Jamie Lee Curtis: 50 jaar succes, nu pas ultieme bekroning

Films | Een bijna vijftig jaar lange en zeer succesvolle carrière als actrice is (eindelijk) bekroond met de ultieme prijs: een Oscar. Jamie Lee Curtis won in de nacht van zondag op maandag (Belgische tijd) het beeldje voor de beste actrice in een ondersteunende rol. Het was nog maar de eerste keer dat ze genomineerd werd. Dit is waarom ze nu overal is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Halloween’ was het filmdebuut en meteen de doorbraakrol van Jamie Lee Curtis. Ze speelde Laurie Strode, het gewone meisje dat tijdens het babysitten achterna gezeten wordt door de gestoorde (en bovennatuurlijke) massamoordenaar Michael Myers. De film gaf Curtis de titel van “scream queen” – een titel die later nog aan pakweg Jennifer Love Hewitt en Neve Campbell gegeven zou worden, maar eerst naar Curtis ging – en leverde haar nog verschillende rollen in grote en kleine horrorprenten op. Een genre waar ze naar eigen zeggen alleen naar kijkt als het op haar eigen premières is.

Curtis schakelde in de daaropvolgende jaren de succesrollen aaneen in verschillende genres (‘Trading Places’, ‘A Fish Called Wanda’, ‘True Lies’, ‘Freaky Friday’…), maar bleef bij het grote publiek vooral bekend staan als scream queen. En die worden nu eenmaal niet snel gelauwerd op het kampioenenbal van de filmwereld: de Academy Awards.

Ondanks al die geweldige rollen, werd Curtis niet één keer genomineerd voor een Oscar. Ze werd wel uitgenodigd om de ceremonie bij te wonen, mocht beeldjes onderhandelen en gaf zelfs tijdens de ceremonie een hond ter adoptie aan John Travolta, een actie waarmee ze fervent dierenactiviste Betty White eerde. Ze was al die jaren een graag geziene gast op de Oscars, maar kwam nooit in aanmerking voor een beeldje.

Daar kwam dit jaar verandering in. In ‘Everything Everywhere All at Once’, een razend success dat maar liefst elf keer genomineerd werd en uiteindelijk ook zeven Oscars wist te winnen, speelde Curtis de bijrol van Deirdre, op het eerste gezicht een grijze muis die voor de belastinginspectie werkt. Curtis werd voor de allereerste keer genomineerd. Haar collega Stephanie Hsu was ook genomineerd, maar Curtis werd nog net iets beter bevonden.

Van verslaafd tot vereerd

Het was een kers op een enorme taart, die al heel lang op een kers lag te wachten. En naar verluidt heeft Curtis daarvoor niemand anders dan zichzelf te bedanken. Zoals regisseur Daniel Kwan bevestigt, heeft ze een ongelooflijke werkethiek. Terwijl talloze acteurs zich tussen het inblikken van hun scènes terugtrekken in hun caravan, blijft Curtis de hele tijd op de set. Zo slaagt ze erin om haar personage te blijven vormen op basis van het acteerwerk van haar collega’s, input te blijven leveren en haar rollen letterlijk naar een hoger niveau te tillen. Ze kreeg door die werkethiek meer schermtijd in ‘Knives Out’ en maakte van haar aanvankelijk kleine rolletje in ‘Everything Everywhere All at Once’ een onmisbaar puzzelstuk. In die mate dat het testpubliek hunkerde naar meer Deirdre. “Ze geeft zich altijd voor de volle honderd procent”, volgens Kwan.

Wie weet dat Jamie Lee Curtis de dochter is van de prominente acteur Tony Curtis ('Some Like It Hot') en de al even prominente actrice, zangeres, danseres en auteur Janet Leigh (‘Touch of Evil’, ‘Psycho'), zou kunnen denken dat ze die ethiek van thuis mee heeft gekregen. Maar dat klopt niet helemaal. Wat Curtis wel van haar ouders kreeg, was een neiging tot verslavingen. “Iedereen in mijn familie was een gevangene van de alcohol”, zei ze in een interview met Washington Post. In de jaren 90 worstelde ook zij met een verslavingsproblematiek. In 1993 voorspelde ze zelfs openlijk dat ze nog maar 15 jaar te gaan zou hebben in wat ze toen de “showoff business” noemde. Het had het einde van een carrière kunnen worden, maar Curtis vermande zich, en hoe. Nu is ze al 24 jaar in behandeling én nuchter.

Op wat latere leeftijd (ze is de leeftijd al gepasseerd waarop ze haar beide ouders uit Hollywood gebannen zag worden) is Jamie Lee Curtis een monument geworden. Ze acteerde de afgelopen jaren bijvoorbeeld nog in de reboot-trilogie ‘Halloween’, ‘Halloween Kills’ en ‘Halloween Ends’, waarvoor ze die iconische rol uit haar filmdebuut nog eens vertolkte. ‘Halloween’ uit 2018 had het meest succesvolle openingsweekend ooit met een vrouw van boven de 55 in de hoofdrol.

Een triomftocht, zo noemen we de recente carrière van Jamie Lee Curtis met goede redenen. En die ultieme bekroning met een Oscar mag dan wat laat gekomen zijn, we hopen dat de actrice met volle teugen geniet van de welverdiende bewieroking.

‘Everything Everywhere All at Once’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top