Hoe ‘Love, Simon’ verschilt van het boek

Films | Het is vandaag exact vijf jaar geleden dat de charmante middelbareschoolkomedie ‘Love, Simon’ op de cinemazalen werd losgelaten. Het verhaal over Simon Spier, een homoseksuele tiener die nog niet uit de kast is, maar gechanteerd wordt door iemand die zijn geheim kent , en op zoek is naar de jongen op wie hij online verliefd is geworden, werd eerst neergeschreven in het boek ‘Simon vs. the Homo Sapiens Agenda’. Pickx blikt terug op de grootste verschillen tussen het boek en de film.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Simon vs. the Homo Sapiens Agenda’, in Vlaanderen verschenen als ‘Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld’, kwam uit in 2015 en was de debuutroman van Becky Albertalli. Het boek over een jongen in de kast die naar de pijpen van een klasgenoot moet dansen omdat die zijn geheim kent, werd een awardwinnende bestseller en gaf het startschot voor een hele reeks boeken rond dezelfde personages.

Een adaptatie voor de cinemazalen leek dus een logische volgende stap te zijn. Die kwam er in 2018 onder de titel ‘Love, Simon’. Intussen is er ook al een spin-offserie genaamd ‘Love, Victor’, die zich afspeelt in de school van Simon en waarvoor Nick Robinson, de acteur die Simon vertolkte, als verteller optreedt. De filmversie van het verhaal blijft vrij dicht bij het oorspronkelijke boek, maar voerde toch enkele opmerkelijke aanpassingen door.

De titel

De eerste aanpassing die je opvalt, is de titel. De titel in het boek is een verwijzing naar een e-mail die Simon verstuurt naar de dan nog anonieme Blue. Ze bespreken hoe onrechtvaardig het is dat de maatschappij lijkt te verwachten dat iedereen uit de kast moet komen, behalve heteroseksuele personen. De twee refereren naar het feit dat in de conservatieve Amerikaanse media gesproken wordt over een “homosexual agenda” en zeggen dat, als ook heteroseksuelen uit de kast zouden moeten komen, we zouden spreken over een “Homo Sapiens Agenda”.

De filmtitel verwijst dan weer naar een belangrijke doorbraak voor het hoofdpersonage. Wanneer de coming-out van Simon gekaapt wordt, neemt hij zijn lot in eigen handen door een anders bericht op de roddelwebsite van de school te posten. Dat ondertekent hij met ‘Love, Simon’, waarmee hij toont dat hij uitkomt voor wie hij is.

De personages

De Simon Spier uit het boek is een goedhartige high school junior (16-17 jaar) met een voorliefde voor muziek en Oreo’s. In de film heeft hij dezelfde smaak en persoonlijkheid, maar is hij net iets ouder. Hij is een senior (17-18 jaar), wat het element toevoegt dat hij een jaar later naar de universiteit trekt en dus een nieuw leven zal beginnen. Dat geeft de film een erg natuurlijk eindpunt dat het boek misschien mist.

In het boek heeft Simon daarnaast een oudere zus die van het campusleven geniet. Die zus is in de film nergens te bespeuren. Zijn jongere zus Nora, die in beide versies van het verhaal een freshman is op de school (14-15 jaar), is wel van de partij. Hun ouders, de goedbedoelende maar soms ietwat onhandige Emily en Jack, zijn zo goed als onveranderd.

De film voegt dan weer een personage toe in de vorm van vicedirecteur Worth (vertolkt door komiek Tony Hale), de leraar die absoluut hip en geliefd wil zijn bij de studenten. Hij en Ms. Albright, die in beide versies voorkomt, verdedigen Simon van pestkoppen na de ongewilde coming-out.

De musical

In het boek repeteren de studenten om de musical ‘Oliver!’ op te voeren, een klassieker gebaseerd op ‘Oliver Twist’. De musical focust op een jongen die vecht voor zijn plaatsje in de maatschappij en de schuld krijgt voor iets waar hij niets mee te maken heeft. Het geldt als een weerspiegeling van het verhaal van Simon.

Maar de filmmakers slaagden er niet in om de rechten op de musical te verkrijgen. Nadat ze even speelden met het idee om een geheel nieuwe musical uit te vinden, stootten ze op ‘Cabaret’. Die musical paste in de thematiek van het verhaal en, niet onbelangrijk, de filmmakers konden de rechten aankopen.

Ontdek 'Love, Simon' en 'Love, Victor' op Disney+, nu beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top