creëren. Hun beide erfenissen zullen voor altijd met elkaar verbonden zijn.

Hoewel iemands nalatenschap niet noodzakelijkerwijs moet worden afgemeten aan zijn onderscheidingen, is het moeilijk om het indrukwekkend palmares van Zimmer te negeren. De Duitser heeft talloze prijzen gewonnen voor zijn werk, waaronder twee Oscars (voor ‘The Lion King’ en ‘Dune: Part One’), drie Golden Globes (voor ‘The Lion King’, ‘Gladiator’ en ‘Dune’) en vier Grammy’s (voor ‘The Dark Knight’, ‘Crimson Tide’ en twee keer ‘The Lion King’).

Als bewijs van zijn monumentale status in Hollywood kreeg Zimmer in 2010 zijn eigen ster op de Hollywood Walk of Fame. Het jaar nadien ontving Zimmer een World Soundtrack Award voor beste originele filmmuziek van het jaar met ‘Inception’. En ook Gen Z heeft Zimmer ontdekt, want zijn werk is geregeld onder TikTok-filmpjes te horen: da’s hoe jonge generaties tegenwoordig iconische muziek eren.

Eén ding lijkt alvast zeker: Hans Zimmers muziek raakt snaren bij jong en oud. Zijn vakkundige soundtracks zijn gemaakt voor de eeuwigheid.

Bekijk ‘Hans Zimmer - Hollywood Rebel’ vanavond om 22u40 op NPO 2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top