De glansrollen van Isabelle Huppert

Films | Het is feest vandaag, want Isabelle Huppert blaast 70 kaarsjes uit. De Franse actrice wordt bestempeld als een van de beste actrices van de wereld en heeft ondere andere twee César Awards, een BAFTA Award, drie prijzen van het Filmfestival van Cannes, een Golden Globe Award en een Oscarnominatie op haar naam staan. Pickx stelt je vijf van haar beste prestaties voor. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Violette Nozière (1978)

Isabelle Huppert is een van de vier vrouwen (naast Vanessa Redgrave, Barbara Hershey en Helen Mirren) die tweemaal Beste Actrice wonnen op het filmfestival van Cannes. De rol in Claude Chabrols misdaadfilm 'Violette Nozière' uit 1978 leverde Huppert haar eerste prijs in deze categorie op. De film is gebaseerd op een waargebeurde Franse moordzaak en vertelt het verhaal van Violette Nozière (Huppert), een 18-jarig meisje dat in 1933 haar ouders vergiftigde. Huppert zet een onvergetelijke prestatie neer als de moordenares.

La Cérémonie (1995)

Onder regie van de Franse Claude Chabrol, vertelt deze film het verhaal van de gezusters Papin. Die twee dienstmeisjes vermoordden in 1993 hun werkgevers op brute wijze. In 'La Cérémonie' speelt Isabelle de charismatische maar psychotische Jeanne. Die rol leverde haar haar eerste César op. Voor dezelfde film mocht ze ook haar tweede Volpi Cup voor Beste Actrice in ontvangst nemen op het filmfestival van Venetië.

The Piano Teacher (2001)

Het erotische psychologische drama 'The Piano Teacher' uit 2001 is geregisseerd door Michael Haneke en draait om Erika, een lerares van het Weense conservatorium van middelbare leeftijd. De vrouw heeft een sadomasochistische relatie met haar jonge leerling Walter (Benoît Magimel). "Het is een spel, om zo ver te gaan als je wilt. Om dingen te laten zien waar mensen moeite mee hebben", zei Huppert tegen The New York Times over de rol, waarvoor ze de tweede prijs voor beste actrice won op het filmfestival van Cannes.

8 Women (2002)

Deze donkere komedie, gebaseerd op een toneelstuk uit de jaren vijftig, volgt acht vrouwelijke familieleden die tijdens de feestdagen samenkomen. Na de moord op de man des huizes wordt elke vrouw verdacht. Alle acht hoofdrolspeelsters wonnen voor hun rol de European Film Award 2002 voor Beste Actrice. De hele ensemblecast van Franse actrices levert verbluffende prestaties, maar het is de rol van Huppert als Augustine, die er het meest bovenuit springt.

Elle (2016)

Deze psychologische thriller uit 2016 werd geregisseerd door de Nederlandse Paul Verhoeven. De film volgt Michèle Leblanc, een alleenstaande vrouw die wraak wil nemen nadat ze is verkracht door een vreemdeling die haar huis binnendrong. Huppert werd genomineerd voor de Academy Award voor deze verbluffende vertolking van het slachtoffer. De Oscar ging dat jaar echter naar Emma Stone. Empire zei wel over haar: "Huppert is altijd goed geweest, maar nooit beter dan dit".

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top