Zes hoogtepunten uit 36 jaar Frank Deboosere

Films |

Het Weer zal nooit meer hetzelfde zijn, althans het weerbericht toch, want maandag gaat weerman Frank Deboosere na een carrière van 36 jaar met pensioen. Pickx selecteerde enkele hoogtepunten uit 36 jaar Frank.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het mag dan wel het begin van de lente zijn, maandag 20 maart wordt een sombere dag. Frank Deboosere zal dan voor de laatste keer het weerbericht brengen. In de speciale uitzending ‘Dank weerman Frank’ zal het zonnetje van de VRT nog eens goed in de bloemetjes gezet worden.

Het lijkt onwezenlijk, maar het is waar. Na maandag geen morgen zijn we er weer met meer weer’ meer. Frank Deboosere is zo’n vaste waarde dat een weerbericht zonder hem maar moeilijk te vatten is. "Ik denk dat ik een honderdduizend weerberichten heb gedaan. Ik weet dat het veel is, ik kon het zelf ook niet geloven. Maar het is in die orde van grootte. De wolken zijn mijn vrienden, de zon is mijn vriend, de blauwe hemel, de sterren, dat zijn allemaal mijn vrienden. Anders hou je het ook niet zoveel jaren vol.”

In zijn 36 jaar bij de openbare omroep heeft Frank Deboosere heel wat meegemaakt en uitgestoken. Speciaal voor zijn pensioen zegt Pickx frankjewel met enkele opvallende momenten uit zijn carrière.

Frank de weerman

Op 12 maart 1987 werd Frank de weerman geboren. Frank presenteerde voor het eerst het weerbericht. Hij nam de fakkel over van BRT-legende Armand Pien. Grote schoenen om te vullen, maar het publiek merkte al snel dat het met Frank wel snor zat.

Frank de snor van het jaar

Niets zo iconisch als de snor-era van Frank Deboosere. Al sinds 1987 verscheen Frank steevast op het scherm met een ferme schuurborstel boven zijn lippen. De snor was zelfs zo iconisch dat hij in 1994 verkozen werd tot ‘Snor van het jaar’ door de Antwerpse snorrenclub.

Helaas, net zoals aan Frank zijn carrière komt aan alle mooie liedjes een einde. In 1999 moest de legendarische snor van Frank eraan geloven. Een hele aanpassing voor het publiek én zijn vrouw. “Mijn eigen vrouw had me daar nog nooit - naakt - gezien. Zij vindt het heel aangenaam dat ik die borstel kwijt ben. En mijn kinderen eveneens. Zij hebben er trouwens als eersten de schaar in gezet. Daarna heb ik het zelf afgewerkt met de tondeuse.” Aldus Frank aan Het Belang van Limburg. 

Frank de fietser

Als weerman was Frank ook erg begaan met het milieu. Hij besteedde in zijn weerberichten veel aandacht aan de opwarming van de aarde en had zelfs een rol als het groene milieumannetje in 'Man Bijt Hond'. Als milieuactivist is Frank ook een grote voorvechter van de fiets en een fervent fietser. Al was hij soms een iets té fervent fietser. Zo moest hij in 2013 na een ongelukkige val Het Weer presenteren met een gebroken elleboog.

Frank de Poëet

Frank Deboosere is niet louter een wetenschapper. Na zijn studies in de Natuurkunde volgde hij ook nog een regentaat Nederlands-Engels-geschiedenis. Een belangrijke combinatie voor een weerman, want Het Weer moet natuurlijk welbespraakt worden gebracht.

En of het welbespraakt was! Hij won in 1997 zelfs de Wablieft-prijs voor de Klare Taal. Maar daar stopt het niet, Frank is zelfs de bedenker van zijn eigen weerwoorden. Zo verzon hij de woorden lenterig, winterprik en ochtendgrijs. Die laatste werd werd in 2015 zelfs opgenomen in Van Dale.

Frank de muzikant

Frank is van alle markten thuis. Dat bewees hij in 2014 toen hij plots het weerbericht begon van achter zijn piano. De liefde voor muziek kreeg hij mee van zijn ouders. Zelf speelt hij klassieke muziek, jazz en evergreens. Hij maakte ook deel uit van het elektronica-muziekgezelschap Art for Ears, waarmee hij verschillende CD’s uitbracht.


Dat Frank iets met muziek zou doen stond in de sterren geschreven. Zo zong hij als jonge onbevreesde knaap mee in het kinderliedje ‘De Vogel’ van Tim Visterin. Hij was alt en zong de gevleugelde woorden "Ach meneer een mooie vogel wil ik zijn, met sterke vleugels alstublieft meneer Merlijn".

Frank de grapjas

Frank was steeds zeer bekwaam en professioneel als weerman, maar de boog kan niet altijd gespannen staan. Hij liet maar zelden de kans liggen om ook zijn speelse kant te laten zien. Denk maar aan die ene legendarische Halloween-aflevering van Het Weer.

 

Ook bij Olly Wannabe in bed, zorgde de weerman voor hilariteit. Frank haalde zijn liefde voor muziek weer boven en schreef een slaapliedje met Olly.

Misschien wel de grappigste stoot was toen een onzichtbare Frank Het Weer presenteerde. In een fluogroene skinsuit gaf hij een transparante versie van het weerbericht. Dat deed hij trouwens niet zomaar, maar als stunt voor Kom Op Tegen Kanker, waar hij al jaar en dag boegbeeld is.

Bekijk Dank Weerman Frank op maandag 20 maart om 19u45 op één.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top