Issam Dakka is Sami in de nieuwe reeks ‘Dertigers’: “Onzekerheid blijft mijn grootste uitdaging”

Series | Sinds vorige week staat de nieuwe reeks ‘Dertigers’ op VRT MAX waarin we het leven van een geheel nieuwe vriendengroep volgen. Issam Dakka speelt de rol van Sami, die in de eerste aflevering zijn dertigste verjaardag viert en als uitbater van een fietsenwinkel de lijm is van de vriendengroep. Wij spraken met de acteur over het nieuwe seizoen van de populaire reeks. “Ik vond gebarentaal leren gemakkelijker dan op een koersfiets rijden”, zegt hij.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vier seizoenen lang was het verhaal van dertigers Pieter, Nora, Tinne, Bart, Alex en Saartje een ware hit op Eén. Op streamingdienst VRT MAX, waar de seizoenen telkens in hun geheel online geplaatst werden om bingewatchers op hun wenken te bedienen, sneuvelde het ene record na het andere. Met het einde van het vierde seizoen, namen we ook afscheid van die personages. Maar niet getreurd, want in de nieuwe reeks staat een geheel nieuwe vriendengroep klaar om met talloze herkenbare scenario’s het wel en wee van een generatie dertigers te tonen.

Wat verandert er in de nieuwe reeks?

Issam Dakka: “Buiten de naam, is eigenlijk alles anders. De personages zijn iets jonger, waardoor we een groter publiek aanspreken. Mijn personage Sami kan bijvoorbeeld niet met vrouwen omgaan, is heel schuchter en woont nog bij zijn oma. Hij worstelt met het feit dat hij nooit een relatie heeft gehad. Daar kunnen veel mensen zich in herkennen, denk ik. Mensen blijven steeds langer thuis wonen, hoeven niet meer meteen een huis te kopen of aan kinderen te beginnen. Het is goed dat we dat gevoel van die maatschappelijke druk te doorbreken in de serie bespreken.”

“Daarnaast bestaat de cast nu volledig uit beroepsacteurs, terwijl dat in de eerste seizoenen niet het geval was. Dat geeft de serie meer een fictiegevoel. En deze reeks speelt zich af in de groene gordel rond Brussel, een verademing tussen alle reeksen die zich in een grootstad afspelen.”

Hoe omschrijf je jouw personage?

Issam: “Sami heeft een hart van goud. Hij is een lief en schuchter kneusje waar je echt op kunt rekenen. Zijn vrienden geven hem een wekelijkse date als verjaardagscadeau, maar dat loopt niet zo goed. Hij weet niet goed wat te doen en zit heel hard in zijn eigen wereld.”

Kan je je herkennen in Sami?

Issam: “Net als Sami ben ik een gamer, dus dat was zeker herkenbaar. Hij woont bij zijn oma, terwijl ik een lange tijd bij mijn ouders heb gewoond omdat mijn vader ALS heeft. In de reeks zorgt de oma vooral voor Sami, terwijl ik zelf voor mijn vader heb gezorgd en nog steeds zorg. Dat is niet volledig hetzelfde, maar er is een bepaalde gelijkenis te merken die me hielp om snel heel close te zijn met de actrice Lut Reysen en haar personage als dove oma. Ik had veel respect voor haar, het was alsof ze mijn echte oma was.”

“Ik had in totaal tien draaidagen met haar en dat waren ook de moeilijkste dagen. Er was steeds een doventolk bij, maar toch bleef het moeilijk voor me. Ik moest zoals gewoonlijk mijn tekst vanbuiten leren, de repetitievideo’s van de tolk bekijken en gebarentaal leren zoals ik mijn gewone tekst leer. Ik was onzeker en het was zeker niet makkelijk om spraak met gebarentaal te combineren, maar ik werd goed ondersteund. Volgens de tolk heb ik uiteindelijk geen fouten gemaakt!”

Hechte groep

Ondervond je nog andere uitdagingen tijdens de voorbereidingen?

Issam: “We moesten leren rijden op een koersfiets, wat ik in het begin verschikkelijk eng vond. Ik was bang om voorover te vallen. Ik vind het een van de engste sporten die er zijn. Ik kreeg groepslessen en wanneer ik vroeger klaar was met draaien, ging ik wat rijden om het gevoel te behouden. Gebarentaal leren was makkelijker dan die koersfiets (lacht). Het gaf me zoveel stress dat ik er spierpijn van kreeg.”

Kreeg je voldoende ruimte om je rol zelf in te vullen?
Ja, dat vond ik het meest fijne eraan! Ik mocht voor mezelf een personage neerzetten waarbij ik veel vrijheid kreeg. De basis was er uiteraard, maar ik voegde er bepaalde trekjes en lichaamshoudingen aan toe. Wanneer Sami in de reeks met een meisje praat, maakt hij zich klein, praat hij veel stiller en kijkt hij vaker naar beneden uit onzekerheid. Het was tof om vanalles uit te proberen!

De vriendengroep in ‘Dertigers’ kent elkaar van op de Chiro. Heb je zelf in een jeugdbeweging gezeten?

Issam: “Neen, en daar heb ik heel veel spijt van. Ik zie nog vaak mensen die vele jaren na hun tijd in een jeugdbeweging nog steeds bevriend zijn. Het lijkt me leuk om deel uit te maken van zo’n hechte groep. Ik ben wel al 12 jaar bevriend met de groep die ik heb leren kennen tijdens mijn lerarenopleiding.”

Wat zijn voor jou als dertiger de grootste uitdagingen?

Issam: “Op werkvlak is dat de onzekerheid. Veel vrienden van me hebben een bepaalde zekerheid, maar bij mij blijft dat heel wankel. Daar ben ik dagelijks mee bezig. Ik stel me de vraag hoe lang de leuke projecten zullen blijven duren. Wat is het volgende? Komt er nog wel iets? Als acteur kan je alleen maar je best doen en hopen dat mensen dat zien.”

Je hebt een achtergrond als leerkracht. Zie je jezelf ooit acteerles geven?

Issam: “Nu nog niet, omdat ik nog niet genoeg ervaring heb. Maar ooit wil ik misschien wel gastdocent zijn en samen met studenten toneelstukken maken. Het lijkt me heel fijn om kennis te delen en tegelijk van anderen te leren, en samen iets te maken.”

Volg de nieuwe lichting ‘Dertigers’ van maandag tot en met donderdag om 21u30 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Issam Dakka is ook te zien in de sketchserie ‘Dansaertvlamingen’ en zal in het najaar te zien zijn in de reeks ‘Alter Ego’, beide op Streamz. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top