Gary Oldman wordt 65: dit zijn de glansrollen van de Oscarwinnaar

Films | Gary Oldman blaast vandaag 65 kaarsjes uit. De Britse acteur en filmmaker schitterde door de jaren heen in tal van kaskrakers, zoals ‘The Dark Knight’ en de ‘Harry Potter’-films. Pickx zoomt in op de beste rollen van de Oscarwinnaar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Darkest Hour (2017)

Darkest Hour’ brengt een boeiend portret van Winston Churchill in een voor Groot-Brittannië duistere oorlogsperiode, met Oldman die op grandioze wijze in de huid van de grootste Britse staatsman van de 20ste eeuw kruipt.

Groot-Brittannië, mei 1940. Engeland ziet zijn soldaten bij bosjes sneuvelen aan het Europese front en heeft zelf zwaar te lijden onder de Duitse bombardementen. Het hele land kijkt naar zijn premier, Winston Churchill, die een crisis moet bezweren in het oorlogskabinet: onderhandelen met Hitler, of resoluut de strijd aangaan?

Een indrukwekkende en boeiende biopic van regisseur Joe Wright. Oldman is bijna onherkenbaar: hij onderging een waanzinnige fysieke transformatie en werd bedolven onder de make-up om zo goed mogelijk te lijken op de zwaarlijvige, charismatische Britse premier. De acteur kreeg terecht een Oscar voor zijn straffe prestatie, na een eerdere nominatie voor zijn hoofdrol in ‘Tinker Tailor Soldier Spy’.

Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

Over die laatste film gesproken: die Oscarnominatie was zeker niet gestolen. We schrijven Groot-Brittannië, jaren zeventig. Tijdens de Koude Oorlog houdt de Britse geheime dienst elke beweging van de Russen nauwlettend in de gaten. Wanneer een operatie in Boedapest volledig verkeerd loopt, beginnen de oversten te denken dat een van de vier directeurs een Russische spion zou kunnen zijn. Agent George Smiley (gespeeld door Gary Oldman), die intussen met pensioen is, krijgt de opdracht te achterhalen wie de mol is.

De spionagefilm opende het 38ste Filmfestival Gent in 2011 in aanwezigheid van regisseur Tomas Alfredson, componist Alberto Iglesias en acteur Benedict Cumberbatch. In de film speelt Cumberbatch de rol van Peter Guillam, de rechterhand van ex-spion Smiley.

‘Tinker Tailor Soldier Spy’ werd genomineerd voor drie Oscars, waaronder die voor beste acteur in een hoofdrol, voor Oldman.

Tinker, Tailor, Soldier, Spy’ is beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

‘The Dark Knight’-trilogie (2005-2012)

Het universum van Batman stond op het lijf van Oldman geschreven. In de beklijvende ‘Dark Knight’-films, over een metropool waar misdaad en corruptie hoogtij viert, schittert de acteur als plichtsbewuste commissaris Jim Gordon.

In de veelbekroonde filmreeks van sterregisseur Christopher Nolan verliest Gordon aanvankelijk alle hoop om Gotham te beschermen wanneer hij constateert hoe corrupt zijn geliefde stad is geworden en hoe de meerderheid van de politie in de zak zit van de maffia. Hij vindt echter nieuwe hoop in de figuur van Batman, met wie hij samenwerkt om eindelijk grote kuis te houden in de straten van Gotham.

De versie van Oldman werd de meest memorabele incarnatie van Jim Gordon. In een wereld vol chaos was Oldman voor één keer niet degene die de onrust veroorzaakte, maar de handhaver die met de nodige gravitas en overtuiging orde en veiligheid predikte. Door z’n ijzersterke acteerprestatie hang je aan de lippen van Oldman, die ziel en zaligheid legt in woord en daad.

Harry Potter en de Gevangene van Azkaban (2004)

Ongetwijfeld Oldmans populairste en meest geanticipeerde rol. De ‘Harry Potter’-films waren begin jaren 2000 ware monsterhits. Oldmans personage Sirius Zwarts, Harry’s peetvader die een levenslange gevangenisstraf uitzit in Azkaban, werd geïntroduceerd in het derde deel.

De rol was riskant, aangezien miljoenen lezers in hun hoofd al een beeld hadden gevormd van het personage bij het lezen van de bestsellers van de Engelse schrijfster J.K. Rowling. Oldman slaagde erin om de hooggespannen verwachtingen in te lossen, met zijn eigen karakteristieke draai.

Zijn personage paste hem als gegoten: een getroebleerd, misbegrepen figuur die balanceert tussen een goedaardige inborst met groot moreel besef en een aantrekking tot het kwade. Oldman zou nog in andere ‘Harry Potter’-films verschijnen, maar ‘De Gevangene van Azkaban’ gaf hem veruit het grootste podium.

Harry Potter en de gevangene van Azkaban’ is beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Mank (2020)

‘Mank’ is een biografisch Netflix-drama geregisseerd door David Fincher en gebaseerd op een script geschreven door zijn vader Jack Fincher. Het verhaal speelt zich af in het Hollywood van de jaren dertig – de ‘gouden eeuw’ in Hollywood – en draait om Herman J. Mankiewicz. Deze alcoholische scenarioschrijver met een vernietigde geest schreef het scenario voor ‘Citizen Kane’, maar raakt tijdens de productie in dispuut met regisseur Orson Welles over de verdiensten voor de film.

De zwart-witfilm won twee Oscars in kleinere categorieën. Oldman werd genomineerd voor zijn fenomenale hoofdrol als Mankiewicz, maar moest het beeldje aan Anthony Hopkins laten voor zijn aangrijpende titelrol in ‘The Father’. ‘Mank’ was ook de topfavoriet bij de Golden Globes met zes nominaties, waarvan het geen enkele kon verzilveren.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top